Életveszély otthon!
4 ártalmatlan dolog, amire nem gondolnál
A legbanálisabb lakásfelszerelési tárgy is magában hordozhatja a halálos gyerekbaleset veszélyét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minél mobilisabbá válik a gyerek, annál nagyobb balesetveszélynek van kitéve, annál is inkább, mert tapasztalatok híján még nem érzékeli a saját korlátait.

Ráadásul olyan, a háztartások nagy részében fellelhető tárgyakkal is képes kárt tenni magában, melyek felnőtt szemmel nézve teljesen ártalmatlannak tűnnek. Tudd meg, melyek ezek, és előzd meg a bajt!

Könyvespolc

Az ember azt gondolná, ha elég szorosan préseli egymás mellé a könyveket a könyvespolcon, megakadályozza, hogy a gyerek kihúzza őket - de sose becsüld alá az apróság elszántságát és kitartását! Valószínűleg előbb borul rá a könyvespolc, mint ahogy ő feladná a küzdelmet. Jobb tehát, ha az első időkben meghagyod az alsó részeit a gyerkőc játékainak és könyveinek. Néhány év múlva aztán a te tulajdonod is visszatérhet az eredeti helyére.

Nejlonzacskó

A gyerekbalesetek között vezető helyen állnak a különféle fulladások, melyek jelentős részét egy banális használati tárgy, a nejlonzacskó okozza. Soha ne hagyj nejlonzacskót ott, ahol a lurkó hozzáférhet!

Merő játszásból a fejére húzhatja - és korántsem biztos, hogy le is tudja venni, kiváltképp, ha fogyni kezd a levegője, és pánikba esik. A biztonság kedvéért a kidobásra szánt nejlonzacskókra is köss egy csomót, mielőtt a kukában landolnának. A fenti óvintézkedéseket célszerű megtenni a leeresztett lufik esetében is.

Az öt centis víz is lehet halálos

Féléves kor után jelentősen megnő a vízbefúlás veszélye. A baba ekkor már valószínűleg többé-kevésbé stabilan ül - a szülő pedig hajlamos optimistán azt feltételezni, hogy a fürdőkádban is ez a helyzet. A tapasztalatok szerint azonban még a csúszásgátlóval ellátott kádban sem szabad felügyelet nélkül hagyni a csemetét, mert egy pillanat alatt elveszítheti az egyensúlyát. A vízbefúlás veszélyét hordozza magában a vécé, illetve a lavór és a vödör is - továbbá minden más, amiben megáll a víz. Sajnos fulladt már bele kisgyerek 5 cm-es vízbe is.

Elektromosság - a vakdugó sem garancia

Köztudott, hogy a kicsik élénken érdeklődnek a konnektorok iránt. A balesetet megelőzendő tehetsz a lakásban található konnektor elé valamilyen bútordarabot, de egyszerűbb magukat a konnektorokat beborítani. Első lépésben helyezhetsz rájuk erős, világos szigetelőszalagot. Ha pedig a lurkó megpróbálja leszedni őket, térj át a műanyag villásdugókra - bármelyik barkácsboltban találsz ilyet.

Ám jó, ha tudod, hogy a vakdugó sem mindig jelent tökéletes megoldását. A kicsi megtanulja, hogy ez van, és a későbbiekben nem érdeklődik iránta - mint ahogy nyilván te sem szólsz rá, hogy nem szabad, mert biztonságban tudhatod őt akkor is, amikor a konnektort piszkálja. Vendégségben viszont jó eséllyel észreveszi, hogy az ottani konnektorok mások, mint amiket ő megszokott, és első dolga lesz felfedezni őket. Ezt megelőzendő idegen környezetben szánj az eddiginél is több figyelmet arra, hogy mivel foglalatoskodik a gyerkőc.

A vezeték is veszélyes!

Azt se feledd, hogy a konnektorok biztosítása önmagában nem elég - a vezetékekre is legalább ekkora gondot kell fordítanod. Feleslegesen hosszú részeiket csavard fel, majd rögzítsd őket gumiszalaggal vagy csavart csomóval, hogy a csemete ne szopogathassa vagy rágcsálhassa őket, komoly égési sérüléseket okozva a szájában. Vehetsz olyan fedeleket is, melyek a vezetékeket a konnektorokhoz rögzítik, és a gyerek nem tudja kihúzni őket.

További veszélyforrások a lakásban

A csemete sajnos számos más módon is képes magában kárt tenni a biztonságosnak hitt lakásban. Videónkból megismerheted a leggyakoribb veszélyforrásokat.

Plusz egy tipp

Nyilván nem lehet egy otthont 100%-osan gyerekbiztossá tenni, de a legtöbb veszélyforrást viszonylag könnyen kiiktathatod. Első lépésben ereszkedj le a földre négykézlábra, majd mássz végig a gyerkőc által használt útvonalon - vagy amit használni fog -, és fogj meg, húzz meg mindent, amit elérsz.

Valószínűleg több olyan dolgot felfedezel majd, ami letörhet, felborulhat, illetve, amit le lehet nyelni - mielőbb távolítsd el őket a gyerek környezetéből, illetve gondoskodj arról, hogy ne férhessen hozzájuk.

Cikkünk Vicki Lansky Szülők lettünk! című könyve alapján készült.

A praktikus gyermekgondozási kézikönyv, szüléstől kezdve egészen az iskoláskorig ad hasznos tanácsokat. A könyvben több mint 400 ötlet rejlik, mely átfogó és nélkülözhetetlen segítséget nyújt, mind a szülők, mind az egész család részére.

Kiadja a Duna International Könyvkiadó.
Ára 2498 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük