Az ekcéma legelső jelei, amik felett sok szülő elsiklik

Vedd észre időben, mert könnyen súlyosbodhat

Nem mindig gyanúsak a tünetek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ekcéma a gyerekek körében sokkal gyakoribb bőrbetegség, hiszen a kicsik bőre még érzékenyebb az őket körülvevő világra. Ezt a súlyosan viszkető betegséget azonban nemcsak a felhólyagosodott piros foltok jelezhetik, sokkal kevésbé feltűnő tünetei is vannak, amiket nem biztos, hogy minden szülő észrevesz, ha nem tudja, hogy mit keressen.

Miről ismerheted fel?

Az ekcéma legelső jele a száraz, grízes tapintású bőr, illetve a kicsik testén lévő piros foltok, amelyek leggyakrabban az arcon és a fejbőrön jelennek meg. Nem szabad összetéveszteni az egyszerű bőrpírral, ugyanis ha már bőrszárazság is társul a mellé, akkor ekcémás bőrgyulladásról is lehet szó.

Ezt a két tünetet sokszor kiütések, nedvedző hólyagocskák is kísérik, és ez sajnos még csak a kezdeti fázis. Ha ezeket észleled a gyerekeden, érdemes megnézetni egy bőrgyógyásszal, ugyanis lehet, hogy allergének okozta ekcémáról van szó, aminek a későbbi tünetei sokkal rosszabbak: a hólyagocskák leszáradnak, viszketnek, majd később a bőr megvastagodhat és pikkelyessé válhat.

Fontos a megelőzés

Csecsemők és kisgyermekek körében az ekcéma általában örökletes allergiahajlam vagy bőrérzékenység következtében alakul ki, és később ételre való allergiás hajlammal vagy légúti allergiára jellemző tünetekkel járhat együtt. A megelőzésben fontos szerepet játszik az anyatejes táplálás, ami a baba hat hónapos koráig javasolt, hogy az immunrendszere megfelelően kiépülhessen és védekezhessen.

Egyes vizsgálatok azt bizonyították, hogy már a terhesség alatt nagy mennyiségben fogyasztott zöld és sárga zöldségek és gyümölcsök, valamint a béta-karotin csökkentik az esélyét az allergia kialakulásának. Csecsemőkorban is csökkenthető az ekcémára való hajlandósság: ha a kicsi sok probiotikumot fogyaszt, az csökkenti az allergia kialakulásának az esélyét.

Óvd a kicsik finom bőrét - különösen télen!

A legkisebbek bőre különösen érzékeny a hidegre. Ne hagyd, hogy a viszketés elrontsa a játékot! Eucerin® AtopiControl termékcsaládunkat a száraz és irritációra hajlamos bőrre fejlesztettünk ki. Minden termék alkalmas a gyerekek ekcémás bőrének mindennapos ápolására is, a nem gyulladt és a gyulladt időszakokban egyaránt.
Részletek itt: www.eucerin.hu

Bár csecsemők körében az ekcéma legtöbbször atópiás - örökletes allergiahajlam -, nem kell kifejezetten hajlamosnak lenni a bőrbetegségekre ahhoz, hogy valakinél kialakuljon az ekcéma: néha elég, ha egy nagyon toxikus allergénnel vagy tisztítószerrel érintkezik a bőr, és már be is gyullad, ezért is kell távol tartani a gyermekektől.

A nagyobbaknál is vigyázni kell

Nagyobb gyerekeknél is jó, ha elővigyázatosak a szülők. Mivel a lúgos szappanok és habfürdők eltávolítják a bőr zsírrétegét, irritálják és kiszárítják a bőrt, az emiatt hamar bepirosodik és viszketni kezd.

A kislányok egyik kedvenc elfoglaltsága, hogy anya sminkszerét vagy parfümjét felvíve modellest játszanak, ám ezek a szerek a vegyi anyagok miatt nagyon károsak lehetnek a gyerekek érzékeny bőrére.

Ezt is szeretjük