A világ első ötös ikrei „babaállatkertben” nevelkedtek: a Dionne ikrek szomorú története

Az ontarioi kormány állította reflektorfénybe az ötös ikreket.

Dionne ötös ikrek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csaknem 89 évvel ezelőtt, jóval a termékenységi gyógyszerek és a lombikkezelések megjelenése előtt, a nagy gazdasági világválság tetőpontján egy észak-ontariói farmon megszülettek a Dionne ötös ikrek.

1934. május 28-án Elzire és Olive Dionne gyermekei két hónappal korábban ugyan, de egészségesen látták meg a napvilágot. Annette, Cécile, Marie, Yvonne és Émilie lettek a történelem első olyan ötösikrei, akik megérték a felnőttkort. Sorsukat a kezdetektől kiemelt médiafigyelem kísérte, történetük azonban - illetve éppen ezért - nem kifejezetten vidám.

A Dionne ikrek

Eleinte áldásnak tűnt a média érdeklődése, mely az ötös ikreket vette körül. A chicagói és torontói újságírók vízmelegítésű inkubátorokat hoztak magukkal, távoli kórházak segítségével biztosították az anyatejellátást, a Vöröskereszt pedig éjjel-nappali ápolócsapatot biztosított a babák számára. Ám már néhány napon belül ezrek gyűltek össze a Dionne-ház körül, bekukucskáltak az ablakon, parkolóvá változtatták a környező mezőket. Eközben a szülők azon aggódtak, hogyan tudják majd kifizetni az orvosi ellátást, valamint öt idősebb gyermekük minden egyéb költségét a gazdasági világválság kellős közepén.

Születésüket követő napokban a lányok állapota romlott, az aprócska babák súlya esni kezdett. A szülészorvos, dr. Allan Roy Dafoe és az ápolónők lezártak egy szobát a Dionne család cordeili házában, hogy zavartalanul gondozhassák a lányokat. Ide nem engedtek be senkit, még a szülők, Elzire és Oliva Dionne is csak látogatóba jöhettek.

"Babaállatkert"

Néhány trükkös szerződés aláírását követően pedig az ontariói kormány - arra hivatkozva, hogy mind a tudásuk, mind az anyagi lehetőségeik hiányoznak gyermekeik felneveléséhez - megfosztotta a Dionne házaspárt ötös ikrei feletti felügyeleti jogától.

Az ikrek számára egy igazi "babaállatkertet" építettek, ahol dr. Dafoe és egy folyamatosan változó nővércsapat gondoskodott róluk. Amikor már kinőttek a babakorból, naponta kétszer a ház kertjében játszottak, ahol a rájuk kíváncsi látogatók megnézhették őket élőben is. A ház mellett hot dog standok és szuvenírboltok is megnyíltak - ahol a lányok fényképével ellátott ajándéktárgyakat lehetett kapni. 1937-re, az ötös ikrek három éves korára „Quintland” népszerűbb turisztikai célpont volt, mint a Niagara-vízesés - írja a Washington Post.

GettyImages-515361082
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

De mindez csak a jéghegy csúcsa volt. A lányokat számos egyéb módon is felhasználták reklámcélokra. Részt kellett venniük számos fizetős fotózáson, és kétéves koruk előtt Annette, Cécile, Marie, Yvonne és Émilie Dionne már reklámozott fertőtlenítőszert, homogenizált bébiételt, de számos más márkát is. 1937-re pedig nevük Kanadában a Palmolive szappan és a Colgate fogkrém szinonimájává vált.

Bár az összes így befolyó pénzt a lányoknak szánt vagyonkezelői alapba helyezték, ám az alaphoz rendszeresen hozzányúltak. Ebből fizették a Dionne-ház összes működési költségét: köztük a turisták számára kialakított fürdőszobák építését és fenntartását, valamint az ide látogató pszichológusok szállodai vacsoráit is.

A lányok végül kilenc évet töltöttek szüleiktől külön: ez idő alatt néhányszor jártak promóciós körúton, illetve párszor találkoztak a királynővel Torontóban. Végül hosszas jogi huzavonát követően a Dionne házaspárnak 1943-ra sikerült visszaszereznie a lányok feletti felügyeleti jogukat. A sokévnyi kihagyás azonban már természetesen pótolhatatlan volt.

A Dionne ikrek édesanyjukkal
A Dionne ikrek édesanyjukkal
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Az ötös ikrek sorsát a későbbiekben is figyelemmel kísérte a média, ám az addigiakhoz képest csökkent intenzitással. A kötelező fotózásokhoz azért még kamaszkorukban is egyforma ruhákba kellett bújniuk, 14 éves korukban mind az öt lány súlyát közölte a Toronto Star, a húszévesen elhunyt Émilie nyitott koporsója mellett pedig négy ikertestvérének pózolnia kellett a sajtófotókhoz.

A gyermekek kizsákmányolása  

A TIME 1997. december 1-jei számában a Dionne ikrek három életben maradt tagja - Annette, Cécile és Yvonne, akik akkor már a hatvanas éveikben jártak - nyílt levelet tettek közzé az év elején született McCaughey hetes ikrek szüleinek. A levél arra emlékeztetett, hogy a Dionne ikrek életét „tönkretette a kizsákmányolás”, és arra buzdította a szülőket, hogy gyermekeiket normális környezetben neveljék. „Reméljük, hogy a gyermekei nagyobb tiszteletet kapnak, mint mi” - írták. „Az ő sorsuk nem különbözhet a többi gyerekétől. Az ikerlétet nem szabad összetéveszteni a szórakozással, és nem lehet termékértékesítési lehetőség.”

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A Dionne ikrekéhez hasonló történet talán ma már nem eshetne meg, de életük némi tanulsággal szolgálhat azon többezres követőtáborral rendelkező "kidfluenszerek" számára, akik az Instagramon vagy a YouTube-on több tízezer dollárt keresnek azáltal, hogy olyan termékeket reklámoznak gyermekeik segítségével, melyeknek a nevét a kicsik még évekig leírni sem tudják.

Ikrek az ultrahangon

Az ikrek közötti kötelék egészen különleges, hiszen már a méhen belüli élet során a világ  legtermészetesebb dolga számukra, hogy nincsenek egyedül.

Így élnek az ikrek a pocakban: 8 szívmelengető ultrahangképet mutatunk

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük