Szájüregi viszketés, hasi görcsök, nyelvduzzanat? Komoly allergiát okoz a nyári gyümölcs
A nyár egyik nagy kedvence veszélyt jelenthet a gyerekre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár egyik legkedvesebb gyümölcse a lédús és frissítő görögdinnye, ám hiába olyan finom, sokaknak, kicsiknek és nagyoknak is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Létezik ugyanis két eset, amikor a dinnyeevést allergiás reakciók követik. Az egyik eset, ha magára a gyümölcsre allergiás valaki, a másik, ha keresztallergia miatt jelentkeznek nála kellemetlenségek.

Előbbi esetben az allergiás magától a növénytől tüsszög, utóbbiban azonban a dinnye fogyasztása okoz szájüregi, emésztőszervi tüneteket.

Mi a keresztallergia?

A keresztallergia különös reakció a szervezettől, ám a rá adható magyarázat teljesen logikus. A lényege, hogy bizonyos anyagok kémiai szerkezete olyannyira hasonló, hogy a szervezet gyakorlatilag nem tud különbséget tenni köztük, és ha az egyikre allergiás, a másikra is ugyanígy fog reagálni.

Keresztallergiát nemcsak a hasonló kémiai szerkezet, de a magas hisztamintartalom is okozhat. A hisztamin az az anyag, aminek a hatására az allergiás reakció fellép vagy erősödik. Ha például valaki allergiás egyfajta pollenre, aminek éppen szezonja van, akkor bizonyos ételek fogyasztása felerősítheti a tüneteit. Ilyen ételek például a csokoládé, a citrusfélék, a hal vagy a penészes sajtok.

Ki lehet keresztallergiás a dinnyére?

A görögdinnye-keresztallergia azoknál jelentkezhet, akik a parlagfűre allergiásak. Ha tehát gyermeked allergiás a parlagfűre, nem érdemes neki ilyen gyümölcsöt adnod. Annál is inkább nem, mert a görögdinnye-keresztallergia nagyon kellemetlen tünetekkel jár, úgymint szájüregi viszketés, ajak-, illetve nyelvduzzanat, valamint hasi görcsök.

Más keresztallergiák

A görögdinnye-parlagfű keresztallergia az egyik leggyakoribb típusa a keresztallergiának, de ugyanígy a sárgadinnye, az uborka és a paradicsom is keresztallergia-párt alkot a parlagfűvel.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Más növények is mutatnak ilyen kémiai szerkezeti hasonlóságot. A földimogyoróval a dió, más diófélékkel a búza, a mák, a szezámmag, a rozs és a mogyoró, a nyírfával pedig a kivi, az avokádó, az alma, a sárgabarack, a szilva, a körte, a dió, a mandula, a meggy, a cseresznye és a mogyoró.

Ezt is szeretjük