10 ártalmatlannak hitt dolog a kisbaba körül, ami miatt allergiás lesz
Felnőttként már szinte észre sem vesszük őket, ám a kisbabát allergiássá tehetik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az allergia azt jelenti, túlérzékenység, a szervezetnek a szokásostól eltérő válasza valamilyen külső behatásra. Miért van az, hogy az egyik embert zavar valamilyen külső behatás, a másiknak ugyanaz meg se kottyan, lepereg róla? Vajon mi az oka?

Ha az anyuka is érzékeny volt már a pollenre, a tejtermékekre, akkor valószínűleg a gyereke is az lesz - tehát az öröklődés lehet biztosan az egyik ok. Amellett a külvilág egyre szennyezettebb, egyre több feldolgozott táplálékot fogyasztunk, az életmód sem kiegyensúlyozott, keveset mozgunk és ingeráradatban élünk.

Túl korán, túl közel, túl megterhelően

A fizikai hatásokon túl érdekes adalékot ad a témához a lelki szempont áttekintése. Rüdiger Dahlke A gyermeki lélek nyelve a betegség című könyvében arra világít rá, hogy az ember allergiás betegségekkel küzd mindaz ellen, amivel túlságosan, túl korán, túl közel, túl megterhelősen kerül kapcsolatba, és ami akarata ellenére mégiscsak bemegy a bőre alá.

A világ és az egyén határa a bőr, a belső határokat többet között a nyálkahártyák alkotják, aztán a légzőszervek, a tüdő és az emésztőszervek.

Ezért több az allergiás nagyvárosban

Felmerül a kérdés: miért van az, hogy a nagyvárosokban sokkal több allergiás gyerek van, mint vidéken?

Természetes környezetben a kisgyerek már korán találkozik olyan anyagokkal, amikkel a városi gyerek nem. Azok a gyerekek, akiket egyéves korukban rendszeresen bevittek a tehénistállóba, és állatokkal, növényekkel is kapcsolatba kerültek, később sokkal kevésbé szenvednek allergiától.

Az lenne a cél, hogy lassan, a maga idejében, de bátran ismerkedjen meg természetes környezetével, és a folyamat során megtanulja magáévá tenni.

A gyerek ennek érdekében élete elején mindent a szájába vesz. A természetes ingerek nyugodtan lehetnek intenzívek, feltéve, hogy megfelelnek a fejlettségi szintjének.

Allergének a baba körül

Allergizálhatnak a számos kisbaba környezetében lévő kipufogógázok, vegyszerek, festékek, kémiai szerek, a háztartási tisztítószerek. A lakásfelújításnál használt lakkok és festékek kipárolgása is növeli az érzékenységet. A higiéniamánia szintén nem egészséges, Ajánlatos megvizsgálni azt is, hogy van-e valahol penészgomba a lakásban.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A tejes tápszer is allergizálhat

Az allergia túlérzékenységi reakció, amit többnyire a test saját fehérjéitől eltérő fehérjét tartalmazó anyagok váltanak ki. Ha a csecsemő például túl korán kap cumisüvegben tehéntejet, voltaképpen megtévesztés áldozata, mert a még éretlen emésztése nem képes az idegen fehérjét lebontani és a bélfalon keresztül felvenni. A lisztes termékekkel is ez a helyzet, a búzasikért megemészteni a kisgyerek még nem tudja, ezért volt hagyomány a csócsálás mint etetési módszer. Amennyiben a gyereken allergiás tünetek jelentkeznek, a szülőknek érdemes elgondolkodniuk azon, hogy min tudnának változtatni a legegyszerűbben otthon. A legfontosabb az étrend, a környezet és a napirend átgondolása.

Az allergiás reakciók legnagyobb részét a tehéntej, fehér liszt, tojás, citromfélék, csokoládé, mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, hal, csirke, marhahús, diófélék, paradicsom váltja ki, de a penicillin is felelős lehet ezért, ami gyógyszerekből vagy húsból is kerülhet a szervezetbe, ha az állatot azzal kezelték. Hatásuk az anyatejen keresztül is káros lehet a csecsemőre.

Allergiás alapú betegségek

Sokan valószínűsítik, hogy az allergia kialakulása a csecsemőkori tejes tápszer fogyasztására vezethető vissza. Érdemes a témával foglalkozni, mert allergiás alapja van egyéb betegségeknek is, mint például migrén, túlmozgásosság, epilepszia, neurózis, szénanátha, asztma, valamint ízületi gyulladás, kiütések, légúti megbetegedések, nyálkahártya-, kötőhártya-gyulladás és a bélrendszert érintő tünetek. A gyermekkori asztma 10%-a vezethető vissza ételallergiára. Ha kiküszöbölik az allergéneket a gyerek étrendjéből, rendkívüli javulás tapasztalható.

Cikkünk Szepesi Dóra Főzz évszakok szerint című könyvének segítségével készült.

"Szepesi Dóra, újságíró, életmód-tanácsadó és terapeuta vagyok. Szakterületem: főzőtanfolyamok, szakácsképzés, tanácsadás, szakcikkek írása. A makrobiotikát Horváth Éva berlini főzőiskolájában ismertem meg. Közösen írtunk három életmód- és receptkönyvet, amelyek 1991 óta folyamatosan fellelhetők a piacon. Cím szerint ezek: A fiatalodás művészete, a Harmónia az ételben, harmónia az életben, és a Boldog szülő, boldog gyerek. Horváth Éva önzetlen szellemében szeretném ajánlani a makrobiotikát mindenkinek, aki nyitott egy 'nagyobb életre', tágasabb valóságra, játékosságra, kreativitásra. Öröm és ajándék, hogy a tanítványa lehettem." (a Szerző)

Aschenbrenner Sándor, újságíró, fotós képei nem csupán esztétikus ételfotók: a recepteken túl tovább mesélnek az ételekről, az alapanyagokról.

Kiadja a M-Érték Kiadó.
A könyv ára 2799 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük