Rontja a spermiumtermelést, és erekciós zavarokat okozhat: ezért fontos elegendő D-vitamint fogyasztani
Kutatások kimutatták, hogy a vér alacsony D-vitamin-szintje szoros összefüggésben áll az alacsony tesztoszteronszinttel.

GettyImages-928635720
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A D-vitamin nagy részét a szervezet maga állítja elő a napfény UV-B-sugárzásának hatására, de nem ez az egyetlen lehetőség ennek felvételére. Mivel felnőttek számára napi 1500-2000 nemzetközi egység bevitele javasolt, amit a napfényből nem mindig fedez az emberi test, ezért különböző táplálékok és étrend-kiegészítők együttes szedésével pótolható a szervezetben.

A D-vitamin hozzájárul a fogak és csontok egészségéhez, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez, nem véletlen, hogy bevitele az újszülött első három életévében is fontos szerepet játszik. A felnőtteknek is szükségük van plusz D-vitamin-bevitelre, mivel ennek termelődése az életkor előrehaladtával jelentősen csökken. Kutatások azt is kimutatták, hogy a vér alacsony D-vitamin-szintje szoros összefüggésben áll az alacsony tesztoszteronszinttel, valamint a spermiumok számának és mozgékonyságának csökkenésével.

A férfimeddőség és a D-vitamin közötti kapcsolat 

Az alacsony tesztoszteronszint, mivel ronthatja a spermiumtermelést, nemcsak a termékenységre lehet negatív hatással, de csökkentheti a szexuális vágyat, és erekciós zavarokat, impotenciát is okozhat. 

GettyImages-1167360794

A kísérletben 165 résztvevő vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport egy éven keresztül bizonyos mennyiségű D-vitamint kapott, míg a kontrollcsoport placebót. Az eredmények kimutatták, hogy a kiindulási értékekhez képest a tesztoszteronszint szignifikánsan növekedett azoknál, akik mindvégig D-vitamint kaptak, a kontrollcsoportban nem történt változás a tesztoszteronszintben. 

A Koppenhágai Egyetem kutatása szerint a D-vitamin-bevitel növelésével javítható a hímivarsejtek minősége, sebessége és mozgékonysága. 300 véletlenszerűen kiválasztott férfi spermiumait vizsgálták meg, és mérték D-vitamin-szintjüket. Megállapították, hogy 44%-uknál túl alacsony volt a D-vitamin-szint, ezzel együtt az egészséges spermiumok száma. A részletes laborvizsgálatok azt is kimutatták, hogy a magasabb D-vitamin-szinttel rendelkező férfiaknál a hímivarsejtek mozgékonyabbak és jobb minőségűek voltak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ajánlott mennyiségű D-vitamin bevitele megfelelő kalciumszintet biztosít, ami a fogantatásban is fontos szerepet játszik olyan módon, hogy az ebben gazdag spermiumok könnyebben hatolnak be, és termékenyítik meg a petesejtet.

D-vitaminban gazdag ételek

A zsírban oldódó vitamin legjobb forrásai a halak, ezek közül is a heringnek kiemelkedő a D-vitamin-tartalma: 1628 NE van benne 100 grammonként, ami már önmagában fedezi a napi D-vitamin-szükségletet. A tejtermékek, mint például a vaj és a túró, de a tojás és a különböző sajtok is remek D-vitamin-források magas kalciumtartalommal.

GettyImages-1147455976

A D-vitamin-túladagolás veszélyei

Mivel olyan zsírban oldódó vitaminról - hormonról - van szó, ami nem ürül ki a szervezetből a vizelettel, ezért túladagolása kockázatokat rejt magában. Ez napi 50 ezer nemzetközi egység bevitelnél fordulhat elő, ami kizárólag étrend-kiegészítők túlzott szedése miatt alakulhat ki. A túladagolás tünetei közé sorolhatóak a gyomorpanaszok, hányás, hasmenés, súlyosabb esetben a csontok törékenysége és a vesekőképződés.

Egy kedvelt étel, amitől nemzőképtelen lehet a férfi

A szója rengeteg jó tulajdonsága mellett sajnos sok rosszal is rendelkezik, amikről nem szabad megfeledkezni, mivel komoly károkat képes okozni nemcsak a nők, hanem a férfiak szervezetében is.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük