Szorongás, rettegés szoptatás közben: a D-MER tünetei, okai és a lehetséges megoldások

A diszfóriás tejleadó reflex egy a közelmúltban felismert állapot.

D-MER
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan egészen a várandósságig abban a hitben élnek, hogy a szoptatás a világ legkönnyebb, legtermészetesebb dolga: a babát egyszerűen csak mellre kell tenni, és kész.

A szülésfelkészítő tanfolyamokon azért szerencsére erről a témáról is sok szó esik, így a kórházban az újdonsült édesanyákat már ritkán éri meglepetésként, hogy a szoptatás - az első napokban legalábbis - fájdalmas. Illetve a továbbiakban is adódhat még olyan nehézség, amire érdemes felkészülni.

A leggyakoribb, szoptatás körüli problémák

A szülést követő - általában második-harmadik - napon megtörténik a tejbelövellés: ilyenkor kapcsol a mell tejtermelő üzemmódra. Az emlők megnőnek, feszesebbek lesznek, illetve tejcsorgás tapasztalható, mindez pedig időlegesen érzékennyé, fájdalmassá teszi a melleket. A továbbiakban a nem megfelelő szoptatási testhelyzet, illetve mellre helyezés okozhat problémát. Sok első babás édesanya tapasztalja meg a kisebesedett mellbimbó fájdalmas tüneteit. Erről, illetve a helyes mellre tételről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

Az is előfordulhat, hogy a baba lenőtt nyelve felel a fájdalmas és sebes mellbimbókért: erről itt olvashatsz. Sajnos hosszan lehetne még folytatni a sort: a mellgyulladás, a cumizavar és a szopási sztrájk ugyancsak sok édesanya számára ismerős jelenség.

De mi az a D-MER?

A fenti problémákat bizonyára legalább hallomásból ismered, ám a rejtélyes nevű D-MER kevés édesanya számára cseng ismerősen. A D-MER, vagyis diszfóriás tejleadó reflex egy, a közelmúltban felismert állapot, melynek jellemzője, hogy mindig a szoptatás kezdetével egyidejűleg - egészen pontosan közvetlenül a tejleadás előtt - jelentkezik: az édesanyát negatív érzések kerítik a hatalmába. Tapasztalhat szorongást, ürességérzetet a gyomorban, aggódást, idegességet, félelmet, rettegést. Mindez nem csupán szoptatás közben jellemző, az érintettek észlelik fejéskor, illetve akkor is, ha spontán indul meg a tejleadás.

Bár sokan lelki okokat feltételeznének a probléma mögött, a szakemberek szerint nem pszichoszomatikus, nem múltbéli traumák okozzák a jelenséget, nem hozható összefüggésbe a negatív szülésélménnyel sem, egyszerűen a nem megfelelő dopaminaktivitás okozza akkor, amikor a tejleadó reflex aktiválódik.

Van, akin a szoptatás kezdetekor csak egy enyhe rossz érzés suhan át, ám a panasz lehet ennél jóval súlyosabb is: az édesanya akár az öngyilkossági gondolatokig is eljuthat. Sajnos a gyermekágy hetei, illetve a babával töltött első hónapok amúgy is érzelmileg hullámzó időszakát jelentősen megnehezítheti a D-MER. A jó hír, hogy általában az idő előrehaladtával enyhül a panasz. A legtöbb édesanya a baba három-hat hónapos kora után már nem, vagy jóval ritkábban tapasztalja a tüneteket. Ugyanakkor ritkán, de az is előfordul, hogy egészen az elválasztásig jelen van a D-MER.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A D-MER kezelése

A D-MER nem azonos a szülés utáni depresszióval, de súlyosabb esetben szükség lehet szakember segítségére. Ritkán, de előfordulhat, hogy a D-MER súlyossága dopaminszint-emelő gyógyszerek szedését teszi szükségessé. Mindenképpen érdemes beszélni róla szoptatási tanácsadóval, a megfelelő kezeléshez olykor elég tudatosítani, hogy mi zajlik a szervezetben. Fontos, hogy az édesanya tisztában legyen vele, mi zajlik a szervezetében, hogy a panaszt nem ő idézi elő, egyszerűen hormonális folyamatok felelnek érte. Ennek a tudásnak a birtokában már könnyebb megbirkózni a problémával. 

Gyönyörű képek a szoptatásról

E bensőséges pillanatok gyönyörűek, és a legkevésbé sem adnak okot rosszallásra vagy indokolatlan rácsodálkozásra.  

Csodálatos képek a szoptatásról: még mindig nem értjük, hogy lehet ez tabu

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük