Csepegő vizelet, kellemetlen szagok

Így kezeld a terhességi inkontinenciát

Elég egy tüsszentés ahhoz, hogy elveszítsd az uralmat hólyagod fölött?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vizelettartási probléma egyike a várandósság alatt jelentkező húsz leggyakoribb panasznak - egy, a közelmúltban készült felmérés szerint a terhes nők mintegy 40%-át érinti.

Mégis kevés szó esik erről a természetes, ám annál kínosabb jelenségről, mivel a kismamák nagy része szégyellnivalónak tartja, pedig a terhességi inkontinencia egyszerűen orvosolható. Tudd meg, miként nyerheted vissza az uralmat hólyagod fölött.

Mi okozza?

A terhesség során a szervezetben lejátszódó hormonális folyamatoknak köszönhetően a medencefenék szövetei és izmai megnyúlnak, emellett a húgyhólyagot záró izom is meggyengülhet. Mindez nagymértékben megnehezíti a vizelet megtartását, különösen akkor, ha nevetés, köhögés, tüsszentés vagy akár csak egy hirtelen mozdulat következtében nagyobb nyomás éri a hólyagot.

Az inkontinencia különösen kellemetlen lehet az első és utolsó trimeszterben. Előbbi esetben a méh tágulása és növekedése tovább fokozza a húgyhólyagra nehezedő nyomást. A várandósság utolsó hónapjaiban pedig megnő a szervezet vizeletkiválasztása, így még nagyobb teher hárul a hólyagra. Ráadásul ekkor már a baba, a magzatvíz és a méhlepény korántsem elhanyagolható súlya is ránehezedik erre a szervre.

Előfordulhat úgynevezett késztetéses inkontinencia is, amelynek a hátterében valamilyen betegség, például hólyaggyulladás áll. Ez esetben gyógyszeres kezelésre van szükség.

Így kezeld!

Első lépésben ki kell zárni, hogy a problémát betegség okozza, ezért győzd le magadban a szégyenérzetet, és fordulj szakemberhez. Ha a vizsgálatok szerint nem késztetéses inkontinenciáról van szó, már csak elhatározás kérdése, hogy felülkerekedhess a problémán.

Sokat, de apránként igyál!

Sokan kevesebbet isznak, mondván, hogy így nem lesz, ami szivárogjon vagy csöpögjön - ami még látszatmegoldásnak is rossz, hiszen a terhesség alatt különösen fontos a bőséges folyadékbevitel.

Napi két-két és fél liter vizet, frissen facsart gyümölcslét vagy stimuláló vegyületektől mentes teát feltétlenül juttass be a szervezetedbe. Ne igyál sokat egyszerre, mert így megint csak nagy nyomás kerül a hólyagra, inkább folyamatosan kortyolgass.

Ezt ne fogyaszd!

Tartózkodj viszont a koffeintartalmú teáktól, a kávétól, valamint a citrusfélékből készült vagy szénsavas italoktól, ezek ugyanis irritálják a hólyagot. Hasonló okból kerüld a fűszeres ételeket is.

Menj többször vécére!

A feltétlenül szükségesnél többször menj vécére, hogy a hólyagod ne teljen meg egészen. A vécén ülve ne hajolj előre, ebben a helyzetben ugyanis nem tud tökéletesen kiürülni a hólyag. Mindez azért is fontos, mert a pangó vizeletben lévő baktériumok különféle húgyúti fertőzéseket, például hólyaghurutot okozhatnak.

Kérj segítséget!
Ha vizelettartási problémáid vannak, ne szégyelj segítséget kérni! Látogass el erre a honlapra, és kérdezd a szakembert, akinek felteheted kínosnak vélt kérdéseidet!

Ügyelj a súlyodra!

Várandósság alatt természetesen nincs helye a fogyókúrának, ám érdemes ügyelned arra, hogy az ésszerűség határain belül minél kevesebb pluszkiló szaladjon fel rád, mivel a hólyagra nehezedő túlsúly fokozhatja a tüneteket.

Ez vár rád a szülőszobában

Sok leendő anyuka számára ijesztő lehet a szülőszoba, holott minden a baba és a mama biztonságát szolgálja. Videónkból alaposabban is megismerheted.

Ismerd meg a Kegel-tornát

Az Arnold Kegel amerikai szülész-nőgyógyász professzor által kidolgozott torna megerősíti a kinyúlt izmokat. Ízelítőül bemutatunk két különösen hatásos gyakorlatot.

Ülj kényelmesen, kissé széttárt térdekkel, majd szorítsd össze a végbél záróizmait, egyidejűleg pedig billentsd felfelé őket. Fontos, hogy eközben se a farizmok, se a lábizmoknak ne mozogjanak. Érezni fogod, ahogy a bőröd megfeszül, és kissé eltávolodik a végbéltől. Tartsd meg ezt a helyzetet öt másodpercig, majd lassan lazítsd el az izmokat. Ismételd meg a gyakorlatot ötször. Majd végezz ugyanennyi gyors összehúzást - ez esetben a lehető legrövidebb időn belül húzd össze, majd lazítsd el az izmokat.

Ezután képzeld el, hogy pisilsz, és eközben megpróbálod megállítani a vizeletedet. Végezz el ebből is öt lassú, majd öt gyors sorozatot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A sorozatokat napjában legalább 25-ször ismételd meg, lehetőleg különböző napszakokban és testhelyzetekben. Nem kell külön időt szánnod rá, hiszen a Kegel-torna számos más tevékenység - olvasás, tévézés, netezés - mellett is minden további nélkül végezhető. A Kegel-tornáról bőséges irodalom áll rendelkezésre mind nyomtatott, mind elektronikus formában, így akár bővítheted is a repertoárodat.

Ezt is szeretjük