Mit kell tenni, ha fullad a baba? Országszerte felkészítő tanfolyamokat indítottak
Csecsemő- és koraszülöttelsősegély-tanfolyamokat szerveznek országszerte.

elsősegély nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisbabáknak teljesen más segítségre van szükségük vészhelyzetben, mint egy felnőttnek, hiszen még nagyon törékenyek, és a szerveik sem úgy viselkednek, ahogy felnőttkorban. 

Hogy minden kisbabás család felkészülhessen az esetleges vészhelyzetekre, a Koraszülöttekért Országos Egyesület, azaz röviden KORE a NaturAqua támogatásával az ősz folyamán országszerte csecsemőújraélesztés- és kisgyermekelsősegély-tanfolyamokat szervez, melyekre bárki jelentkezhet, és előzetes regisztrációt követően ingyenesen részt vehet. 

Csecsemőújraélesztés- és kisgyermekelsősegély-tanfolyamok

A váratlan, traumatikus helyzetre jobb felkészülni, mint megijedni, ezért októberben megkezdődtek a csecsemőújraélesztés-, illetve kisgyermekelsősegély-tanfolyamok. A KORE és a NaturAqua jóvoltából a minden hazai megyében elérhető tréningeken többek között a picik újraélesztéséről tanulhatnak a résztvevők, és az elméleti információk mellett úgynevezett fantomon, azaz modellbábun történő gyakorlásra is sor kerül.

elsősegély tanfolyamok KORE NaturAqua országszerte 2kis
Fotó: Koraszülöttekért Országos Egyesület

Ezek az ismeretek hasznosak a kisgyermekes családok és a babára várók számára egyaránt. A szervezők célja, hogy az itt elsajátított tudást tudják alkalmazni a szülők, amennyiben esetlegesen bekövetkezik a baj, és leáll a kisbaba keringése és légzése. A tanfolyam alapvetően laikusoknak szól, azonban az egészségügyi dolgozóknak is hasznos lehet, ha napi szinten nem ezzel a témával foglalkoznak.

Gyermekvédelem Magyarországon

Magyarországon körülbelül 40 fulladásos gyermekhalál történik évente, mert nem sikerült megmenteni a gyermekek életét teljes légúti elzáródás esetén, amikor is újraélesztésre lett volna szükség. A tanfolyamok célja, hogy sürgősségi helyzetben a felnőttek felfokozott izgatottságát, illetve a kialakult pánikhelyzetet az észszerű, higgadt cselekvés váltsa fel. A csecsemőújraélesztés-képzést Zalaegerszegen már megtartották, ahol nagyon elhivatott, érdeklődő csapat vett részt. A hallgatóság koramamákból és még áldott állapotban lévő kismamákból, plusz kispapákból, valamint egy leendő nagyiból állt. 

kismama
Fotó: Koraszülöttekért Országos Egyesület

- A képzésen a vészhelyzeti teendők mellett a helyes mentőhívás ismérveit is átadtam, mivel sokan nem tudják, hogy a mentésirányító súlyos esetben egészen addig vonalban marad a bejelentővel, ameddig a mentő a helyszínre nem ér. Ezen kritikus idő alatt szakmai és mentális támogatást tud nyújtani a helyszínen lévőnek ahhoz, hogy a tőle elvárható maximumon elsősegélyben részesíthesse a bajbajutottat. Különösen igaz ez olyan esetben, amikor a kétségbeesett szülő hív mentőt súlyos, életveszélyes állapotban lévő gyermekéhez. A tanfolyamon megszerzett ismereteket egy éles helyzetben a telefonos segítséggel kiegészítve biztosabban tudják majd használni a résztvevők, ha szükség lenne rá - mondta a zalaegerszegi tanfolyamot tartó Vincze Luca, Zala megye vezető mentőtisztje.

Országszerte elsősegély-tanfolyamok

Veszprémben is lezajlott már az elsősegély-tanfolyam, ahol Horváth Erika szülésznő, BLS-AED-instruktor, elsősegély-oktató tartott képzést a résztvevőknek.

Elsősegély csecsemő újraélesztés
Fotó: Koraszülöttekért Országos Egyesület

- Nagyon fontos a gyakorlat, hogy a kezükben legyen a mozdulat. A szülőknek tudniuk kell vészhelyzet esetén, mit miért csinálnak, s az hogyan hatékony. Úgy a befúvás módja, ismétlésszáma, a mellkaskompresszió módja, mélysége, ismétlésszáma, frekvenciája. A tréningeken jelen lévők megtanulják felismerni az életjelenségeket, illetve azok hiányát és azt, hogy légzés hiánya esetén miért is fontos azonnal cselekedni, légutat biztosítani - mesélte Horváth Erika.

A tanfolyamokon szerezhető tudás mellett a légzésfigyelő is jó szolgálatot tehet, hogy felhívja a figyelmünket a légzésleállásra, amelynek több fajtája is lehet. Az alvási apnoé mélyebb alvás közbeni légzéskimaradás, ennek észlelésekor elegendő a csecsemő felébresztése. Újraélesztés a szívmegállást követő légzésleálláskor szükséges, ez esetben a klinikai halál állapotában lévő csecsemőt kell megmentenünk újraélesztéssel. A baj sok esetben nem előzhető meg, de az újraélesztés módjának ismeretével menthető lehet a helyzet - mondta Horváth Erika. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A következő képzésekről a KORE Facebook-oldalán lehet további információkat kapni, illetve regisztrálni. 

A kezdődő torokfájás leghatásosabb természetes ellenszerei: gyorsan gyógyítanak

A közösségbe járó gyerek könnyebben összeszedi a bajt, de elég csak egyszer dzseki nélkül szaladozni az udvaron, meg is lesz az eredménye. A gyerekek ráadásul még rosszabbul viselik a torokfájást, ezért gyors segítség kell.

(Képek forrása: Koraszülöttekért Országos Egyesület)

Ezt is szeretjük