Feldolgozatlan trauma vezetett a tragédiához: a MOM Sport tetején történtekről kérdeztük a szakértőt
A MOM Sport tetején történt tragédia kapcsán pszichológus szakértőt kérdeztünk meg.

D  MI20190624002

A MOM Sport tetején történt tűzeset kapcsán napról napra több információ kerül nyilvánosságra. A legutóbbi szerint a gyerekek szándékosan gyújthatták fel a fabódét, nagy valószínűséggel az interneten látott házi videók hatására - ahogy az édesanya nyilatkozta az RTL Klubnak, gyakran néztek a kicsik házleégésekről készült felvételeket.

A tragédia hétfőn este történt, amikor a két testvér, egy 8 éves kislány és 11 éves bátyja, otthagyva a játszóteret, felszöktek a MOM Sport tetejére. Bemásztak az ott álló fabódéba, melyet felgyújtottak. A fiú ki tudott menekülni a bódéból, és segítségért szaladt, de a kislányt sajnos már nem tudták megmenteni. 

Hogy lehetnének a gyerekek a felelősek?

Egyelőre sem az anyát - aki felügyelet nélkül hagyta a gyerekeket -, sem a MOM üzemeltetőit nem vonták felelősségre, pedig jogos a kérdés: miért voltak egyedül a kiskorú gyerekek, honnan vettek gyufát, és hogyan juthattak egyáltalán fel az elvileg lezárt területre? A fiú szerint a tetőre vezető nagy kapu nyitva volt, az üzemeltetők szerint zárva. A rendőrség megállapította, hogy a gyerekek gyújtogattak, amit a fiú szavai alá is támasztanak. Mindeközben a felnőttek felelőssége tagadhatatlanul fennáll, közvetetten is, a gyerekek lelki egészsége kapcsán.

Feldolgozatlan trauma állhat a háttérben

Az anya az RTL Klubnak nyilatkozott a történtekről. Ebben elmesélte, a gyufát a gyerekek állítólag a helyszínen találták, ahogy a papírt is a tűzgyújtáshoz. A fiú azt mondta, a gyufa meggyújtásakor a kislány kicsit megégethette a kezét, ezért ijedtében eldobta azt. Így ütött ki a fabódéban a tűz. Az anya szerint a kislány sokkos állapotba kerülhetett, ezért sem tudott kimenekülni a tűzből.

A baleset után közvetlenül a fiú nem volt kihallgatható állapotban, de azóta elmondta, húga hónapok óta házak leégéséről nézett videókat az interneten. Úgy mesélte, a kislány meg akarta nézni élőben is, hogyan ég egy ház, és szerette volna, ha videóra is veszik ezt, innen jött a tűzgyújtás ötlete.

Bár azonnal felmerülhet, megint az internet a fő bűnös, érdemes mélyebbre ásni. A tűzeset kiváltó oka ugyan részint lehet a kontrollálatlan, ellenőrizetlen nethasználat is, ám valószínűleg nem ez volt az origója: az a gyerekek lelkében keresendő.

A lángokban álló házakról készült felvételek nézése, mint az általunk megkérdezett szakértő véli, arra mutat, hogy a gyerekekben feldolgozatlanul maradt a korábbi tűzeset élménye, amit a család megélt. Három éve ugyanis leégett a családi házuk.

- Egy egészséges gyereknek ebben az életkorban nem válik központi témává a tűz és az attól való félelem, ha nincs személyes tapasztalata egy tűzesetről, ha az lelkileg távol van tőle. Önmagában az, hogy látott videót égő házakról, még nem fogja feltétlenül arra sarkallni, hogy ő maga is tüzet gyújtson. De abban az esetben, ha van személyes tapasztalata, érte őt és a családot tűzesetből eredő trauma, és ez feldolgozatlan maradt, és ebből adódóan ez a téma kitölti a fantáziáját, akkor keresni kezdheti az ilyen típusú videókat.  

Ebben a helyzetben tehát fontos szempont, hogy ők már átéltek egy traumát egy tűzesettel kapcsolatban, hiszen leégett a házuk, ami mély nyomokat hagyhatott a gyerekekben - folytatta Sákovics Diána pszichológus, a Dívány.hu főszerkesztő-helyettese.

A szakértő szerint a tragédiához tehát a korábbi tűzeset hagyta feldolgozatlan érzések vezethettek, melyet a gyerekek játékkal próbáltak magukban oldani:

- A mai gyerekeknél a videók nézése fontos szerepet tölt be, a videókészítés a játék egy formája lett, a játék pedig a gyerekeknél az érzelmek feldolgozásának elsődleges módja, így kapcsolódhat ez a két dolog össze. A gyerekek úgy dolgozzák fel a traumákat, hogy azokat a különböző játékaikban, tevékenységeikben újra és újra előhozzák. Ha trauma ér egy gyereket, akkor az a rajzaiban, szerepjátékaiban is meg fog jelenni - tette hozzá Sákovics Diána.


A korábbi háztűz kapcsán a nyomozás arra jutott, hogy a kisfiú okozta a tüzet. Most ketten mentek a MOM Sport tetejére húgával. A fiú szerint ugyan a kislánytól eredt az ötlet, de, ahogy az általunk megkérdezett pszichológus szakértő is fogalmazott, valószínűleg a korábbi háztűz traumája az egész családban nyomot hagyhatott, és folyamatosan téma lehetett a gyerekek közt. Ez okozhatta azt is, hogy a kislánynak hónapok óta rémálmai voltak, hogy bennég valahol. Félelmei miatt négy napot volt is a Vadaskert Kórházban, ahol további pszichoterápiát javasoltak neki.

- Ez egy komplex probléma, itt ugyanis valószínűleg nem csak a gyerek egyedi traumájáról van szó, hanem az egész családéról. Egy családban ráadásul mindenki lelkiállapota hatással van a többiekére, az idősebb testvér fantáziái, félelme, szorongásai megjelenhetnek a kisebbekben is, és fordítva. Az anya nyilatkozatából tudjuk, hogy a kislánynak voltak olyan félelmei, hogy benn fog égni egy házban. Ezeknek a félelmeknek a gyökere pedig feltételezhetően a konkrét családi traumában és annak a feldolgozatlanságában keresendőek - mondta Sákovics Dia.

Traumájuk miatt voltak különösen sebezhetők

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az internet tele van olyan tartalmakkal, melyek nem gyerekeknek valók, és ez alatt, mint az eset is mutatja, nem csak a szexuális vonatkozású fotók és videók értendők, hanem más, számukra még érthetetlen, nehezen feldolgozható, ijesztő, megrázó, felkavaró tartalmak is. A gyermekvédő szűrők távolról sem működnek száz százalékosan, és nem is minden veszélyforrásra terjednek ki, mint ez az eset is mutatja. A testvérek, a feldolgozatlan élményekkel a lelkükben különösen sebezhetőek voltak, amikor tűzesetekről készült felvételekkel találkoztak a neten, majd újra és újra nézték azokat.

A tragédia ügyében továbbra is folyik a nyomozás. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés ügyében nyomoz ismeretlen tettes ellen.

A megtörtént eset amellett, hogy a gyerekek mindenkori felügyeletének fontosságára is felhívja a figyelmet, arra is rávilágít, mennyire fontos, hogy a gyerek lelkiállapotára fokozott figyelmet fordítson a szülő. Különösen egy olyan esetben, amikor valamilyen családi trauma történt előzőleg. Ennek feldolgozásában muszáj segíteni a gyerekeknek, külső segítséggel és sok beszélgetéssel egyaránt.

Ha ismersz olyan embert, akinek múltbéli traumája miatt segítségre lehet szüksége, itt találsz elérhetőséget a lelkisegélyhez.

Fotók: MTI/Mihádák Zoltán.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük