Tényleg látnia kell a banki ügyintézőnek, mikor menstruáltál utoljára?

Érdekes adatok birtokába jutnak a banki ügyintézők, ha valaki babavárózik.

GettyImages-1164273149

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak kellemes izgalommal és várakozással jár, ha az ember gyereket vár, bizony, felszaporodnak az intézendők is. Különösen, ha a pár szeretne élni az állam adta lehetőséggel, és mondjuk csokot vagy babaváró hitelt venne fel.

Nyilván mindenki arra törekszik, hogy a lehető legkevesebbszer kelljen szaladgálnia különböző papírok után, ennek azonban megvannak a hátulütői.

Izgalmas adatok az ügyintéző szeme előtt

Ha egy pár babaváró hitelt venne fel, vagy csokot igényelne, akkor ahhoz jó sok papírt kérnek a hitelintézetek. Ez teljesen érthető, mert bár államilag támogatott pénzügyi termékekről van szó, mégiscsak szeretnék tudni, hogy az ügyfél azt vissza tudja-e fizetni. Mindkettő felvehető úgy is, hogy még nincs úton a baba, de a legtöbben inkább biztosra mennek, hiszen ilyenkor tudják kihasználni a kedvezményeket, magát a csok-támogatást, ami minimálisan 600 ezer forintot jelent, de a babaváró hitelnél is így kérhető a visszafizetés szüneteltetése, illetve a kamatmentesség.

GettyImages-940283392

Mindezekhez pedig igazolni kell a terhesség tényét, a 12. hét betöltését, illetve megadni a szülés várható időpontját. Erre a legtöbb bank a várandósgondozási kiskönyv másolatát vagy fényképét kéri. Néhány példa: van, ahol két oldal (OTP), van, ahol az egész (K&H), de akad olyan hitelintézet is, ahol a terhesség meglétének tíz napnál nem régebbi igazolása szükséges (Erste). Itt talán a vetélés utáni csalást szeretnék elkerülni, bár nem tudom elképzelni, hogy valaki ezzel operáljon, miután elvesztette a babáját. Egyes bankoknál (Sberbank) formanyomtatványt adnak, amit a nőgyógyász lepecsétel.

Első blikkre tényleg a kiskönyv tűnik a legalkalmasabbnak, de van egy kis bökkenő. Ugyanis ebben mindenféle egyéb érdekes adat is található a kért oldalakon, például az utolsó menstruáció időpontja vagy a terhességi panaszok, esetleg a testsúly és a magasság. Nem feltételezve, hogy a banki ügyintézők azt tanulmányozzák, hogy ki mikor vérzett utoljára, esetleg görcsöl-e, vagy vizesedik, nyitott-e a méhszája, de mégiscsak aggályos, hogy ezekről az információkról fotókat gyűjtenek valahol.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Érthető, ha sok kismama praktikusnak tartja így, és azt mondja, hogy őt aztán nem érdekli, hogy ki mit lát, jó, hogy nem kell a bankszámlakivonat, a munkáltatói, az OEP-igazolások mellett még egy papírért szaladgálni. Adatvédelmi szempontból azonban mindenképpen furcsa, hogy ezek az adatok idegenek szeme elé kerülhetnek.

Megkérdeztünk három bankot a gyakorlatról, az EMMI-t, illetve a TASZ - Társaság a Szabadságjogokért - állásfoglalását is kikértük az ügyben.

Aggályos az adatkezelés

Remport Ádám a TASZ jogásza a következőket mondta el a kérdés kapcsán:

- A várandósgondozási kiskönyv - pontosabban az abban foglalt különleges, egészségügyi adatok - bármilyen, a terhesség tényének igazolásához szükséges mértéken túli bekérése több szempontból is ellentétes a GDPR rendelkezéseivel. A személyes adatok kezelése csak a cél eléréséhez (a terhesség igazolásához) feltétlenül szükséges mértékben lehetséges. Minden ezen felül kért adat sérti az adattakarékosság elvét. Az adatkezeléshez való hozzájárulás nem számít önkéntesnek abban az adatkörben, amely nem szükséges a szolgáltatás teljesítéséhez, ennek ellenére mégis a szerződés/szolgáltatás feltételéül szabják kezelését. A konkrét ügyben - a különleges, egészségügyi adatok kezelése kapcsán - a kifejezett hozzájáruláson kívül nem jön szóba más jogalap, amely az adatkezelést jogszerűvé tenné. Ez pedig a fentiek miatt nem adott.

GettyImages-155158419

Megoldás lehet, ha a hitelintézet figyelmeztet

Mivel mindenkinek kényelmes megoldás, hogy a várandósgondozási kiskönyv elég az ügyintézéshez, megoldás lehet, ha az ügyintézők felhívják az ügyfelek figyelmét arra, hogy takarják ki ezeket az adatokat.

- A banknak automatikusan is törölnie kéne mindazokat az adatokat, amik nem feltétlenül szükségesek a szolgáltatás nyújtásához/szerződés létrejöttéhez, tehát az is egy megoldás, ha ők rögtön törlik a fénymásolatoknak ezeket a részeit - tette hozzá Remport Ádám.

Azonban a tapasztalatok szerint ez szinte sosem történik meg.

Mit mond az EMMI?

Megkérdeztük az EMMI-t, mint az eddig családpolitikáért felelős minisztériumot is a dologról, levelükben ezt válaszolták:

- Mind a Babaváró támogatásra, mind pedig a Családi Otthonteremtési Kedvezményre (CSOK) vonatkozó jogszabályok tartalmaznak olyan rendelkezéseket, melyek a várandósság meglétének hitelt érdemlő igazolásának több lehetséges, szabadon választható módjára vonatkoznak. A várandósgondozási kiskönyv mellett elfogadható a várandósság 12. hetének fennállásának igazolására a kezelőorvos által kiállított szakorvosi igazolás is, amely tartalmazza a szülés várható időpontját.

Természetesen megkérdeztük a hitelintézeteket, a fent említett három banknak küldtünk kérdéseket, akik a várandósgondozási kiskönyvek másolatát kérik.

GettyImages-961540558

A K&H a következőket válaszolta a kérdéseinkre:

Általános banki gyakorlat, hogy az említett hitelekhez/támogatásokhoz bekérik a várandósgondozási kiskönyvek oldalának/oldalainak másolatát szkennelve vagy fénykép formában. Az ügyfelek így igazolják a terhesség tényét, illetve a szülés várható időpontját. A kiskönyvben ezeken az oldalakon számos más, rendkívül érzékeny adat megtalálható, például az utolsó menzesz időpontja vagy az esetleges terhességi panaszok. Az ügyfelek természetesen aláírják az adatkezelésre vonatkozó nyilatkozatot, de vajon megfelelően tájékoztatják-e őket a kérdésben?

- A K&H Bank mindig a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatja ügyfeleit.

Valóban szükséges-e, hogy ebben a formában jusson hozzá a bank a terhesség tényének igazolásához? Nem lenne-e jobb formanyomtatványon bekérni az igazolást a terhesség tényéről a terhesgondozást végző nőgyógyásztól, hasonlóan például a munkáltatói igazoláshoz? 

- Babaváró hitel esetében bankunk az alábbiak szerint kéri a terhesség igazolását:
"9. § (2) A kölcsönszerződés tartalmazza a támogatott személyek
b) nyilatkozatát, amelyben vállalják, hogy a várandósság betöltött 12. hetét és a szülés várható időpontját a várandósgondozásról szóló miniszteri rendeletben meghatározott várandósgondozási könyvvel vagy a kezelőorvos által kiállított, a 2. mellékletben meghatározott tartalmú dokumentummal igazolják, és hozzájárulnak ezen adatok kezeléséhez."

Csok esetén a várandósság betöltött 12. hetét a várandósgondozási könyvvel vagy a kezelőorvos által kiállított, a várandósság tényéről és annak fennállási időpontjáról szóló igazolással lehet igazolni. A fentiek alapján az ügyfeleknek mindkét esetben lehetősége van arra, hogy a várandósgondozási kiskönyv másolatától eltérő módon igazolják a terhesség tényét.

GettyImages-470111631

Milyen formában és hol tárolják az adatokat, amik nem fontosak a hiteligénylés szempontjából?

- A K&H Bank mindig a jogszabályoknak megfelelően tárolja ügyfelei adatait.

Figyelmeztetik-e az ügyfeleket arra, hogy ezek az adatok, mint az utolsó menzesz időpontja, terhességi panaszok, súly, nem szükségesek a hitelügyintézéshez, és az ügyfelek kitakarhatják őket?

- A K&H Bank mindig a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatja ügyfeleit.

Nos, ez egészen biztosan nincs így minden esetben. Személyes tapasztalat, hogy az egész kiskönyvet kérik fényképezve/szkennelve, és nem figyelmeztetnek arra, hogy bizonyos részek ki is takarhatóak. A kezelőorvos által kiadott igazolásra pedig nem tértek ki, nem értesültünk arról, hogy ez is egy opció. Az adatok tárolása pedig szintén kérdéses, hogy jogszerű-e, hiszen a szenzitív adatok nem szükségesek a hitel, illetve csok felvételéhez.

GettyImages-1127866568

Az  OTP  válasza már azért is érdekes, mert eszerint egészen június 13-ig csak a várandósgondozási kiskönyv volt a megfelelő.

- A Babaváró támogatásról szóló kormányrendelet hatályba lépésétől egészen a rendelet 2020. június 13. napjától hatályos módosításáig a rendelet alapján kizárólag a várandósgondozási könyv útján lehetett a várandósság tényét, valamint a 12. hét betöltését és a szülés várható időpontját igazolni. Az OTP Bank a vonatkozó adatvédelmi előírások betartása érdekében szigorúan ügyel arra, hogy a Babaváró kölcsön esetén a várandósgondozási könyvnek csak azon részei kerüljenek másolásra, amelyek nem tartalmaznak egészségügyi vagy egyéb szenzitív, a bank számára irreleváns adatot. Ezért a hitelintézet saját előírásai szerint csak a várandósgondozási könyv 1. és 7. oldala másolható, ez utóbbi az oldal felső részének megfelelő kitakarása mellett. 2020. június 13-ától a jogszabály lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a várandósgondozási könyv helyett egy, a jogszabályban meghatározott adattartamú igazolás benyújtásával igazolják a várandósság tényét, a 12. hét betöltését, illetőleg a szülés várható időpontját, így az ügyfelek szabadon dönthetnek arról, hogy az igazolás mely formáját választják, azonban az igényléshez szükségtelen adatok kezelésére egyik mód esetén sem kerül sor a bank részéről.

Az Erste Banktól sajnos nem érkezett válasz, de szintén tapasztalat, hogy a Babaváróhoz a kiskönyv másolatát fogadják el, a kitakarásra nem figyelmeztetnek. Plusz adatként pedig a terhesség tényének tíz napnál nem régebbi igazolása szükséges, és szintén a kiskönyv egy olyan oldalával, ahol igencsak érdekes adatok vannak, például a panaszok. Az EMMI állásfoglalása szerint erre nem lehet szükség, csak a terhesség 12. hetének betöltését fontos igazolni.

Mit lehet tenni?

Ha valaki tehát nem szeretné ezeket az információkat megosztani a bankjával, akkor a kezelőorvosától már jó előre kérjen egy igazolást, vagy ha nem szeretne külön ezzel foglalkozni, egy post-ittel érdemes minden olyan adatot kitakarni, ami nem kell a hitelhez, illetve támogatáshoz, és amit senki nem osztana meg szívesen vadidegen emberekkel, vagy tároltatna fénykép formájában bármilyen szerveren.

8 kötelező hivatalos teendő a szülés után

A kilenc hónapnyi várakozás után, amikor végre megszületik a csöppség, az újdonsült szülők szinte semmi másra nem tudnak gondolni, csak arra, hogy vele lett teljes a családjuk. Ám határtalan boldogságuk közepette nem szabad megfeledkezniük arról, hogy egy csecsemő mellé egy halom elintézendő dolog is jár.

8 kötelező hivatalos teendő a szülés után: mutatjuk, mikor mit és hol tudsz elintézni

Érdemes már a szülés előtti időszakban összeállítani a teendők listáját, hogy a baba érkezése utáni napok ne az idegeskedésről szóljanak.

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük