A babamegfigyelő sem egy életbiztosítás - Visszahívott készülékek
Kétszer is halált okoztak a babamegfigyelőkhöz tartozó érzékelő párnák zsinórjai.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A babamegfigyelő minden szülő rémét, a bölcsőhalált hivatott megelőzni - ám kiderült, hogy sajnos maga a készülék sem feltétlenül biztonságos.

A közelmúltban hívott vissza hatszázezer babamegfigyelő készüléket egy kanadai gyártó, mert az azokhoz tartozó érzékelő párnák zsinórjai halált okozhatnak - közölte pénteken weboldalán a CNN amerikai hírtelevízió.

A rettegett bölcsőhalál

Az anyák hosszú évszázadok óta küzdenek a bölcsőhalállal -  azzal a kiismerhetetlen, többnyire váratlanul , illetve minimális előjellel lecsapó tragédiával, melyre az orvosok a mai napig nem tudnak ésszerű magyarázatot adni.

Bölcsőhalálnak a láthatólag egészséges csecsemők hirtelen, ismeretlen okból bekövetkező halálát nevezik, amelyet sem a baba addigi egészségi állapotával, sem a tragédia körülményeivel nem lehet megmagyarázni.

A szindróma veszélye általában két és négy hónapos kor között a legnagyobb. Korábban úgy vélték, hogy a tragédiák teljesen egészséges babákkal történnek, minden ok nélkül, újabb kutatások szerint azonban a veszélyeztetett csecsemők csak látszólag egészségesek, valójában van valamilyen rejtett problémájuk. Mindemellett a körülményeknek is közük lehet a tragédia bekövetkeztéhez.

Mint ismeretes, a bölcsőhalál megelőzhető a szakemberek által is ajánlott babamegfigyelővel, melyekből igen sokféle van jelen a piacon. Olyanról eddig is hallottunk, amelyik megbízhatatlanul működött, de egy kanadai cég termékével ennél sokkal nagyobb volt a baj.

Halált okozott a bébiőr

Az Angelcare típusú hang- és mozgásérzékelő bébiőrök két alkalommal okoztak halált úgy, hogy a gyerekágy matraca alá helyezett szenzorok vezetéke a csecsemő nyaka köré tekeredett. A gyártó az amerikai termékbiztonsági hatóság - CPSC - szerint önként határozott a készülékek visszahívásáról.

Az első tragédia 2004-ben egy nyolc hónapos kislánnyal történt meg az oregoni Salemben, a második pedig 2011-ben egy 13 hónapossal a kaliforniai San Diegóban. A CPSC két további olyan esetről értesült még, amelyben a csaknem három és fél méteres zsinór a gyerek nyaka köré fonódott, de nem okozott tragédiát.

Visszahívták a készülékeket

A quebeci Angelcare Monitors Inc. visszahívja az összes olyan készülékét, amelynek nincs merev kábelfedele, amely megakadályozhatná, hogy a baba behúzza ágyába a vezetéket. Az intézkedés kiterjed az AC1100-as, az AC201-es, az AC300, az AC401-es és a 49255-ös típusokra.

A CPSC szerint a készülékek 100 és 300 dollár közötti áron 1999 októbere és 2013 szeptembere között voltak kaphatók szinte az összes jelentősebb amerikai áruházban és online forgalmazónál. A hatóság úgy értesült, hogy a babamegfigyelő készülék vezetéke 2002 óta eddig nyolc gyerek halálát okozta az Egyesült Államokban.

Ezt is szeretjük