A bölcsőhalál 3 apró előjele

Megelőzheted a tragédiát!

Néhány figyelmeztető jelet észlelhetsz, ha a te babádat is fenyegeti a veszély. Tudd meg, hogyan hárítsd el a bajt!

Az anyák hosszú évszázadok óta küzdenek a bölcsőhalállal. Azzal a kiismerhetetlen, többnyire váratlanul lecsapó tragédiával, melyre az orvosok a mai napig nem tudnak ésszerű magyarázatot adni. Nem csoda hát, hogy annak ellenére, hogy a bölcsőhalál ritka, minden szülő retteg tőle.

Ma már tisztázott azonban, hogy a jelenség mégsem annyira kiszámíthatatlan: bár kifejezetten hangsúlyos előjelei nincsenek, bizonyos körülmények fokozhatják a kockázatot. Ha szeretnéd újszülötteddel együtt nyugodtan tölteni az éjszakákat, tudd meg, mikor kell cselekedned, hogy megelőzhesd a tragédiát!

Légzésproblémák

A bölcsőhalál bekövetkezése előtt a szülők gyakran észlelik, hogy gyermeküknél alvás közben több ízben légzéskimaradás következik be. Hasonló helyzetben a babaőr jelzést ad, ám előfordulhat, hogy mire a szobába érnek, már mindent rendben találnak. Ennek több oka is lehet: ha nem téves jelzésről van szó, hanem tényleges légzéskimaradásról, az lehet azért, mert a kicsi nem fekszik jól. Mivel a felmérések tanúsága szerint a bekövetkezett tragédiák esetében az újszülöttek többsége hason aludt, érdemes kerülnöd ezt a pózt.

Másrészt a nem megfelelő alvófelület is okozhat légzéskimaradást, de természetesen különféle szervi rendellenességek is közrejátszhatnak. Ahhoz, hogy biztosíthasd a folyamatos és szabályos légzést, illetve megelőzhesd a bajt, elengedhetetlen, hogy háton altasd újszülöttedet, és semmiképp se tegyél a feje alá párnát.

Tovább csökkentheted a kockázatot, ha jó minőségű, kemény matracra fekteted, ugyanakkor az alvófelületre is érdemes nagy gondot fordítanod, hiszen sokat segíthet, ha feszes, gyűrődésmentes lepedőn pihen csöppséged.

Izzadékonyság

Ha újszülötted gyakran nyugtalanul alszik, többször felébred éjszaka, és ilyenkor rendszerint izzadt, rémült, akkor nem árt a fokozott figyelem, hiszen lehetséges, hogy szervezete így próbálja előre jelezni a bajt. Nem kell egyből a legrosszabbra gondolnod, de egy kis elővigyázatossággal sokat segíthetsz.

A legalapvetőbb szabály hasonló helyzetben, hogy ne öltöztesd túl melegen a kicsit, hiszen a magas testhőmérséklet zavart okozhat a szervezetben. További segítséget jelent, ha jól szellőző ágyneműje van, ami nem túl hideg, de nem is melegszik bele éjszaka. Emellett természetesen a hálószoba hőmérsékletére is gondosan ügyelned kell: alváshoz az ideális a 20 fok körüli érték.

A figyelemfelhívó éjszakai hányás

Ha gyermeked jó étvággyal bír, és esténként igen tekintélyes mennyiségű anyatejet vagy tápszert képes elfogyasztani, akkor szintén érdemes jobban odafigyelned rá az éjszakai órákban. Hiszen az alvás közbeni böfögés, hányás által a szájüregbe és a légutakba kerülő gyomortartalom akár tragédiához is vezethet.

Megelőzheted azonban a bajt, ha etetés után minden alkalommal megbüfizteted, vagy amennyiben úgy érzed, hogy túl sokat evett, akkor megvárod, míg a felesleges többletet kihányja, és csak ezután altatod.

További kockázatot jelenthet

A bölcsőhalál kapcsán végzett vizsgálatok kimutatták, hogy sokkal gyakrabban következik be a tragédia azoknál a családoknál, ahol az anya vagy valamely más családtag dohányzik. Ennek oka, hogy attól függetlenül, hogy esetleg a gyermektől elzárt helyen gyújt rá az ember, a füst és így a káros anyagok egy része biztos, hogy eljut a kicsi szervezetéig. Ha tehát szeretnéd megelőzni a bölcsőhalált, az előjelek mellett a cigire is érdemes ügyelned. Ne elégedj meg azzal, ha letetted a füstölgő rudacskákat, a párod és a vendégek részéről is várd el, hogy kizárólag a lakáson kívül gyújtsanak rá.

Ezzel a néhány apró figyelmességgel nagy eséllyel kiküszöbölhető a tragédia, ám ezen felül nem árt, ha az első hónapokra beszerzel egy babafigyelő monitort is, ami gond esetén azonnal jelez.

Emellett célszerű megismerkedned egy tanfolyam keretei között az újraélesztés alapjaival is, hiszen baj esetén életmentő lehet az azonnali segítségnyújtás.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük