Halálos lehet az együtt alvás?
Tudd meg, milyen veszélyt jelent a babára!
Tudj meg mindent az együtt alvásról és a rettegett bölcsőhalálról, hogy elkerülhesd a veszélyeket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok szülő azt tartja a legjobb megoldásnak éjszaka, ha sír a baba, hogy maga mellé veszi. Mások ezzel szemben tartanak az együtt alvástól, mert attól félnek, hogy a kicsi megfullad, ha véletlenül ráfekszenek. Tudd meg, az együtt alvás intim élménye mennyire lehet veszélyes a pici számára!

Van okod a félelemre?

A szakemberek szerint ezek a félelmek alaptalanok mindaddig, amíg senki sem dohányzik a lakásban, vagy nem alszol annyira mélyen valamilyen gyógyszer vagy súlyos kimerültség hatására, hogy ösztönös éberséged csökkenjen. Egy tudományos kutatás keretei között az anyákról és csecsemőikről készült tanulmány során a 800 órás videofelvétel kimutatta, hogy a szülők még alvás közben is tudatában vannak a baba közeli jelenlétének.

Egyetlen anya sem feküdt rá a gyerekére, bármilyen közel voltak is egymáshoz. Ha azonban mégis valami probléma történne, a babák nem hagyják csak úgy egyszerűen megfojtani magukat. Még az újszülöttek is küzdenek és sírnak, ha valami megakadályozza a légzésüket. A hirtelen csecsemőhalál azonban mégis létező dolog, az anyai félelem tehát nem teljesen alaptalan. Tudd meg, valójában mitől érdemes tartanod!

A bölcsőhalál

A hirtelen csecsemőhalál szindróma oka a szívritmus, a légzés és a vérnyomás éretlensége. Amíg a baba szív- és légzőrendszere nem válik kellően fejletté, a pici légzése meglehetősen labilis, de az is előfordulhat, hogy a teljesen egészséges csecsemő szívritmusa szabálytalan.

Ez növeli a légzési problémák kockázatát, különösen alvás alatt, ezért  bizonyos alvási helyzetek a baba életének első három hónapjában különösen kockázatosak lehetnek.

Nem kell azonban attól félned, hogy önmagában az együtt alvás is veszélyes lehet. Sőt, a tudományos kutatások tanúsága szerint a szülés után hat órával az a baba, akit elválasztanak az édesanyjától, sokkal nyugtalanabb, mint az az újszülött, aki a közelében marad.

Nagyobb megterhelésnek van tehát kitéve az anyától távoli babák éretlen szíve és légzőrendszere, míg a szoros testi kapcsolat stabilizálja a többiek szívritmusát és a tüdő működését. A tanulmányok azt igazolták, hogy semmiféle kockázata nincs az együtt alvásnak a 11 hetesnél idősebb csecsemő esetében, mindemellett, ha a baba ennél fiatalabb, úgy találták, hogy a bölcsőhalál veszélye nem csupán az együtt alvás esetén áll fenn, hanem akkor is, ha a baba külön szobában alszik.

Tudd meg, mi lehet veszélyes!

A valódi veszélyt egészen apró dolgok jelentik, melyek ellen könnyen tehetsz, anélkül, hogy le kellene mondanod a kicsi társaságáról éjszakára. Néhány alapvető fontosságú szabály betartásával nagy mértékben csökkentheted a bölcsőhalál kockázatát. Ismerd meg a veszélyeket, és teremtsd meg a biztonságos együtt alvás körülményeit!

Súlyos, vastag takaró

Az esetek 80%-ában a babára terített vastag paplan vezetett a bölcsőhalálhoz. Előzd meg a bajt azzal, hogy kerülöd a nehezebb takarók és paplanok használatát, inkább biztosítsd a megfelelő szobahőmérsékletet lefekvéskor is. A pici fejét pedig semmiképp se takard be alvás közben!

Csökkenő éberség, dohányzás

Ha már alig állsz a lábadon a fáradtság miatt, kevésbé tudsz koncentrálni arra, hogy biztosítsd a megfelelő védelmet kisbabád számára. Mivel csökken az éberséged, a biztonság érdekében kérj segítséget a baba felügyeletében, amíg sikerül kipihenned magad, vagy egy kicsit regenerálódnod. Ha pedig alkoholt fogyasztottál, vagy nyugtatót vettél be, tilos együtt aludnod a kisbabáddal! Természetesen a dohányzás is tiltott tevékenységnek számít, ha szeretnéd magad mellé venni a gyereket - de ez egyébként is tilos.

Alvási pozíció

A picit ne altasd hason fekve se a kiságyban, se a szülői ágyban. Emellett arra is figyelned kell, hogy a baba ne feküdjön két felnőtt között. Ne aludj együtt a babával kanapén vagy vízágyon, és figyelj rá, hogy ne párnán pihenjen a csecsemő, illetve ne legyen párna a közvetlen közelében sem.

Nem szabad őt egyedül, felügyelet nélkül hagynod a felnőttek ágyán, és, ha gyermeked még nincs három hónapos, akkor a szobában sem jó, ha egyedül alszik. Amennyiben a baba kiságya a másik szobában van, feltétlenül szerezz be egy légzésfigyelőt, ami figyelmeztet, ha baj van.

Cikkünk Margot Sunderland Okosan nevelni tudni kell című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük