Így lesz boldog a gyermeked
Ahhoz, hogy szemed fénye boldog gyerekké és sikeres felnőtté váljon, nem kell tökéletesnek lenned: csak a félelmeiddel kell megküzdened.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
Tökéletes ember, mint tudjuk, nem létezik. Természetes tehát, hogy az élet valamennyi területéhez hasonlóan a nevelésben is ejtesz kisebb-nagyobb hibákat. Nem beszélve arról, hogy esetenként a körülmények sem könnyítik meg a dolgokat. Mégis, a legtöbb ember hajlamos görcsösen törekedni a tökéletességre, akkor is, ha tisztában van vele, hogy a hasonló vállalkozások nem sok reménnyel kecsegtetnek.
 
 

Ne ess bele ebbe a csapdába! Ahhoz ugyanis, hogy szemed fénye kiegyensúlyozott, sikeres felnőtté váljon, nem tökéletes, hanem egyszerűen csak elég jó szülőnek kell lenned, aki nem fél a józan eszére, a szívére és nem utolsósorban az ösztöneire hagyatkozni.

Az első és legfontosabb lépés az, hogy megszabadulj a tipikus szülői félelmektől. Ismerd meg a leggyakoribb anyai aggodalmakat, és tudd meg, hogyan küzdheted le őket!

- Hátrányba kerül, mert nem tudom foglalkozásokra járatni.

A mai társadalmat a teljesítmény-központúság határozza meg, ami az óvoda, sőt, esetenként a bölcsőde szintjén is megjelenik. Számos szülő már néhány éves gyermekét is magánórákra járatja, mivel ebben látja a majdani eredményes iskolai pályafutás zálogát.

Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha neked mindez nem áll módodban. A tapasztalatok szerint az idő előtt megkezdett oktatás felesleges, sőt, esetenként káros is lehet, ugyanis a kicsi természetes kíváncsiságát kioltja, ha minden információt készen kap. Így pedig az iskolakezdés után fokozatosan elveszíti előnyét a többiekkel szemben, vagy akár el is maradhat.


Ha szeretnéd felkészíteni a kicsit az iskolára, hagyd, hogy minél többet mozogjon. Fontos, hogy minél szabadabb, spontánabb formában tehesse mindezt, melynek során lehetősége nyílik teste megismerésére, mozdulati próbálgatására és első tapasztalatai megszerzésére. Így éppen azok a képességei fejlődnek, melyek nélkülözhetetlenek az írás, az olvasás és a számolás elsajátításában.

Hasonló szerepet töltenek be a térorientáció fejlődését elősegítő népi játékok is, mint a Kint a bárány, bent a farkas -, valamint a kártya- és a társasjátékok, melyek nemcsak porontyod logikáját növelik, de az irányok megismerésében is támpontot nyújtanak neki.

Mindezek együttesen hatékonyabban fejlesztik a gyereket, mint sok divatos foglalkozás, mégpedig örömteli, élvezetes módon, minden különösebb elvárás vagy kényszer nélkül.

- Nincs elég időm a gyerekre.

Megeshet, hogy nem tudsz kellő időt fordítani csemetédre, végtére is valamikor elő kell teremtened a kicsi felneveléséhez szükséges pénzt. Tény, hogy az lenne az ideális, ha iskolakezdésig gyermeked mellett lehetnél, de akkor sincs minden veszve, ha erre nincs lehetőséged. A szakemberek szerint ugyanis az együtt töltött időnek nem a mennyisége, hanem a minősége az, ami meghatározza a szülő-gyerek kapcsolatot. Korántsem tragikus tehát, ha naponta csak egy félórád vagy órád van porontyodra - a lényeg, hogy az együtt töltött idő kizárólag rólatok szóljon.

 
Fontos azonban, hogy ebben a behatárolt intervallumban teljes figyelmeddel gyermeked felé fordulj. Így rajtad keresztül megismerkedhet az érzelmekkel és az alapvető szabályokkal - vagyis kialakul benne az empátia, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, sikeres felnőtt váljon belőle. Emellett az együtt töltött idő bizonyos szempontból fejlesztésnek is felfogható, hiszen a kicsi spontán módon sajátíthatja el mindazt, amit te felnőttként már tudsz.

Hasonló jelentőséggel bír a kommunikáció, amire akár bevásárlás vagy a házimunka végzése közben is számos lehetőség nyílik. Több vizsgálat igazolja, hogy azok a gyerekek, akikhez a szüleik sokat beszélnek, testileg és mentálisan egyaránt jobban fejlődnek, mint azok, akiket ilyen szempontból elhanyagolnak. Ügyelj azonban arra, hogy ne ess át a ló túloldalára - az angol orvos és pszichoanalitikus, Donald Winnicott szerint éppen eléggé jó szülő az, aki figyel és válaszol gyermeke kérdéseire, de nem szalad elébük.

- Egyedülálló szülőként kevés vagyok neki.

Manapság korántsem ritka a gyermekét egyedül nevelő szülő, és ez a tendencia egyre csak erősödik, de a közfelfogással ellentétben szó sincs arról, hogy az úgynevezett csonka családokban felnövekvő gyerekek törvényszerűen sérülnének.

Az egészséges személyiségfejlődés feltétele ugyanis nem a klasszikus felállás, hanem az, hogy a gyerek életében legyen egy olyan felnőtt - akár az anya, akár az apa, akár egy harmadik személy -, aki feltétel nélkül elfogadja őt, akire mindig számíthat, és akihez kötődni tud. Fontos, hogy porontyodban is tudatosítsd: ketten is teljes értékű családot alkottok.

Mindazonáltal nagymértékben növeli a kicsi biztonságérzetét a tudat, hogy többen is szeretik. Fontos tehát, hogy közel engedd másokhoz - például az apjához, még akkor is, ha esetleg nem a legjobb viszonyban váltatok el egymástól. Ha pedig ő valamilyen oknál fogva nem látja szívesen a kicsit, bizonyára akadnak olyan rokonaitok, barátaitok, akikhez érzelmileg kötődhet.

Ezt is szeretjük