Erősíti a kötődést, segít a kólikán - Miért fontos minden babának a masszázs?

Molnár Zsóka babamasszázs- és babajóga-oktató válaszolt a kérdéseinkre a jótékony hatású masszázsról.

Babamasszázs
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a babamasszás, mely bár nem csodaszer, ám jelentősen megkönnyítheti a kisbabás hétköznapokat.

Cikkünkben Molnár Zsóka babamasszázs-szakértőt, babamasszázs- és babajóga-oktatót, a Szülői Érintés alapítóját kérdeztük arról, pontosan milyen hatásai is vannak a babára és a szülő-gyerek kapcsolatra nézve, mikor érdemes elkezdeni.

A babamasszázs előnyei

- Milyen előnyei vannak, milyen problémákra jelenthet gyógyírt a babamasszázs?

- A baba megkönnyebbülése mellett - legyen az hasfájás enyhítése, bennragadt gázoktól való megszabadulás vagy feszültségoldás - a csecsemőmasszázs fejlesztő hatással is van a babára. Fejleszti többek között az idegrendszert, az izomzatot, nyugtató hatással van a babára. A rendszeresen masszírozott babák bizonyítottan kevesebbet sírnak, jobban alszanak, ami nemcsak a babamasszázs szervezetre és hormonokra tett hatása miatt van - csökken a stresszhormonszint, nő az oxitocinszint -, hanem azért is, mert ezek a kisbabák sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat. Ez a babamasszázs kötődéserősítő hatása miatt van így, hiszen azok a szülők, akik rendszeresen masszírozzák a kisbabájukat, és részesítik őt ebben a kizárólagos figyelemben, magabiztosabb szülővé válnak, jobban tudnak hallgatni ösztöneikre. Hamarabb felismerik a babájuk jelzéseit, jobban megértik őt, így pontosabban tudják azt adni a kisbabának, amire szüksége van. Ettől is érzi magát a baba szeretve és biztonságban, bízik meg egyre jobban a saját szüleiben, a környezetében. És ettől lesz ő magabiztos és boldog gyerek, aki későbbi élete során is képes kifejezni a szükségleteit, mert bízni fog abban, hogy a szülei segítik őt.

- Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy a babamasszázs nem egy terápiás módszer. A hasfájástól sem azért segít megszabadulni, mert ez egy speciális gyógymód, hanem azért, mert segíti a bennrekedt gázok távozását, és az emésztőrendszer, az idegrendszer fejlődését is nagyon hatékonyan támogatja a rendszeres és helyesen kivitelezett hasmasszázs. Emellett a babamasszázs segítséget jelenthet túl laza vagy kötött izomzat esetében is, de vannak olyan egészségügyi/fizikai állapotok babáknál, ami célzott terápiát, gyógytornát igényel, és ezekben az esetekben más szakemberre van szükség!

- Mennyi idős kortól ajánlott a babamasszázs?

- A babamasszázs minden korban csodálatos közös élmény a szülőnek és a babának. Emellett a legjobb életkor a baba számára általában a 2-3 hónapos kor. Ekkor a csecsemő már sokkal nyitottabb a világ, és elég befogadó az ingerek felé, ugyanakkor még nem elég mozgékony ahhoz, hogy huncutul megszökhessen a masszázs elől. A szülők néha aggódnak, ha a baba elkezd mászni, járni, már nem fogja élvezni a masszázst, hiszen az egy passzív foglalkozás, ám azok a babák, akiket csecsemőkoruk óta rendszeresen masszíroznak, később is nagyon élvezik, sőt, amikor már beszélni tudnak, kérhetik is a masszázst anyától, apától, amikor igényük van egy kis relaxációra, kötődésidőre.

Babamasszázs a hasfájás ellen

- Mik a tapasztalataid, az édesanyák már a várandósság idején elvégzik a tanfolyamot, vagy inkább valamilyen panasz készteti őket arra, hogy jelentkezzenek nálad?

- A babamasszázst már várandósság alatt is lehet - sőt, érdemes - elsajátítani, így a kisbabát már születésétől kezdve részesíthetjük a szeretetteljes érintésben, amely nyugtató és fejlesztő hatású a számára. Azonban ritka, hogy valaki már a baba születése előtt jelentkezik babamasszázs-tanfolyamra. Az édesanyák általában akkor keresnek fel, amikor a babánál 2-3 hetes korban jelentkezik a hasfájás, kólika, amelyekkel szemben - de a megelőzésében is - a jól és rendszeresen kivitelezett babamasszázs és a babajóga valóban csodákra képes. Tehát a hasfájás a leggyakoribb oka, amiért felkeresnek segítségért. Emellett azok az édesanyák köteleződnek el a néhány hetes babamasszázs-tanfolyam mellett, akik szeretnék erősíteni és bizalmi alapokra helyezni a kisbabájukhoz fűződő kapcsolatukat, vagy akik segítenék kisbabájuk relaxációját, kiegyensúlyozottságát egy nagyon szuper, közös, interaktív programmal.

- Milyen kizáró okai lehetnek a babamasszázsnak?

- A babamasszázsnak van néhány ellenjavallata, amiket érdemes két csoportba sorolni: általános és lokális. Általános ellenjavallat például az akut fertőzés, láz, hasmenés, diagnosztizálatlan dudorok, duzzanatok, gyulladás, fertőzés, sárgaság, meningitis, de a leukémia vagy a törékeny csontok is. Helyi ellenjavallatok csoportjába sorolható a nemrégiben kapott oltás, helyi bőrproblémák, vágások, sérülések a bőrön, nyílt seb, még be nem gyógyult vagy gyulladt köldökcsont. Ezek az ellenjavallatok orvosi beleegyezést igényelnek, ha a szülő babamasszázs tanfolyamon szeretne részt venni. Ezek mellett pedig fontos tudni, hogy vannak olyan részei a baba testének, amelyeket nem ajánlott masszírozni. Ez is egy ok arra, hogy a babamasszázst tapasztalt és alapos oktatótól tanuljuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

- Milyen hőmérsékletű szoba és milyen olaj szükséges a masszázshoz?

- Mivel babamasszázshoz le szoktuk vetkőztetni a csecsemőt, fontos, hogy a szobában meleg legyen. Ez nagyjából 25 fokos hőmérsékletet jelent. Azt szoktam mondani, hogy a babának akkor kellemes pucérkodni, ha nekünk egy vékony réteg ruhában melegünk van egy kicsit az aktuális szobahőmérsékleten. A babamasszázshoz mindig javaslom, hogy olajat használjunk. Leszögezem, a szülő egyéni választása és preferenciája is fontos, emellett javaslom, hogy a hidegen sajtolt, 100%-ban természetes növényi olajok élvezzenek elsőbbséget. Egyrészt ezek nagyon egészségesek, tele vannak vitaminnal, és jót tesznek a baba bőrének. Másrészt, ha a baba a szájába veszi az olajos kezét, lábát, nem lehet baja, hiszen természetes olajról van szó, nincs benne kemikália. Érdemes a dióféléket kerülni, hiszen a legnagyobb eséllyel ezek válthatnak ki allergiás bőrreakciót a piciknél. A legnagyobb biztonsággal a 100%-ban természetes, hidegen sajtolt napraforgóolaj alkalmazható. De bármilyen olajat is válasszon a szülő, mindig végezzen bőrtesztet: ilyenkor egy pici olajat kell masszírozni a kisbaba csuklójának belső felébe, és ha 2-3 percen belül nem jelentkezik semmilyen bőrpír, bőrreakció, kezdődhet a masszázs!

Így segíts a hasfájós babán!

Képes összeállításunkban Molnár Zsóka olyan fogásokat mutat be, amelyek otthon is könnyedén kivitelezhetők, és amelyek rendszeresen, napi kétszer-háromszor végezve akár már két héten belül enyhülést hoz a babának.

Hogyan segíthetsz a hasfájós babán? 8 fogás Molnár Zsóka csecsemőmasszázs-oktatótól

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük