A hasfájós időszak egy babának sem könnyű: anyákat kérdeztünk, náluk mi vált be

Mindenkinél más segíthet, de, ami az egyiknél bevált, a másiknál is sikeres módszer lehet.

Hasfájás ellen babáknak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az első pár hétben alapvetően nincs könnyű dolga sem a babának, sem a szülőnek. A baba az új körülményeket szokja, a szülők pedig a babával való életet, a körülötte adódó teendőket, a kialvatlanságot.

A baba épp csak szokja a fényt, a zajokat, a változó hőmérsékletet, és a sok-sok dolgot, amit újabban csinálnia kell: mióta kibújt az édesanyja pocakjából, hozzák-viszik, fürdetik, és, ami az egyik legnagyobb változás, egyedül kell ennie és emésztenie. Ez az újdonság megviselheti a baba pocakját. Az első hetek hasfájós időszakában jól jöhet néhány praktika, ami segíthet enyhíteni a kellemetlenséget és a baba nyűgösségét.

Mi használ a baba hasfájása ellen?

Anyákat kérdeztünk meg, az ő babájuknál mi vált be a hasfájós hetekben.

Barbi, háromgyermekes édesanya

- Nálunk a hasfájásra az első gyereknél leginkább az édesapja hasmasszázsa vált be, illetve az, ha hassal lefelé az alkarjára fektette, és így ringatta. Aztán később a fekvőhinta vált tuti befutó módszerré, embriópózban hintázva mindig megnyugodott. A második gyerekemnél a cumi volt a megoldás, és a hordozókendő, de ő sokkal könnyebb eset volt, a harmadik szerencsére már nem volt hasfájós - mesélte Barbi.

Anikó, kétgyermekes édesanya

- Azt hiszem, az összes gyógyszertárban kapható készítményt kipróbáltam, és egyik sem ért semmit. Még a szélcsövet is kipróbáltam, amit végbélbe kell tenni, ezt a mai napig bánom. Különböző technikákat is próbáltam, masszírozást is, de nem segített semmi. Még legjobban a szoptatás és ringatás vált be, egymás után, amíg el nem múlt, vagy el nem aludt.

Kifejlesztettem egy saját ringatási technikát, fel alá szökelltem vele a lakásban Gryllus Vilmos-dalokra, ez a kombináció elég jól bevált, de nem ajánlom senkinek, mert nagyon fárasztó és röhejes.

Egyvalamit nem próbáltam, erről később olvastam, mikor nekünk már megszűnt ez a probléma, hogy állítólag nagyon megnyugtatja a babákat a test-test kontaktus: biztos van valami jobb neve, hogy a szülő ráfekteti a meztelen mellkasára a babát.

Valahogy túl kell élni ezt az időszakot, ha van segítség, mindenképpen igénybe venni nagyszülőt, barátnőt, szomszédot, akárkit, kicsit elmenni sétálni egyet a környéken, akár csak tíz percet, hogy kiszellőztesse az ember a fejét - mondta Anikó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nóri, egy kislány édesanyja

- Amikor a kislányomnál beköszöntött a hasfájós időszak, szinte egész éjszaka ébren voltunk. Csak addig volt egy kis nyugi, amíg a férjemmel felváltva sétáltunk vele fel-alá a lakásban, közben ütemesen ringattuk, és reggelre majdnem leszakadt a karunk.

Még a kórházban, a születése után mutatott egy trükköt az egyik nővérke, hogyan kell finom simításokkal kimasszírozni a bent rekedt levegőt a baba hasüregéből. Kicsit mindig féltem attól, hogy nem jól csinálom, és valamit megnyomok, amivel fájdalmat okozhatok neki, de, amikor már éjjel-nappal keservesen sírt, kipróbáltam. Néha bevált, néha nem. Végül a colief cseppek hoztak nálunk enyhülést. Nem szűnt meg tőlük a probléma, de sokat segített. A nyugodt éjszakáktól azért még így is messze álltunk, de ritkultak a testmegfeszülős, görcsös felsírások - idézte fel Nóri.

Honnan lehet tudni, hogy a babának a hasa fáj?

Nem könnyű kideríteni a legelején, mikor mije fáj a babának, de sok anya mondja, a hasfájós baba sírása jellegzetes, eltér attól, ha más okból sír, és idővel akár fel is lehet ismerni. Ami tartását illeti, a hasfájós baba jellemzően megfeszül, kicsit görcsösebben fekszik, mint alapesetben.

Fontos, hogy szülőként ne csak a fenti, az emésztéssel kapcsolatos nehézséget sejtsük a baba hasfájása hátterében.

Előfordulhat, hogy a kicsi sok levegőt nyel, miközben szopizik. Ez a levegő később feszíti a pocakját, és ettől fájdalmai lesznek. Fontos, hogy a szoptatás után a szülő elég időt szánjon a baba büfiztetésére. 

Tapasztalatok szerint a szoptatós tea is okozhat egyes babáknál hasfájást, így érdemes kipróbálni, hogy, ha nem fogyasztja az anya, arra hogyan reagál a baba.

Túletetés is lehet a hasfájás kiváltója. Mindig érdemes figyelni rá, hogy a baba mennyit evett. Ellenkező esetben fiatal, érzékeny emésztőrendszere megterhelődhet.

Bármilyen kérdés merül fel, bármilyen probléma adódik, a gyerekorvost érdemes megkérdezni róla, hiszen ő személyre szabottan, a babát látva, szükség esetén őt megvizsgálva tud tanácsot adni.

Kevés a tejed? 7 tejserkentő étel, amit fogyassz minél gyakrabban

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük