Hogyan segíthetsz a hasfájós babán? 8 fogás Molnár Zsóka csecsemőmasszázs-oktatótól

Molnár Zsóka olyan fogásokat mutat be, amelyek otthon is könnyedén kivitelezhetők.

Babamasszázs hasfájás ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A babamasszázsnak két típusa van: az egyik az ösztönös, szeretettől vezérelt masszázs, amit minden édesanya képes adni a babájának; a másik a tanult babamasszázs, amelynek helyes kivitelezését szakembertől sajátíthatja el a szülő.

Molnár Zsóka nemzetközi okleveles csecsemőmasszázs-oktató, a Szülői Érintés babamasszázs alapítója szerint a legkisebbek masszírozásának számtalan pozitív hatása van, ráadásul a finom, gondoskodó érintések a szülő-gyermek kapcsolatot is erősítik.

Mire jó a babamasszázs?

- A hasfájós masszázs legnagyobb pozitívumai, hogy segíti a kisbaba megkönnyebbülését – tehát segít neki megszabadulni a benn ragadt gázoktól és széklettől –, valamint nagyban segíti az emésztőrendszer "beérését". A hasfájás oka sokszor az emésztőrendszer éretlensége, a masszázs pedig egy olyan stimuláló erő, amely segíti a belek és egyéb emésztőszervek, a körülöttük lévő izmok fejlődését. Így a hasfájós masszázs nagyban lecsökkenti a hasfájós hónapok és a sírással töltött órák számát – kezdi az oktató.

- A tanfolyam további előnye, hogy az oktató jelenléte magabiztosságot ad az édesanyáknak, hiszen szükség esetén együtt javítani tudjuk az esetlegesen helytelenül végzett mozdulatokat. A tanfolyamot választó szülők később képesek lesznek otthon egyedül is szakszerűen masszírozni kisbabáikat, ezzel hatékonyan segítve fejlődésüket, és erősítve a kettejük közötti kötődést. A szülők a masszázs révén megtanulják értelmezni kisbabájuk jelzéseit, kommunikációs jeleit, ezáltal is közelebb kerülnek egymáshoz. Kapcsolatukban megőrzik az ősbizalmat, kialakul a biztonságos kötődés, amelyből a baba egész élete során profitál majd – mondja.

A szakembertől elsajátított babamasszázs-gyakorlatnak is lehetnek típusai, például svéd- vagy indiai masszázs, esetleg ayurvédikus babamasszázs, de sokan vegyes elemekkel oktatnak teljes testmasszázst.

Hány hetes kortól ajánlott?

- A babamasszázs már a kisbaba születésétől kezdve végezhető, persze, újszülöttként az első napokban még inkább csak simogatjuk a csecsemőt, hogy szokja az érintést. A babák általában három hónapos kor körül érnek el abba a nyitott és befogadó állapotba, amellyel az édesanyának egyszerűbb végigcsinálni velük a tanfolyamot. Ahogy a baba növekszik, úgy lesz szükség kisebb-nagyobb változtatásokra és a szülő nagyfokú rugalmasságára, hiszen a kisbaba minél idősebb, annál mozgékonyabb. A hasfájós masszázs persze kivétel, hiszen ezek a problémák sokszor két-három hetes korban kezdődnek, tehát semmiképp nem várunk vele három hónapos korig, hanem azonnal segítjük a csecsemőt.

Molnár Zsóka nemzetközi okleveles babamasszázs oktató, a Szülői Érintés babamasszázs alapítója. Célja közelebb hozni egymáshoz szülőt és babát, hogy a babamasszázs által ismerjék meg egymás igényeit és kommunikációját, erősítsék a kötődést egymás között. Egyéni és csoportos babamasszázs-tanfolyamokat tart várandós és kezdő szülőknek, családoknak, a koronavírus járvány ideje alatt – tehát határozatlan ideig – pedig online tanfolyam végezhető nála a megszokottnál 10 000 forinttal alacsonyabb áron. A részletekről ide kattintva tudsz tájékozódni.

Képes összeállításunkban Molnár Zsóka olyan fogásokat mutat be, amelyek otthon is könnyedén kivitelezhetők, és amelyek rendszeresen, napi kétszer-háromszor végezve akár már két héten belül enyhülést hoz a babának. A baba masszázsához fontos, hogy ne krémet, de valamilyen olajalapú készítményt használj. Erre kiváló például bármilyen hidegen sajtolt növényi olaj. A baba hasának átmasszírozásához egy 5-10 forintosnyi mennyiség lesz elég. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Borító-és ajánlóképek: Csabai Kristóf

Ezt is szeretjük