Nem mindegy, hogy hason vagy háton alszik a baba: komoly gondot is okozhat a nem megfelelő altatási módszer

Altatásnál nagyon fontos odafigyelni, milyen pozícióban fekszik a baba, hiszen akár nagyon súlyos következmények is megelőzhetők így.

baba-alvás1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyermekáldás sokszor korábban nem ismert problémákra is rávilágít, amikre nemcsak a baba születése után, hanem már a várandósság idején is érdemes felkészülni. Ilyen az altatás is, ami kellő odafigyelés nélkül akár a szülők legnagyobb rémálmát, a bölcsőhalált is okozhatja.

A bölcsőhalál körül még mindig sok a kérdés, hiszen bár már régóta vizsgálják orvosok és kutatók, konkrét okot még mindig nem sikerült találni. Az viszont bátran kijelenthető, hogy akár az alvás módja is szerepet játszat a kialakulásában.

Mi az a bölcsőhalál?

A bölcsőhalál teljesen egészséges, jó körülmények között nevelt gyerekeknél ugyanúgy bekövetkezhet, mint azoknál, akik esetleg valamilyen testi vagy szellemi visszamaradottsággal születtek. Közép-Európában a statisztikák alapján 10 000 gyerekből 2,7 esetben fordul elő, átlagosan a babák egyéves koráig jellemző, de főleg a 2-4. hónap a legkritikusabb.

baba-alvás5
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

A szörnyű tragédia látszólag ok nélkül, minden panasz vagy külső beavatkozás nélkül történik, legtöbbször alvás közben. Bár a konkrét okát még mindig nem tudják, az orvosok szerint a légzés valamilyen módon megszakad, de a baba nem szenved a folyamat közben.

baba-alvás2
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

A bölcsőhalálok okát már régóta vizsgálják, és több összefüggést is találtak az így elhunyt csecsemőkkel kapcsolatban. Sok babánál kimutatható volt, hogy az agyukban a légzésért felelős központ fejletlenebb volt, mint a legtöbb gyerek esetében, de rizikófaktornak számít a koraszületés, ikerterhesség, ha nem telt el két év a testvérek születése között, ha az anya túl fiatal vagy túl idős korban szült, vagy ha gyakran dohányfüst érte vagy éri. Ezek elsősorban légzéskimaradásokat okozhatnak, de ha ez 20 másodpercnél tovább tart, akkor bekövetkezik a bölcsőhalál.

Az altatásra is fontos odafigyelni

Nemcsak a fentebb felsorolt rizikófaktorok emelhetik a bölcsőhalál kialakulásának esélyét, hanem az altatás módja is. Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetségének ajánlása szerint a csecsemők számára a háton alvás a legideálisabb, hiszen a hason és oldalukon alvó gyerekeknél sokkal nagyobb a bölcsőhalál kockázata. Ezt azzal magyarázzák, hogy a hason fekvő babák sokkal mélyebben alszanak, ezáltal sokkal könnyebben kialakulhat a légzéskimaradás, főleg akkor, ha a többi rizikófaktor is közrejátszik.

baba-alvás4
Fotó: Anchiy / Getty Images Hungary

Ez viszont sok esetben nem olyan egyszerű, hiszen a babákat sokkal könnyebb elaltatni hasra fektetve. Háton nincs, amibe kapaszkodhatnak, ezért a kezecskéikkel az ég felé nyúlnak, a folyamatos mozgás viszont nem segít nekik álomba szenderülni. A hasfájós babák esetében sem könnyű a helyzet, hiszen számukra is sokkal kellemesebb úgy elaludni, hogy nem hanyatt fekszenek, mivel csillapítja a fájdalmat a pozíció.

A cikk az ajánló után folytatódik

A harmadik, kevésbé elterjedt opció az oldalra fektetés, amit legkönnyebben párnával vagy szivaccsal lehet segíteni. Ez a módszer nemcsak azért jó, mert itt a legkevesebb esélye a bukás visszacsorgásának, hanem mert a baba sem tud annyit mozgolódni, így ugyanolyan mélyen alhat, mint hason fekve. Viszont ebben az esetben is felmerülhetnek a légzéskimaradások, ami bölcsőhalálhoz vezethet, így csak abban az esetben érdemes vele kísérletezni, ha semmilyen hajlamosító tényező nem utal a baba rossz alvására.

Mit lehet tenni, hogy ne történjen baj?

A legfontosabb, hogy fel kell mérni minden eshetőséget, ami a babát veszélyeztetheti, ha nem megfelelő pozícióban alszik. Már csak egy rizikófaktor jelenléténél is érdemes háton fektetni, valamint legfeljebb egyéves, de legalább 6 hónapos koráig feltétlenül szükséges a légzésfigyelő beszerzése. A kezdeti időszakban akár szükséges lehet a baba átfordítása is, ha esetleg rossz pozíciót vett fel, de általánosságban féléves korukra már tudják, melyik számukra a legkényelmesebb, és ilyenkor már nem szükséges csak egyféle testhelyzetet rájuk erőltetni.

baba-alvás6
Fotó: petrunjela / Getty Images Hungary

A kritikusabb időszakot hátrahagyva már bátrabban lehet hason altatni, ha számára úgy kényelmes, viszont néhány alapvető dolgot így is fontos szem előtt tartani.

  • Nem szabad túlöltöztetni vagy túl szoros ruhákat ráadni.
  • Ne legyen se párna a feje alatt, se játékok körülötte!
  • A túl puha matrac helyett inkább aludjon keményebb felületen!
  • Ha sokszor bukik, legyen a feje alatt egy kis takaró, ami felszívja a nedvességet!
  • Mindig legyen mellette légzésfigyelő!
  • Cumival soha ne aludjon el!

Fogadjunk, hogy mindenhol lehet aludni! Ezek a gyerekek bebizonyították

Bárhol, mármint akárhol tudnak aludni. Néha a gravitáció sem hat rájuk közben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük