Babakelengye-lista őszi babáknak: 3 nélkülözhetetlen és 3 totál felesleges dolog
Igyekszünk a legalapvetőbb dolgokat sorra venni.

GettyImages-1062243582
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A babakelengye-lista elsősorban a születendő kicsi ruhatárát tartalmazza, ám kibővített változata sok egyéb, babaápolással, alvással kapcsolatos dolgot is rejthet. A kiságy, a babakocsi, az autós ülés és a pelenka valószínűleg annak is egyből beugrik, aki épp nem vár gyereket, de milyen egyéb dolgokat érdemes már előre megvenni az ősszel születendő kicsik számára?

Mi azt ajánljuk, hogy csak a legalapvetőbb, nyilvánvalóan szükséges kellékeket szerezd be, a többiről úgyis menet közben fog kiderülni, ha szükség van rá.

Alapbabkelengye-lista őszi babáknak

  • Rövid ujjú body: 5-8 darab
  • Hosszú ujjú body: 5-8 darab
  • Rugdalózó: 3-5 db
  • Harisnya: 2-3 db
  • Nadrág: 3-4 db - érdemes a lábfejes változatot választani, a zoknik meglepően hamar lecsúsznak apró tappancsokról
  • Vékony sapka: 1-2 db
  • Kardigán vagy kocsikabát: 5 db
  • Hálózsák: 2 db - ezekből nyugodtan vehetsz akár két számmal nagyobbat, mondjuk 68-asat is, így sokáig jók lesznek.
  • 1 vékonyabb - plüss- vagy pamut- - overall. Ebből nem érdemes az 56-osat megvenni, mert két hét alatt kinövi a gyerek. Válassz bátran 62-es méretet.
  • 1 vékonyabb, 1 vastagabb takaró - babakocsiba és otthonra is jó lehet.

Jó, ha kétféle méretben vannak babaruháid, hiszen nem tudhatod pontosan, hogy mekkora is lesz a kicsi. Ez normál esetben 56-os és 62-es méretet jelent. Amennyiben esélyetek van a koraszülésre, úgy jó, ha ennél kisebb méret is lapul a fiókban.

Ami tényleg nélkülözhetetlen

Textilpelenkák

Első gyerekes anyukák gyakran furcsállják, hogy mi szükség van textilpelenkára, amikor ma már mindenki eldobhatót vagy mosipelust használ. A textilpelenkák gyakorlatilag egyfajta jolly jokerként funkcionálnak a kisbabás háztartásokban. Nyugodtan vehetsz 20 db-ot belőlük. Jól jönnek büfiztetéshez - hogy ne a válladon landoljon az anyatej -, a baba alá teheted otthon vagy orvosi rendelőben, magad alá terítheted éjszaka az ágyban, ha gyakran ébredsz arra, hogy folyik a tej. És még hosszasan sorolhatnánk.

Szoptatós trikók

Bár nem a baba viseli, de lényéhez erősen kötődik. A felülről lecsatolhatós szoptatós trikók jelentősen megkönnyítik a baba táplálását. Bármilyen póló, blúz vagy kardigán alatt viselhető. Különösen a hidegebb hónapokban lényeges, hogy ha szoptatod a babát, közben ne fázzon a derekad.

Melltartóbetét

Amíg nem alakul ki a szoptatás kapcsán a kereslet-kínálat egyensúlya, addig számtalan alkalommal elő fog fordulni, hogy a spontán mód beindult tejleadó reflex átáztatja a ruhád. Érdemes néhány pár melltartóbetétet beszerezni: költséghatékonyabb és környezetbarát döntés, ha mosható változatot veszel belőle.

És ami totál felesleges

Pihe-puha, csuklyás frottír babatörölköző

Egy újszülött nyakát, hajlatait megtörölni vele szinte lehetetlen, túl vastag az anyaga ahhoz, hogy hozzá lehessen férni. Az első hónapokban helyette 2-3 babakifogó lesz segítségedre a fürdetéskor. Ez gyakorlatilag egy nagy méretű textilpelenka.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sterilizálótabletta

Cumisüvegek, itatópoharak fertőtlenítéséhez lehet beszerezni sterilizálótablettát. Forró vízben azonban tökéletesen kifőzhetők mindezek a baba táplálásához szükséges eszközök.

Kézi orrszívó

Bár sok kismama számára szimpatikusabbnak tűnik az aprócska kézi orrszívó, mint a drasztikusnak látszó, porszívóra csatlakoztatható orrszi-porszi, előbbi gyakorlatilag szinte semmit nem szív ki.

Hazai szülészetek a rendszerváltás előtt

Mutatunk néhány Fortepan-fotót, mely több mint fél évszázada készült, és a magyar szülészetekről mesél.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük