Babakelengye-lista őszi babáknak: 3 nélkülözhetetlen és 3 totál felesleges dolog

Igyekszünk a legalapvetőbb dolgokat sorra venni.

GettyImages-1062243582

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A babakelengye-lista elsősorban a születendő kicsi ruhatárát tartalmazza, ám kibővített változata sok egyéb, babaápolással, alvással kapcsolatos dolgot is rejthet. A kiságy, a babakocsi, az autós ülés és a pelenka valószínűleg annak is egyből beugrik, aki épp nem vár gyereket, de milyen egyéb dolgokat érdemes már előre megvenni az ősszel születendő kicsik számára?

Mi azt ajánljuk, hogy csak a legalapvetőbb, nyilvánvalóan szükséges kellékeket szerezd be, a többiről úgyis menet közben fog kiderülni, ha szükség van rá.

Alapbabkelengye-lista őszi babáknak

  • Rövid ujjú body: 5-8 darab
  • Hosszú ujjú body: 5-8 darab
  • Rugdalózó: 3-5 db
  • Harisnya: 2-3 db
  • Nadrág: 3-4 db - érdemes a lábfejes változatot választani, a zoknik meglepően hamar lecsúsznak apró tappancsokról
  • Vékony sapka: 1-2 db
  • Kardigán vagy kocsikabát: 5 db
  • Hálózsák: 2 db - ezekből nyugodtan vehetsz akár két számmal nagyobbat, mondjuk 68-asat is, így sokáig jók lesznek.
  • 1 vékonyabb - plüss- vagy pamut- - overall. Ebből nem érdemes az 56-osat megvenni, mert két hét alatt kinövi a gyerek. Válassz bátran 62-es méretet.
  • 1 vékonyabb, 1 vastagabb takaró - babakocsiba és otthonra is jó lehet.

Jó, ha kétféle méretben vannak babaruháid, hiszen nem tudhatod pontosan, hogy mekkora is lesz a kicsi. Ez normál esetben 56-os és 62-es méretet jelent. Amennyiben esélyetek van a koraszülésre, úgy jó, ha ennél kisebb méret is lapul a fiókban.

Ami tényleg nélkülözhetetlen

Textilpelenkák

Első gyerekes anyukák gyakran furcsállják, hogy mi szükség van textilpelenkára, amikor ma már mindenki eldobhatót vagy mosipelust használ. A textilpelenkák gyakorlatilag egyfajta jolly jokerként funkcionálnak a kisbabás háztartásokban. Nyugodtan vehetsz 20 db-ot belőlük. Jól jönnek büfiztetéshez - hogy ne a válladon landoljon az anyatej -, a baba alá teheted otthon vagy orvosi rendelőben, magad alá terítheted éjszaka az ágyban, ha gyakran ébredsz arra, hogy folyik a tej. És még hosszasan sorolhatnánk.

Szoptatós trikók

Bár nem a baba viseli, de lényéhez erősen kötődik. A felülről lecsatolhatós szoptatós trikók jelentősen megkönnyítik a baba táplálását. Bármilyen póló, blúz vagy kardigán alatt viselhető. Különösen a hidegebb hónapokban lényeges, hogy ha szoptatod a babát, közben ne fázzon a derekad.

Melltartóbetét

Amíg nem alakul ki a szoptatás kapcsán a kereslet-kínálat egyensúlya, addig számtalan alkalommal elő fog fordulni, hogy a spontán mód beindult tejleadó reflex átáztatja a ruhád. Érdemes néhány pár melltartóbetétet beszerezni: költséghatékonyabb és környezetbarát döntés, ha mosható változatot veszel belőle.

És ami totál felesleges

Pihe-puha, csuklyás frottír babatörölköző

Egy újszülött nyakát, hajlatait megtörölni vele szinte lehetetlen, túl vastag az anyaga ahhoz, hogy hozzá lehessen férni. Az első hónapokban helyette 2-3 babakifogó lesz segítségedre a fürdetéskor. Ez gyakorlatilag egy nagy méretű textilpelenka.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sterilizálótabletta

Cumisüvegek, itatópoharak fertőtlenítéséhez lehet beszerezni sterilizálótablettát. Forró vízben azonban tökéletesen kifőzhetők mindezek a baba táplálásához szükséges eszközök.

Kézi orrszívó

Bár sok kismama számára szimpatikusabbnak tűnik az aprócska kézi orrszívó, mint a drasztikusnak látszó, porszívóra csatlakoztatható orrszi-porszi, előbbi gyakorlatilag szinte semmit nem szív ki.

Hazai szülészetek a rendszerváltás előtt

Mutatunk néhány Fortepan-fotót, mely több mint fél évszázada készült, és a magyar szülészetekről mesél.

Milyen volt a 60-as, 70-es években magyar nőként szülni? Zsúfoltság és rövid vajúdás várt az anyákra

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük