Erősíti a kötődést, és javítja a babával való kommunikációt: a babahordozás 5 előnye a szakember szerint
A hordozástól nem csak a baba nyugszik meg, a szülőre is jó hatással van a közelség.

GettyImages-614211300
beauty and style
Top olvasott cikkek

A baba hordozása - legyen szó szövött vagy rugalmas hordozókendőről, karikás kendőről vagy csatos hordozóról - azon túl, hogy tehermentesíti a szülőket a mindennapi teendőik elvégzése alól, számos pozitív hatással van a babára nézve. 

Kiránduláshoz vagy túrázáshoz babakocsi helyett ideális választás egy megbízható babahordozó, amely amellett, hogy megfelelő alátámasztást biztosít a babának, a testkontaktus megteremtésével megadja számára azt a biztonságot, ami a kiegyensúlyozott fejlődéséhez szükséges.

A babahordozás előnyei

Amennyiben babahordozóban hoznád-vinnéd a babád, a számos pozitívum mellett nem árt pár alapvető szabállyal tisztában lenned. Dr. Berecz Bernadettet, Magyarország első hordozóiskolájának, a Beli Buba Babahordozó Iskola társvezetőjét és hordozási tanácsadóját hívtuk segítségül: milyen előnyei vannak a babahordozásnak, és mik a helyes babahordozás legfontosabb szabályai, amelyeket érdemes szem előtt tartani?

GettyImages-497527585

Javul a kommunikáció

Köztudott, hogy a hordozott babák nyugodtabbak és kevésbé sírósak, hiszen közelről hallhatják édesanyjuk szívverését és légzését. A hordozott babák és szüleik megismerik egymás jelzéseit, igényeit.

- Egy szoros és bensőséges öleléstől a baba és a szülő is jól érzi magát. A baba nyugodtabban, hosszabban alszik a hordozóban, a szülőt pedig megnyugtatja a baba közelsége, javul a kommunikáció kettejük között: megismerik egymás jelzéseit, igényeit, melynek a későbbi életükben is nagy hasznát veszik - mondja a szakértő.

Elmélyül a kötődés kialakulása

- Hordozás során felgyorsul és elmélyül a kötődés kialakulása. Ha kevés időt tud tölteni szülőként vagy nagyszülőként a babával, akkor a hordozás során gyorsan intenzív kapcsolatot tud kialakítani vele.

GettyImages-452568849

Biztonságban érzi magát a baba

A szakértő szerint a hordozás közben biztonságban érzi magát a baba, így ismerkedik a világgal, miközben figyeli az őt hordozó felnőtt arckifejezését, viselkedését. A baba szemmagasságban helyezkedik el, így részt vesz a társasági életben, mégsem középpontja annak.

Gyorsabb a betegségből való felépülés

- Betegség esetén is nagyon hasznos, amikor a gyermekek - akár az idősebb totyogók is - több testkontaktusra vágynak, ahogy mondani szokás: "letehetetlenek". Gyorsabb a betegségből való felépülés, a sebgyógyulás folyamata is azoknál a babáknál, akiket hordoznak. A szülő folyamatos mozgása és a testkontaktus miatt a baba beleinek mozgása is élénkebbé válhat - mondja dr. Berecz Bernadett.

Tehermentesíti a szülőt

A hordozó tehermentesíti a szülők karját, így minden házimunka elvégezhető, miközben a baba is jól érzi magát. 

- Hosszabb ideig karban tartani a gyermeket fárasztó és kényelmetlen lehet, ezért sokan választanak eszközt ahhoz, hogy a baba súlyát eloszlassák a testünkön, és felszabadítsák a karjaikat a mindennapi teendőink elvégzésére akár a háztartásban, akár házon kívül. Hordozóeszközök segítségével kevésbé megterhelő és kényelmes lehet az az idő, amit a gyermekükkel szoros testkontaktusban töltenek - mondja.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 11 éves hordozói tanácsadói tapasztalattal rendelkező szakember szerint a hordozó használata nagy segítséget jelent akkor is, amikor kistestvér érkezik a családba, vagy ikrek születnek, de jó megoldást jelent a fogyatékkal élő, vak és mozgáskorlátozott szülők, valamint sérült gyermek segítségeképp is. 

Hogyan hordozzunk helyesen?

Dr. Berecz Bernadett azt mondja, számos hordozós sport alakult ki az utóbbi években, ahol képzett edzők és hordozási tanácsadók segítik a szülőket, hogy a várandósság és szülés után átalakult testüket hogyan tudják egészségesen edzeni, és közben a babáikkal is együtt lenni.

Vallja, hordozni a gyermeket nem nagy ördöngösség, néhány dolog van csupán, amelyre oda kell figyelnie a szülőnek, hogy biztonságos és kényelmes legyen a hordozás:

  • A baba álla és mellkasa között mindig legyen kétujjnyi rés az akadálytalan levegővétel miatt.
  • A hordozó vagy hordozókendő mindig szorosan ölelje a babát a szülő testéhez.
  • A baba gerince J alakban görbüljön - pici babák se roskadjanak bele a hordozóba, kendőbe.
  • A baba lábai és csípője M alakban helyezkedjenek el a csípőízület helyes fejlődése miatt.
  • A hordozó térdtől térdig támassza a baba lábait.
  • A baba arca mindig szabadon legyen, ne kerüljön semmi az orr és a száj elé, ami a levegő szabad áramlását akadályozná, például hordozókendő, ruha, alvócsuklya.
  • Elöl hordozáskor a baba olyan magasan helyezkedjen el a szülő mellkasán, hogy egy puszit tudjon nyomni a feje búbjára.
  • A hordozás kényelmes legyen a szülő számára is - ha fájdalmas, kellemetlen érzéseket tapasztal a szülő, kérje hordozási tanácsadó segítségét!
GettyImages-614209116

Milyen egy jó babahordozó?

A szakértő szerint az a hordozó "jó", amelyben teljesülnek a biztonsági szabályok, és a szülő is képes úgy használni a hordozót, hogy ezek megvalósuljanak.

- Nem minden hordozó egyformán áll minden szülő-gyerek pároson, és nem mindenki tudja egyformán használni azokat. A hordozókendős kötésekre is igaz mindez: egyik kötést könnyebben megköt egyikük, ami a másikuk számára kevésbé esik kézre. Nincs tehát egyetlen "igaz" út vagy megoldás, ami mindenkinek egyformán jó lenne. A fontos, hogy a szülők megtalálják azt a hordozót és hordozási módot - hordozókendő esetén azt a kötést -, amiben a baba megfelelően helyezkedik el, és a szülő számára is kényelmes egy hosszabb séta vagy alvás során is.

- A hordozóeszközök piaca szerencsére széles, és mindenki megtalálhatja a maga és babája számára legkényelmesebb darabot. Sokszor azonban elveszettnek érezhetik magunkat, látva a rengeteg különböző típust és márkát. A hordozóklubokban lehetőség nyílik megismerni a hordozókat. A Beli Buba Babahordozó Iskola hordozási tanácsadói örömmel segítenek eligazodni, elmagyarázzák, megmutatják a különbségeket az egyes típusok között, és lehetőséget biztosítanak arra is, hogy a szülők a saját gyermekükkel kipróbálhassák, hogy melyik hordozóban milyen érzés a hordozás számukra. Az iskola tanácsadói országszerte és határainkon túl is örömmel segítenek a hozzájuk forduló családoknak a hordozó kiválasztásában, helyes használatában és a felmerülő problémák megoldásában - mondja dr. Berecz Bernadett, aki a szülőknek a Miért fontos a babahordozás? című könyvet is ajánlja, amelyben a szerző, dr. Rosie Knowles brit háziorvos közérthetően és barátságosan magyarázza el, mit érdemes tudni a hordozásról. 

Az együtt alvás 4 pozitív hatása

Az együtt alvás talán az egyik legtöbb vitát kiváltó téma a kisgyerekesek körében: míg egyes szülők szívesen alszanak egy ágyban a baba pici korától kezdve, addig mások azt vallják, a szülői ágy tabu, a gyereknek pedig a saját szobájában a helye. Bármelyiket is választják, mindkettőnek megvannak a maga pozitívumai és negatívumai. 

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük