Miért pont a gólya hozza a kisbabát? Egyáltalán nem romantikus az eredeti történet

A fehér gólya legendája az ókori görög mitológiáig nyúlik vissza.

GettyImages-184659934
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a gyermek felteszi a szülőknek a kényes kérdést, hogy hogyan is lesz a kisbaba, vagy honnan jött a kis testvér, sokunk a méhecskékről és a virágokról kezd beszélni, vagy a gólyával magyarázzuk a dolgot. 

Számos mesében megjelennek a csőrükben csecsemőket szállító fehér gólyák, akik nem csak az európai kultúrkörben élnek évszázadok óta: Amerikában, Afrika északi részén és a Közel-Keleten is ismert a történet, miszerint a gólya hozza házhoz a bepólyált babákat. Az eredeti történet ugyanakkor nem olyan romantikus, mint ahogy azt a mesekönyvek és mesefilmek láttatják.

A gólya, akik ellopta Héra gyermekét

A gólyák és babák közötti kapcsolat egyes szakértők szerint az ókori görög mitológiára vezethető vissza. A történet az istenek királyának, Zeusznak a feleségéhez, Hérához kapcsolódik.

GettyImages-884089956
Fotó: Getty Images Hungary

A legenda szerint Héra dühében gólyává változtatta a gyönyörű Geranát, a pigmeusok királynőjét, aki úgy állt bosszút, hogy madár alakban elrabolta a gyermekét. A görög művészetben emiatt gyakran ábrázolták a gólyákat "csecsemőszállító" szerepkörben, ám Warren Chadd, a 2016-ban megjelent Birds: Myth, Lore and Legend című könyv társszerzője szerint az eredeti történet inkább darumadárról vagy gémről szól, amelyeket akkoriban gyakran összekevertek a gólyákkal. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az író hozzátette, az egyiptomi mitológiában a születés, újjászületés és színük révén a tisztaság szimbólumaként azonosították a fehér, hosszú csőrű madarakat. A történelem aztán hamarosan igazolta, hogy a mesebeli teremtmény az ősi Egyiptomban valójában gém volt, de akár pelikán is lehetett az említett fajbéli tévesztésekkel magyarázva. Fehér pelikánok egyébként az európai középkori irodalomban a katolicizmus, az újjászületés és a fiatalok nevelésének jelképei voltak.

GettyImages-511389715

A történészek szerint a gólyákkal és babákkal kapcsolatos mondák Európán belül Németországban és a skandináv országokban alakulhattak ki, egészen a pogány időszakig visszamenőleg. Mivel a gólya vándormadár, ősszel melegebb éghajlatra repül, és tavasszal tér vissza, így adta magát a történet, hogy kilenc hónap elteltével, egy új élettel a csőrében érkezik haza. Már csak azért is, mivel az éves nyári napforduló idején, ami június 21-ére esett, a házasságot és a termékenységet ünnepelték, a párok ekkor léptek frigyre, így tavasszal sok csecsemő született. 

A baba, aki kétszer született meg

Lynlee kétszer született meg, első alkalommal azonban csupán néhány órára hagyta el édesanyja biztonságot adó pocakját.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük