69 gyermeket szült az orosz parasztasszony 40 év alatt - Férje nem állt meg ennyi gyereknél

Egy 18. századi orosz parasztasszony szinte felfoghatatlan számú gyermeknek adott életet.

Legtöbbet szült nő
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban Magyarországon az ideálisnak tartott gyermekszám a 18-50 év közötti korosztály körében megközelíti a kettőt. Azaz a családok nagy része két gyermek vállalását tartja ideálisnak. Ehhez képest az úgynevezett teljes termékenységi arányszám 1,5 körül alakul, vagyis a valóságban átlagosan nem mindenhol érkezik meg a kívánt két gyerek a családokba.

Ezen demográfiai adatok ismeretében már az is meghökkentő, ha valahol négy-öt gyerek születik. A történelem során azonban - részben a magas gyermekhalandóság miatt - egészen más számok és elvek voltak mérvadóak a családtervezés terén.

69 gyermeknek adott életet az orosz asszony

A 18. században Moszkvától északkeletre, Suha városában élt egy szegény földműves házaspár, akiknek frigyéből összesen 69 gyermek született. Fjodor Vasziljev felesége - egyes források szerint Valentyina - 1725 és 1765 között 27-szer volt várandós. A nő fokozott termékenységét a hiperovuláció orvosi jelensége magyarázhatja, azaz, hogy ciklusonként több petéje is érhetett, mint egy átlagos nőnek, így nőtt az ikerterhességek kialakulásának esélye.

16 alkalommal szült kettes ikreket, hét alkalommal hármas ikreket, négy alkalommal pedig négyes ikreket. A feljegyzések szerint a korra jellemző egészségügyi viszonyok ellenére a 69 gyermekből mindössze ketten haltak meg csecsemőkorban. A nő, akiről alig-alig maradt fenn információ, állítólag 76 éves koráig élt, és életében összesen 18 évet volt terhes.

Bár Fjodor Vasziljev és feleségének története kissé meseszerűnek hat, és a 18. században kevés dolgot dokumentáltak, egyes korabeli források mégis alátámasztják.

A nikolszki monostor.
A nikolszki monostor.

1782 februárjában például a nikolszki monostor - mely a környék minden születését és halálesetét rögzítette - jelentést küldött Moszkvába a már akkoriban is megdöbbentőnek számító esetről. A jelentés idején azonban a feleség már évek óta nem élt.

87 gyermeket nemzett Fjodor Vasziljev

Egy évvel később, 1783-ban pedig a londoni The Gentleman’s Magazine már arról írt, hogy Fjodor Vasziljev másodszor is megnősült, és 75 éves korára összesen 87 gyermeke született, de a magazin biológiailag a férfi oldaláról, és nem a nőkéről magyarázta, hogy második felesége további 18 gyermekkel ajándékozta meg.

Bár az ikerterhességek lehetősége nagyrészt anyai ágon öröklődik, az orosz földművesnek is különös génjei lehettek, mivel második házasságából is csak ikrek születtek. Második felesége hat kettes ikerpárral és két hármas ikergyermekkel ajándékozta meg a férfit. Az is előfordulhat, hogy mind a férfi, mind a nők genetikailag hordozták az ikrek nemzésére, kihordására való hajlamot, és csak a szerencsén múlott, hogy éppen ez a három ember találkozott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fjodor Vasziljevnek végül összesen, döbbenetes módon, 82 gyermeke élte túl a csecsemőkort a született 87-ből, ami akkoriban kiugróan magas aránynak számított. Gyakori volt ugyanis a csecsemőhalálozás a korban, és tudjuk, ráadásul ikerterhességek esetén esélyesebb a koraszülés is, gyengébb, kisebb babák jöhetnek világra. Mindezek ellenére 82 gyermek maradt életben.

Az interneten keringő fotó, melyet tévesen a Vasziljev családnak tartanak, középen Fjodorral, ám fotográfia a 19. század elejétől létezik, azt Fjodor már nem érte meg, mert 1782-ig élt.
Az interneten keringő fotó, melyet tévesen a Vasziljev családnak tartanak, középen Fjodorral, ám fotográfia a 19. század elejétől létezik, azt Fjodor már nem érte meg, mert 1782-ig élt.

Vasziljevék történetét már saját korukban is megkérdőjelezték. Ismeretes, hogy a közel százgyerekes család létezésében kételkedők a szentpétervári Császári Akadémiához fordultak információért. Nem derült ki azonban semmilyen turpisság, mert a Vasziljev család leszármazottai a környéken, Moszkvában telepedtek le, és állami segítséggel éltek, melyet írásos dokumentumok jegyeztek.

Önmagában az is rendkívüli, hogy a 69 gyermeket szülő és a 18 gyermeket szülő asszony túlélte vajúdásait. A 18. századi körülmények sem higiéniailag, sem orvosilag nem közelítették meg a maiakat. Mondhatjuk, hogy minden egyes baba világrahozatala életveszélyes volt számukra, különösen, mivel még négyes ikrek is születtek, de ők is átvészelték és túlélték a szüléseket, csodával határos módon.

A leszármazottak száma megdöbbentő

Kiszámolható, hogy a 82 gyermekes családnak máig, az eltelt pár száz év alatt hány leszármazottja születhetett. Fjodor első gyerekei körülbelül háromszáz éve látták meg a napvilágot. Ha mind a 82 gyermeknek született legalább két gyermeke, majd az ő újabb két családot alapító gyerekeiknek is családonként legalább két gyereke született, és így tovább, akkor az eltelt háromszáz év alatt összesen körülbelül 2 millió 700 ezer leszármazottat köthetünk Fjodor Vasziljevhez. Hihetetlen, mégis ennyi jön ki.

Ikrek az ultrahangon

Ma már ritkán éri meglepetésként a szülőket az ikerterhesség, hiszen az ultrahangfelvételeken születésük előtt jól láthatóak a magzatok. A következő képeken betekinthetsz méhen belüli életükbe.

Mindenki meghatódott az ultrahangon: így élnek az ikrek a pocakban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük