Emlékszel A muzsika hangjára? Az igazi von Trapp család története sokkal érdekesebb
A film Maria von Trapp önéletrajzi regényén alapszik.

a-muzsika-hangja
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A muzsika hangja a filmtörténet egyik legnépszerűbb musicalje, mely az 1965-ös megjelenést követő évben összesen öt Oscar-díjat nyert - és további öt jelölést is kapott.

A történetet mindenki ismeri: a fiatalon megözvegyült Georg von Trapp kapitány hét gyermeke mellé nevelőnőt szerződtet. Maria, a fiatal novícia pedig szép lassan belopja magát a gyerekek, majd a férfi szívébe is. A két főszerepet Julie Andrews és Christopher Plummer játszotta.

Az igazi von Trapp család

Azt már valószínűleg csak az elszántabb filmrajongók tudják, hogy a film nem puszta fikció, hanem valós történeten - az igazi Maria von Trapp önéletrajzán - alapul. A könyv inspirálta Richard Rodgers és Oscar Hammerstein zeneszerzőket, minek köszönhetően 1959-ben megszületett a színpadi musical, 1965-ben pedig a mozikba került a filmtörténet valaha volt egyik legsikeresebb alkotása, A muzsika hangja. A film és a valóság sok tekintetben fedi egymást, de, mint oly sokszor, most is igaz, hogy az alaptörténet érdekesebb.

Báró Georg Johannes von Trappnek első feleségével, az 1922-ben skarlátban elhunyt Agathe von Trapp bárónővel kötött házasságából valóban hét gyermeke született, ám a filmben minden gyerek nevét megváltoztatták, és születési sorrendjük is más. Maria és Georg 1927-es házasságkötését követően még további három gyerekkel - Rosmarie (1929), Eleonore (1931) és Johannes (1939) - bővült az amúgy is népes család.

Maria a kolostorból nem nevelőnőként, hanem tanítónőként érkezett az egyik, skarlátból gyógyult von Trapp gyermek mellé. A család pedig nem volt zeneileg képzetlen - igaz, madrigálok éneklésére Maria tanította őket. 1949-től kezdődően számos díjat begyűjtöttek - köztük az Egon Ranshofen Wertheimer-díjat. Mariáról 2012-ben teret is elneveztek Bécsben.

A von Trapp család 1965-ben, már Vermontban.
A von Trapp család 1965-ben, már Vermontban.

A család valójában pénzügyi okokból kezdett énekelni, mivel az 1929-es gazdasági világválság őket is érzékenyen érintette. Meg kellett válniuk a házban dolgozó személyzettől, és felköltöztek a ház legfelső szintjére, hogy az alsóbb szinteken lévő szobákat kiadhassák.

Georg von Trapp nem volt olyan kemény és hideg férfi, mint a filmben. Gyermekei sokkal inkább szelíd, melegszívű apaként emlékeztek rá. Maria azonban - és ezzel a film rajongói számára csalódást fogunk okozni - a kapitány iránti érzéseiről így vallott önéletrajzi könyvében: „Igazán nem voltam szerelmes. Mint férfi, tetszett nekem, de nem voltam szerelmes belé. Szerettem viszont a gyerekeket.”

Johanness von Trapp és fia, Sam vezetik ma a vermonti fogadót.
Johanness von Trapp és fia, Sam vezetik ma a vermonti fogadót.

Nem közvetlenül a német megszállás előtt hagyták el Ausztriát, hanem csak 1938 nyarán. Nem Svájcban telepedtek le, és nem az Alpokon át menekültek gyalogszerrel, hanem vonattal mentek előbb Olaszországba, majd Angliába. Végül egy hat hónapos látogatói vízummal érkeztek meg az Amerikai Egyesült Államokba - ahol állampolgárságért folyamodtak. Elhagyott otthonuk Himmler főhadiszállása lett.

Először Philadelphia környékén éltek, ám rosszul viselték a forró, párás nyarakat. Amikor egy koncertturné miatt Vermontba utaztak, beleszerettek a Stowe-hegységbe, és az itteni klíma is sokkal jobban emlékeztette őket Ausztriára, ezért úgy döntöttek, itt telepednek le. 1942-ben vásároltak meg egy farmot a Stowe-hegységben. 1950-ben pedig megnyitották 27 szobás fogadójukat, Trapp Family Lodge néven. A hely 1980-ban tűzvész áldozata lett, azóta egy nagyobb üdülőhelyet működtet a család.

A cikk az ajánló után folytatódik

Georg von Trapp 1947-ben hunyt el tüdőrákban, Maria 1987-ben, 82 éves korában halt meg szívelégtelenségben. Mindketten a család vermonti fogadójának temetőjében nyugszanak. Az idén 79 éves Johanness von Trapp, Maria és Georg von Trapp harmadik, legkisebb közös gyermeke fiával, a 46 éves Sammel vezeti ma az osztrák hangulatú, vermonti fogadót.

Ezt is szeretjük