2 módszer, amivel befolyásolható a baba neme

Sokan kétlik, hogy a fogantatás befolyásolni lehetne a gyerek nemét. Íme, két módszer, ami működik!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Rég elmúltak már azok az idők, amikor kilenc hónap izgatott várakozás után, csak a szülőasztalon derült fény a baba nemére. Ma már a 16. hét környékén a legtöbb szülő büszkén mutogatja az örvendetes tényt bizonyító ultrahangfelvételt, és egyúttal azt is elkezdheti tervezni, hogy fiús vagy lányos holmikra lesz-e szükség.

Bár kevesen akadnak, akik kordában tudnák tartani a kíváncsiságot egészen a szülés pillanatáig, az egyelőre elképzelhetetlennek tűnik, hogy már a fogantatás előtt befolyásolni lehessen a baba nemét.

Pedig két módszer is létezik, melyekkel több mint 80%-os bizonyossággal meg lehet határozni, hogy fiú vagy lány legyen a kicsi. Bár a műszeres technológia hazánkban még nem engedélyezett, a természetes praktikával akár te is próbálkozhatsz!

MicroSort technológia - Válogatott hímivarsejtek

A MicroSort technológia a mesterséges megtermékenyítés keretein belül lehetséges. A módszer lényege, hogy a spermiumokat szétválogatják aszerint, hogy X- vagy Y-kromoszómát tartalmaznak. Eredetileg a nemhez kötődően öröklődő genetikai betegségeket próbálták így kizárni, tehát akkor szelektálták a hímivarsejteket, ha az apa vagy az anya olyan betegségben szenvedett, amit csak egy bizonyos nemű utód örökölhetett.

Az utóbbi időben azonban megnőtt azoknak az pároknak a száma, akik nem egészségügyi megfontolás miatt szerették volna meghatározni születendő gyermekük nemét, de a hazai orvosok etikailag elfogadhatatlannak tartják a beavatkozást. Amerikában ugyanakkor a Virginia és Kalifornia államban található reprodukciós intézetekben lehetőség van rá, hogy a párok válogatott hímivarsejtekkel vegyék igénybe a mesterséges megtermékenyítő beavatkozásokat.

Hogyan válogatják a spermiumokat?

A spermium és a petesejt egy-egy kromoszómát hordoz, és találkozásukkal jön létre az a kromoszómapár, mely meghatározza a baba nemét. Míg azonban minden egyes petesejt X-kromoszómával rendelkezik, addig a hímivarsejtek X- vagy Y-kromoszómát is hordozhatnak.

Amennyiben a megtermékenyülés pillanatában egy X-kromoszómásperma egyesül a petesejttel, a baba lány lesz, ellenkező esetben pedig fiú. A genetikai kutatások során fény derült arra, hogy az X-kromoszómával rendelkező sejtek több DNS-t tartalmaznak, így már csak arra kellett megoldást találni, hogyan deríthetik ki, melyik sejtben van több genetikai információ.

Erre is született megoldás: a férfi spermáját olyan foszforeszkáló festékanyaggal kezelik, mely a DNS-hez tapad, így az X-kromoszómával rendelkező hímivarsejtek több színanyagot vesznek fel, tehát jobban világítanak. A mikroszkóp alatt már csak fényerejük alapján kell elkülöníteni a sejteket, melyek így nagy valószínűséggel sikeresen szétválaszthatók kromoszóma szerint. Lányok esetében a módszer 92%-os biztonsággal működik, míg fiúk esetében 72% esély van a sikerre, így átlagosan 82%-os valószínűséggel hozza meg a kívánt eredményt a módszer.

Tervezett időpont a Shettles-módszer szerint

Az 1960-as években Landrum B. Shettles dolgozta ki azt a módszert, mely szerint az ovuláció ideje és a spermiumok életképessége alapján nagy valószínűséggel meghatározható, hogy egy bizonyos időpontban fiú vagy lány fogan.

Egyes vélemények szerint az elmélet akár 90%-os bizonyossággal is működhet, más szakemberek azonban teljes mértékben elhatárolódnak Shettles technikájától. Ennek ellenére a módszer még ma is töretlen népszerűségnek örvend, Shettles könyve pedig számos kiadást élt meg, hiszen a legtöbb pár számára egyelőre ez az egyetlen praktika áll rendelkezésre, ha a születendő gyermek nemét befolyásolni szeretnék.

Hogyan működik a módszer?

Shettles elmélete szerint az Y-kromoszómával rendelkező hímivarsejtek fürgébbek, ám kevésbé életképesek, mint az X-kromoszómával rendelkező társaik. Ez utóbbiak, bár lassabban haladnak a cél felé, akár a hüvely savas közegében is több mint két napig életben maradnak. Ha szeretnéd a módszert a gyakorlatban is kipróbálni, érdemes akár házilag is alkalmazható ovulációs tesztet beszerezned. Így meg tudod állapítani, melyik napon lökődik ki az érett petesejt, hogy fogadja a vállalkozó szellemű spermiumokat.

Ha lányt szeretnél, a teszt által jósolt időpont előtt két-három nappal érdemes pároddal ágyba bújnod, és az sem árt, ha a nem mélyre hatoló pozíciókat részesítitek előnyben. A misszionárius helyzet és az oldalt fekvő, hátulról behatoló pozíció elősegítheti, hogy egy X-kromoszómásperma legyen a győztes, hiszen, ha hosszabb utat kell megtenniük a sejteknek a hüvely savas közegében lubickolva, kevés esélyük marad az Y-kromoszómás példányoknak a túlélésre.

Ezzel szemben a fiúknak kedvez, ha pontosan az ovuláció napján szeretkeztek, méghozzá úgy, hogy párod a lehető legközelebb juthasson a méhnyakadhoz. Ekkor ugyanis nagy valószínűséggel a gyorsabb győz, így előnybe kerülnek az Y-kromoszómát hordozó ivarsejtek.

Még tovább növeli a fiú utódokat eredményező spermiumok esélyét, ha neked is van orgazmusod, ekkor ugyanis hüvelyedben kevésbé savas váladék termelődik.

Ezt is szeretjük