2 módszer, amivel befolyásolható a baba neme
Sokan kétlik, hogy a fogantatás befolyásolni lehetne a gyerek nemét. Íme, két módszer, ami működik!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rég elmúltak már azok az idők, amikor kilenc hónap izgatott várakozás után, csak a szülőasztalon derült fény a baba nemére. Ma már a 16. hét környékén a legtöbb szülő büszkén mutogatja az örvendetes tényt bizonyító ultrahangfelvételt, és egyúttal azt is elkezdheti tervezni, hogy fiús vagy lányos holmikra lesz-e szükség.

Bár kevesen akadnak, akik kordában tudnák tartani a kíváncsiságot egészen a szülés pillanatáig, az egyelőre elképzelhetetlennek tűnik, hogy már a fogantatás előtt befolyásolni lehessen a baba nemét.

Pedig két módszer is létezik, melyekkel több mint 80%-os bizonyossággal meg lehet határozni, hogy fiú vagy lány legyen a kicsi. Bár a műszeres technológia hazánkban még nem engedélyezett, a természetes praktikával akár te is próbálkozhatsz!

MicroSort technológia - Válogatott hímivarsejtek

A MicroSort technológia a mesterséges megtermékenyítés keretein belül lehetséges. A módszer lényege, hogy a spermiumokat szétválogatják aszerint, hogy X- vagy Y-kromoszómát tartalmaznak. Eredetileg a nemhez kötődően öröklődő genetikai betegségeket próbálták így kizárni, tehát akkor szelektálták a hímivarsejteket, ha az apa vagy az anya olyan betegségben szenvedett, amit csak egy bizonyos nemű utód örökölhetett.

Az utóbbi időben azonban megnőtt azoknak az pároknak a száma, akik nem egészségügyi megfontolás miatt szerették volna meghatározni születendő gyermekük nemét, de a hazai orvosok etikailag elfogadhatatlannak tartják a beavatkozást. Amerikában ugyanakkor a Virginia és Kalifornia államban található reprodukciós intézetekben lehetőség van rá, hogy a párok válogatott hímivarsejtekkel vegyék igénybe a mesterséges megtermékenyítő beavatkozásokat.

Hogyan válogatják a spermiumokat?

A spermium és a petesejt egy-egy kromoszómát hordoz, és találkozásukkal jön létre az a kromoszómapár, mely meghatározza a baba nemét. Míg azonban minden egyes petesejt X-kromoszómával rendelkezik, addig a hímivarsejtek X- vagy Y-kromoszómát is hordozhatnak.

Amennyiben a megtermékenyülés pillanatában egy X-kromoszómásperma egyesül a petesejttel, a baba lány lesz, ellenkező esetben pedig fiú. A genetikai kutatások során fény derült arra, hogy az X-kromoszómával rendelkező sejtek több DNS-t tartalmaznak, így már csak arra kellett megoldást találni, hogyan deríthetik ki, melyik sejtben van több genetikai információ.

Erre is született megoldás: a férfi spermáját olyan foszforeszkáló festékanyaggal kezelik, mely a DNS-hez tapad, így az X-kromoszómával rendelkező hímivarsejtek több színanyagot vesznek fel, tehát jobban világítanak. A mikroszkóp alatt már csak fényerejük alapján kell elkülöníteni a sejteket, melyek így nagy valószínűséggel sikeresen szétválaszthatók kromoszóma szerint. Lányok esetében a módszer 92%-os biztonsággal működik, míg fiúk esetében 72% esély van a sikerre, így átlagosan 82%-os valószínűséggel hozza meg a kívánt eredményt a módszer.

Tervezett időpont a Shettles-módszer szerint

Az 1960-as években Landrum B. Shettles dolgozta ki azt a módszert, mely szerint az ovuláció ideje és a spermiumok életképessége alapján nagy valószínűséggel meghatározható, hogy egy bizonyos időpontban fiú vagy lány fogan.

Egyes vélemények szerint az elmélet akár 90%-os bizonyossággal is működhet, más szakemberek azonban teljes mértékben elhatárolódnak Shettles technikájától. Ennek ellenére a módszer még ma is töretlen népszerűségnek örvend, Shettles könyve pedig számos kiadást élt meg, hiszen a legtöbb pár számára egyelőre ez az egyetlen praktika áll rendelkezésre, ha a születendő gyermek nemét befolyásolni szeretnék.

Hogyan működik a módszer?

Shettles elmélete szerint az Y-kromoszómával rendelkező hímivarsejtek fürgébbek, ám kevésbé életképesek, mint az X-kromoszómával rendelkező társaik. Ez utóbbiak, bár lassabban haladnak a cél felé, akár a hüvely savas közegében is több mint két napig életben maradnak. Ha szeretnéd a módszert a gyakorlatban is kipróbálni, érdemes akár házilag is alkalmazható ovulációs tesztet beszerezned. Így meg tudod állapítani, melyik napon lökődik ki az érett petesejt, hogy fogadja a vállalkozó szellemű spermiumokat.

Ha lányt szeretnél, a teszt által jósolt időpont előtt két-három nappal érdemes pároddal ágyba bújnod, és az sem árt, ha a nem mélyre hatoló pozíciókat részesítitek előnyben. A misszionárius helyzet és az oldalt fekvő, hátulról behatoló pozíció elősegítheti, hogy egy X-kromoszómásperma legyen a győztes, hiszen, ha hosszabb utat kell megtenniük a sejteknek a hüvely savas közegében lubickolva, kevés esélyük marad az Y-kromoszómás példányoknak a túlélésre.

Ezzel szemben a fiúknak kedvez, ha pontosan az ovuláció napján szeretkeztek, méghozzá úgy, hogy párod a lehető legközelebb juthasson a méhnyakadhoz. Ekkor ugyanis nagy valószínűséggel a gyorsabb győz, így előnybe kerülnek az Y-kromoszómát hordozó ivarsejtek.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Még tovább növeli a fiú utódokat eredményező spermiumok esélyét, ha neked is van orgazmusod, ekkor ugyanis hüvelyedben kevésbé savas váladék termelődik.

Ezt is szeretjük