Felejtsd el a bébi Mozartot! Ezekre a zenékre alszanak legkönnyebben a csecsemők - Friss kutatás

Újszülött babákon tesztelték a zene altató hatását.

GettyImages-1281358827

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor az újdonsült család az első gyermekükkel hazatér a kórházból, egy teljesen új élet veszi kezdetét, melynek középpontjában hosszú hetekig, hónapokig a csecsemő áll. Ha a kicsi szépen eszik, fejlődik, a soron következő megoldandó probléma az alvás lesz.

Egy újszülött mellett gyakran kétórányi egybefüggő alvás is óriási ajándéknak számít. A kimerült szülők ilyenkor hajlamosak sok mindent bevetni a babahintától kezdve a hajszárító zaján át az előszobába bevonszolt és órákig tologatott babakocsiig. Tudjuk, hogy a zene is nyugtató hatással van a babákra, de nem biztos, hogy azok a dalok válnak be leginkább, melyekre először gondolnál. Egy, a Psychological Studies című folyóiratban publikált tanulmány szerint az újszülöttek nem pusztán muzikálisak, de "válogatnak" is a zenék között.

Ezekre a zenékre alszanak a babák

Egy skót és magyar szakemberekből álló kutatócsoport azt vizsgálta, milyen korán fejlődik ki a gyerekekben a zene iránti valódi megbecsülés, illetve a zene megértése. Azt régóta tudjuk, hogy a magzati élet során gyakran hallott dallamok a születést követően is képesek érzelmi hatást kiváltani a csecsemőkből. De ha az a cél, hogy egy újszülött megnyugodjon, az édesanya és az édesapa testközelségén túl bizonyos dallamok nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a baba lecsendesedjen, illetve elaludjon.

A kutatást végző szakemberek több száz altatódal és gyermekdal közül választották azt a 25-öt, melyet végül felhasználtak a kísérlet során. Nagyjából egyforma arányban voltak köztük vidám és szomorú dalok. A 25 dal közül hat angol nyelvű volt, míg a többi 19 más nyelveken szólalt meg.

16 felnőtt résztvevő segített a 25 dal érzelmi tartalmának értékelésében. A Fais Dodo című francia altatódalt találták a legszomorúbbnak, míg legboldogabbnak a német Das singende Kängurut minősítették.

Az első kísérlet során ezt a két dalt véletlenserű sorrendben - köztük szünettel - játszották le 32 újszülött babának, miközben figyelték, hogyan viselkednek közben. A zenehallgatás közben ezredmásodpercről ezredmásodpercre elemezték a babák sírását, ásítását, alvását, végtagmozgásait. A következő kísérlet során 66 újszülött pulzusát rögzítették, miközben ugyanezt a két dalt hallgatták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vidám dalok előnyben

Mind a vidám, mind a szomorú zene hatására ritkult a babák szemmozgása, és kevesebbet mozogtak ahhoz képest, amikor nem hallottak semmit. A legszembetűnőbb eredmény az volt, hogy a csecsemők a vidám zene közben kezdtek el aludni, míg a csend vagy a szomorú zene ritkábban váltotta ki ezt a hatást. A pulzusszámuk csökkenése ugyancsak a vidám zene hallgatása közben volt inkább megfigyelhető. Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a melankolikus dallamok helyett érdemes próbálkozni a derűsebb melódiákkal.

Magyar szülészet a rendszerváltás előtt

Mutatunk néhány Fortepan-fotót, mely több mint fél évszázada készült, és a magyar szülészetekről mesél.

Milyen volt a 60-as, 70-es években magyar nőként szülni? Zsúfoltság és rövid vajúdás várt az anyákra

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük