Felejtsd el a bébi Mozartot! Ezekre a zenékre alszanak legkönnyebben a csecsemők - Friss kutatás
Újszülött babákon tesztelték a zene altató hatását.

GettyImages-1281358827
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az újdonsült család az első gyermekükkel hazatér a kórházból, egy teljesen új élet veszi kezdetét, melynek középpontjában hosszú hetekig, hónapokig a csecsemő áll. Ha a kicsi szépen eszik, fejlődik, a soron következő megoldandó probléma az alvás lesz.

Egy újszülött mellett gyakran kétórányi egybefüggő alvás is óriási ajándéknak számít. A kimerült szülők ilyenkor hajlamosak sok mindent bevetni a babahintától kezdve a hajszárító zaján át az előszobába bevonszolt és órákig tologatott babakocsiig. Tudjuk, hogy a zene is nyugtató hatással van a babákra, de nem biztos, hogy azok a dalok válnak be leginkább, melyekre először gondolnál. Egy, a Psychological Studies című folyóiratban publikált tanulmány szerint az újszülöttek nem pusztán muzikálisak, de "válogatnak" is a zenék között.

Ezekre a zenékre alszanak a babák

Egy skót és magyar szakemberekből álló kutatócsoport azt vizsgálta, milyen korán fejlődik ki a gyerekekben a zene iránti valódi megbecsülés, illetve a zene megértése. Azt régóta tudjuk, hogy a magzati élet során gyakran hallott dallamok a születést követően is képesek érzelmi hatást kiváltani a csecsemőkből. De ha az a cél, hogy egy újszülött megnyugodjon, az édesanya és az édesapa testközelségén túl bizonyos dallamok nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a baba lecsendesedjen, illetve elaludjon.

A kutatást végző szakemberek több száz altatódal és gyermekdal közül választották azt a 25-öt, melyet végül felhasználtak a kísérlet során. Nagyjából egyforma arányban voltak köztük vidám és szomorú dalok. A 25 dal közül hat angol nyelvű volt, míg a többi 19 más nyelveken szólalt meg.

16 felnőtt résztvevő segített a 25 dal érzelmi tartalmának értékelésében. A Fais Dodo című francia altatódalt találták a legszomorúbbnak, míg legboldogabbnak a német Das singende Kängurut minősítették.

Az első kísérlet során ezt a két dalt véletlenserű sorrendben - köztük szünettel - játszották le 32 újszülött babának, miközben figyelték, hogyan viselkednek közben. A zenehallgatás közben ezredmásodpercről ezredmásodpercre elemezték a babák sírását, ásítását, alvását, végtagmozgásait. A következő kísérlet során 66 újszülött pulzusát rögzítették, miközben ugyanezt a két dalt hallgatták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vidám dalok előnyben

Mind a vidám, mind a szomorú zene hatására ritkult a babák szemmozgása, és kevesebbet mozogtak ahhoz képest, amikor nem hallottak semmit. A legszembetűnőbb eredmény az volt, hogy a csecsemők a vidám zene közben kezdtek el aludni, míg a csend vagy a szomorú zene ritkábban váltotta ki ezt a hatást. A pulzusszámuk csökkenése ugyancsak a vidám zene hallgatása közben volt inkább megfigyelhető. Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a melankolikus dallamok helyett érdemes próbálkozni a derűsebb melódiákkal.

Magyar szülészet a rendszerváltás előtt

Mutatunk néhány Fortepan-fotót, mely több mint fél évszázada készült, és a magyar szülészetekről mesél.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük