Fejlesztik a babák látását, és összehangolt munkára késztetik a szemeket: ezért népszerűek a fekete-fehér babakönyvek
A fekete-fehér képek a szülők számára talán unalmasnak tűnnek, de a csecsemők imádják őket, nem is véletlenül.

babakönyv
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek könyvekkel való megismertetését nem lehet elég korán kezdeni, már a legkisebbek is szívesen nézegetnek kedves képeket, majd lapozgatnak egyedül különböző kiadványokat. A kicsiknek szóló könyvekkel kapcsolatban alapszabály, hogy ne legyenek bonyolultak, és hosszúak sem. Az utóbbi években egyre elterjedtebbek azok a kiadványok, amelyek a lehető legegyszerűbb megjelenésre, letisztult formák ábrázolására törekednek. 

Megfigyelhető az a tendencia is, hogy bár a kisbabákkal kapcsolatban a legtöbben általában a pasztellszínekre asszociálnak, ezek a termékek erőteljesen kontrasztos színeket használnak, nagy népszerűségnek örvendenek újabban például a fekete-fehér babakönyvek.

A fekete-fehér babakönyvek fejlesztő hatása

Négy hónapos korukig alig látnak színeket

A fekete-fehér, csecsemőknek szóló képeskönyvek jelentős részében geometriai alakzatok, absztrakt formák és minták töltik meg a lapokat. A szülőknek első pillantásra talán furcsán hathatnak ezek az oldalak, azonban a kisbabák tekintetét láthatóan megragadják az egyszerű, kontrasztos képek. Ennek oka a látásfejlődésben keresendő.

A születés utáni hetekben, első hónapokban, megérkezve az anyaméhből az ingerekben gazdag külvilágra, a babák látása még igencsak kezdetlegesnek mondható, azonban az első fél évben rohamos fejlődésen megy keresztül. Eleinte homályosan látnak, körülbelül 20-30 centiméternél távolabbra nem tudnak fókuszálni.

A szemmozgásaik még nem egészen koordináltak, és a színeket sem tudják tisztán kivenni a csecsemők, eleinte a fekete és a fehér színeket, majd a szürke árnyalatait látják. A szakértők szerint a színlátás négy hónapos kor környékén kezd kialakulni.  Előtte tehát leginkább a kontrasztos képek kötik le a figyelmét, ezt ismerték fel a könyvkiadók is.

Hogyan segít a fekete-fehér babakönyv?

A gyermekek egészséges fejlődéséhez ingereke van szükség, a látásfejlődéssel sincs ez másképp. Amikor a szülő a gyermekéhez egészen közel hajolva beszél, esetleg bohóckodik, grimaszol, az nemcsak a bizalmas kötődés kialakulását segíti elő, hanem a szemek és a látás érését is. A baba ilyenkor a szülő arcát fürkészi tekintetével. Az első néhány hónapban a fekete-fehér, egyszerű ábrák elkülönülnek a még zavarosnak, homályosnak látott külvilág hátterétől.

Mivel élesebben látják őket, jobban lekötik a figyelmüket, felkeltik a kíváncsiságukat. Hosszasabban tudnak rá figyelni, mint egy színes, összetettebb képre, így a koncentrációjukat is fejlesztik. Segítségükkel a kicsik gyakorolják a fókuszálást, a szemek összerendezését. Tekintetükkel egy idő után követik az alakzatok vonalait, és azt is, ha a szülő lassan mozgatni kezdi a könyvet. Az ilyen képeskönyvek figyelemlekötő hatását érdemes lehet akkor is kihasználni, ha a baba nem szeret hason feküdni, de több időt kéne így eltöltenie, mert ez a testhelyzet fontos lehet a törzs, a nyak és a váll izmainak megerősítése és a későbbi mozgások előkészítése szempontjából.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A fekete-fehér képek természetesen nem csak a könyvekben érdekesek, az ilyen színű plüssjátékok, takarók is hasonló eredményhez vezethetnek. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy teljesen el kéne felejteni a többi árnyalatot, már csak azért sem, mert nem tudni pontosan, hogy a gyerkőc mikor fedezi fel magának a színek szépségét.

Mit és hogyan látnak a babák az első évben?

A születés után a kialakult szerveket a babának meg kell tanulnia használni, a szemét mozgatni, és felismerni a formákat, színeket, mely utóbbiakhoz az idegrendszerének is további fejlődésre van szüksége. Hónapok kérdése, míg a látás egészen tisztává, a szemmozgás jól koordinálttá válik, és a kicsi képes lesz felismerni a körülötte lévő embereket, megismerni a különböző tárgyakat.

 (Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük