6 jel, hogy szemüveges lesz a gyerek: fontos, hogy időben vidd el szemészhez

A szem hibái már pár hónapos korban kiszűrhetőek, és idejében korrigálhatóak.

GettyImages-1131900767
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a magzat szeme az anyaméhben a terhesség negyedik hetétől fejlődik, a 26. hétig még nem tudja kinyitni a szemecskéit. A folyamat a pici születését követően fejeződik be, azaz a szem nagyjából a 40-42. hétre fejlődik ki rendesen.

Az első hónapokban a csecsemők csupán foltokat, fényeket, árnyékokat észlelnek, az idegrendszer fejlődésével azonban a látásuk is egyre jobban fejlődik: hat hónapos korukra a látásélesség, a színlátás és a mélységérzékelés is kialakul, ilyenkor pedig szemészeti szűrés javasolt. A koraszülött babák - mivel pár héttel hamarabb születnek -, szemük is sokkal fejletlenebb, ezért is fordulnak elő náluk gyakrabban szemhibák.

A szem hibái 

Jó hír, hogy a szem hibái, mint például a veleszületett kifelé vagy befelé térő kancsalság, dioptriahibák, gyenge látásélesség, fixálási problémák vagy fénytörési hibák már pár hónapos korban kiszűrhetők, és idejében korrigálhatóak, ezáltal megelőzhető a komolyabb szemproblémák kialakulása is.

GettyImages-906765982

Vannak jelek azonban, amelyekre érdemes odafigyelni a baba látása kapcsán. Amennyiben a lenti jeleket tapasztalod, akár már féléves kor előtt is érdemes szakembernek megmutatni. 

  • Eltérő nagyságúak a szemek, pirosak.
  • Figyelmes nézés közbeni hunyorgatás, a szem összehúzása.
  • Összerendezetlen szemmozgás, a két szem nem tud ugyanoda fókuszálni.
  • Fáradékonyság, aluszékonyság.
  • Szürkésfehér foltok a látómező közepén, ami a szaruhártya homálya.
  • Túl közel tartott játékok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nagyobb gyerekek esetében intő jel lehet az állandó fejfájás, a szem dörzsölése, a szapora pislogás, a könnyező szem, a nehézkes olvasás a tábláról vagy a monitor előtt töltött túl sok idő, utóbbi rövidlátáshoz vezethet.

Milyen szemüveget válassz?

Ilyen esetekben a legkézenfekvőbb megoldás a szemüveg viselése, a kontaktlencsét inkább kamaszkorban javasolják az orvosok. A legkisebb korosztály - 8-10 hónapos babák - számára a legfontosabb szempont, hogy strapabíró és törhetetlen legyen, erre a legjobb megoldás a szilikonos szemüveg, amely egy keretre erősíthető nyakpántot is tartalmaz, ami véd a leesés vagy elhagyás ellen. A megfelelő darab kiválasztásában érdemes optikus segítségét kérni.

GettyImages-936409248

Ha nagyobb a gyermek, jó megoldás lehet a rugós szárú szemüveg, amelynek szárai a fül alá kanyarodnak, biztosítva a megfelelő tartást. Az iskoláskorú gyerekeknél nem csak a szemkorrekciós szempontokat, de a kényelmet és a dizájnt figyelembe véve számos modern keret közül válogathattok. A technika fejlődésével az üveglencsék helyét átvették a polikarbonát alapanyagú műanyag lencsék, amelyek minimalizálják a karcolódásokat, és csökkentik a szemüveg súlyát, hogy az még kényelmesebb viselet legyen a gyermeknek.

Hogyan látnak a babák az első évben? Videó!

Az első hónapok folyamán azonban a kicsik még képtelenek fókuszálni, így homályosan látják még az olyan közeli dolgokat is, mint az édesanyjuk arca. Nézd meg a videót!

Hogyan látnak a babák az első évben? Nézd meg 1 percben a fokozatos fejlődést

Hihetetlen, de eleinte te is csak ennyit láttál a világból.

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük