6 jel, hogy szemüveges lesz a gyerek: fontos, hogy időben vidd el szemészhez
A szem hibái már pár hónapos korban kiszűrhetőek, és idejében korrigálhatóak.

GettyImages-1131900767
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a magzat szeme az anyaméhben a terhesség negyedik hetétől fejlődik, a 26. hétig még nem tudja kinyitni a szemecskéit. A folyamat a pici születését követően fejeződik be, azaz a szem nagyjából a 40-42. hétre fejlődik ki rendesen.

Az első hónapokban a csecsemők csupán foltokat, fényeket, árnyékokat észlelnek, az idegrendszer fejlődésével azonban a látásuk is egyre jobban fejlődik: hat hónapos korukra a látásélesség, a színlátás és a mélységérzékelés is kialakul, ilyenkor pedig szemészeti szűrés javasolt. A koraszülött babák - mivel pár héttel hamarabb születnek -, szemük is sokkal fejletlenebb, ezért is fordulnak elő náluk gyakrabban szemhibák.

A szem hibái 

Jó hír, hogy a szem hibái, mint például a veleszületett kifelé vagy befelé térő kancsalság, dioptriahibák, gyenge látásélesség, fixálási problémák vagy fénytörési hibák már pár hónapos korban kiszűrhetők, és idejében korrigálhatóak, ezáltal megelőzhető a komolyabb szemproblémák kialakulása is.

GettyImages-906765982

Vannak jelek azonban, amelyekre érdemes odafigyelni a baba látása kapcsán. Amennyiben a lenti jeleket tapasztalod, akár már féléves kor előtt is érdemes szakembernek megmutatni. 

  • Eltérő nagyságúak a szemek, pirosak.
  • Figyelmes nézés közbeni hunyorgatás, a szem összehúzása.
  • Összerendezetlen szemmozgás, a két szem nem tud ugyanoda fókuszálni.
  • Fáradékonyság, aluszékonyság.
  • Szürkésfehér foltok a látómező közepén, ami a szaruhártya homálya.
  • Túl közel tartott játékok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagyobb gyerekek esetében intő jel lehet az állandó fejfájás, a szem dörzsölése, a szapora pislogás, a könnyező szem, a nehézkes olvasás a tábláról vagy a monitor előtt töltött túl sok idő, utóbbi rövidlátáshoz vezethet.

Milyen szemüveget válassz?

Ilyen esetekben a legkézenfekvőbb megoldás a szemüveg viselése, a kontaktlencsét inkább kamaszkorban javasolják az orvosok. A legkisebb korosztály - 8-10 hónapos babák - számára a legfontosabb szempont, hogy strapabíró és törhetetlen legyen, erre a legjobb megoldás a szilikonos szemüveg, amely egy keretre erősíthető nyakpántot is tartalmaz, ami véd a leesés vagy elhagyás ellen. A megfelelő darab kiválasztásában érdemes optikus segítségét kérni.

GettyImages-936409248

Ha nagyobb a gyermek, jó megoldás lehet a rugós szárú szemüveg, amelynek szárai a fül alá kanyarodnak, biztosítva a megfelelő tartást. Az iskoláskorú gyerekeknél nem csak a szemkorrekciós szempontokat, de a kényelmet és a dizájnt figyelembe véve számos modern keret közül válogathattok. A technika fejlődésével az üveglencsék helyét átvették a polikarbonát alapanyagú műanyag lencsék, amelyek minimalizálják a karcolódásokat, és csökkentik a szemüveg súlyát, hogy az még kényelmesebb viselet legyen a gyermeknek.

Hogyan látnak a babák az első évben? Videó!

Az első hónapok folyamán azonban a kicsik még képtelenek fókuszálni, így homályosan látják még az olyan közeli dolgokat is, mint az édesanyjuk arca. Nézd meg a videót!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük