Ijesztő jelenség, ami minden harmadik kislánynál előfordul: a kisajkak összenövése komoly problémát okozhat
Szerencsére műtétre nagyon ritkán van szükség a kisajkak összenövésénél.

GettyImages-573049901
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisajkak összetapadása vagy összenövése viszonylag gyakori jelenség, ami minden harmadik kislánynál előfordul. A nemi szervet érintő probléma leggyakrabban a három hónapos és a hat év közötti kislányoknál fordul elő, de akár a nyolc-tízéveseket is érintheti. Jó hír azonban, hogy az állapot gyakran kenőcsökkel és olajokkal, műtét nélkül is orvosolható - írja a Riley Children's Health.

Mivel a kislányoknál a legtöbb esetben nem jár fájdalommal, a szeméremajkak összetapadását sokszor nem is a szülő, hanem az orvos veszi észre egy rutinvizsgálat keretén belül. Kialakulásában ugyanakkor több faktor is közrejátszik.

Hogyan vehető észre a szeméremajkak összetapadása?

A gyermekkori kisajak-összetapadásnak több oka lehet: kialakulásában elsősorban a kislányok alacsony ösztrogénszintje játszhat szerepet, de az öröklődő hajlam vagy a személyes higiéné is kiválthatja, ezért fontos időről időre megvizsgálni a gyermek nemi szervét, valamint nagy hangsúlyt fektetni a tisztálkodásra.

GettyImages-1125664876

A szülő könnyen észreveheti a problémát: az összenövést a két kisajak közötti kötőszöveti tapadás okozza, ennek során középen egy fehér vonal található a nagyajkak alatt, ami az összetapadás helyét jelzi. Az összenőtt bőrfelületnél nem észrevehető a hüvelybemenet.

Tünetei

A kislányok nagy része nem tapasztal fájdalmat, de vannak tünetek, amelyek az összetapadást jelezhetik. Ilyen a szeméremtáji fájdalom, a nehézkes vizeletürítés vagy a húgyúti fertőzés. Ha a vizelet összegyűl a hüvelybemenetben, a pangó váladékban található baktériumok és kórokozók gyulladást okozhatnak, a húgyhólyagban fertőzés alakul ki, így a problémát jobb mielőbb orvosolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A probléma megoldása

Az összetapadás lehet részleges vagy tejes fokú, utóbbinál a vizeletürítési problémák miatt a műtéti beavatkozás a legkézenfekvőbb, de az esetek nagy részében szerencsére nincs erre szükség. A gyermek-nőgyógyászati vizsgálat során az orvos ösztrogéntartalmú kenőcsöt írhat fel, az összetapadás helyét nagyjából két héten át, napi két alkalommal kell kezelni, kézzel szétválasztani.

GettyImages-1156670936

Megoldás lehet az A-vitaminos olajjal történő kezelés is. A legjobb, ha fürdés, fürdetés után a szülő szárazra törli a kislány intim felületét, majd egy kis krémet vagy olajat ken a nagyajkak alatti fehér vonalra, a húgycsőtől a végbél irányába. A krém a hüvelybe lehetőleg ne kerüljön.

A leggyakoribb intim fertőzések gyerekkorban

Bár sokan nem gondolják, de a kellemetlen panaszokkal járó intim fertőzések akár már kisgyerekkorban is megjelenhetnek. Ha a szülő nem veszi észre az intő jeleket, a tünetek pedig kezeletlenül maradnak, az később komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük