Megfázásra és pollenirritációra hasonlítanak a tojásallergia tünetei: 6 gyakori jelzés a szervezettől
A tojásallergia egyes tünetei könnyen összetéveszthetők más betegségekkel.

orrfujas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rántotta, tükörtojás, főtt tojás, omlett, buggyantott tojás, és sorolhatnánk - mindenki másképp szereti az ezerarcú alapanyagot. A szervezet azonban, előfordulhat, hogy sehogy sem: bár sokan talán nem is hallottak róla, létezik olyan, hogy tojásallergia.

Gyerekeknél, akik közösségbe járnak, gyakoriak a megfázásos tünetek, mint az orrfújás, a tüsszögés vagy épp a be-bekönnyező szem, ahogyan a pollenallergia is sajnos egyre elterjedtebb a körükben, hasonló tünetekkel. Érdemes azonban ennél egy lépéssel távolabbról szemlélni a lehetséges okokat, hiszen a tünetek hátterében a tojásallergia is állhat.

Nem pollenallergia, hanem tojásallergia?

Az említett tüneteket a legtöbben megfázás vagy pollenallergia tüneteiként azonosítják, pedig ezek a tojásallergia jelei közé is tartoznak.

Hogy valóban van-e ok erre gyanakodni, abban segíthet, ha a tojásallergia további tüneteinek meglétét vagy nemlétét megfigyeljük a gyereken.

A tojásallergia tünetei

  • Orrfolyás, tüsszögés, könnyezés, viszkető szemek,
  • köhögés,
  • rekedtség,
  • hasfájás, hasmenés, hányás tojásevés után,
  • piros kiütések,
  • valamint torok- és szájnyálkahártya-duzzanat tojásevés közben.

Természetesen az orvos lesz az, aki egyértelmű választ tud adni, tojásallergiás-e a gyerek vagy sem. Ha azonban felmerül a gyanú, akkor érdemes megfigyelni, esetleg egy füzetben is vezetni, hogy a tünetek mikor jelentkeztek, és azokon a napokon mit evett a gyerek. Ha szerepelt tojás vagy tojásos étel a menüjében, akkor gyanús, hogy tojásallergia is állhat a tünetek mögött. Ezt ellenőrizendő ki lehet próbálni, hogy mi történik, ha egy-két hétig nem eszik tojást vagy tojástartalmú ételt a gyerek. Ha tünetmentes, az egy újabb ok arra, hogy tojásallergiára gyanakodjunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A tojásallergiát, mint az allergiás tüneteket általában, bőrteszttel vizsgálják meg. Mindössze 15 perc kell, és meglátszik a gyerek bőrén, ha a tojásallergia-teszt pozitív. Egy vérvétel ugyancsak segíthet, amennyiben a bőrteszt nem adott egyértelmű választ. Az említett étkezési és a külsőn jelentkező tünetekről szóló feljegyzések az orvos számára nagy segítséget jelenthetnek a diagnózis felállításában.

Az ételallergiát soha nem szabad félvállról venni, hiszen ha a tünetek egyszer nem is túl erősek, máskor erősebbé válhatnak, és komolyabb baj is történhet. A tojásallergia, ha súlyosabb fokú, akkor fogyasztása esetén nehézlégzés, vérnyomásesés, eszméletvesztés is előfordulhat, a torokduzzanat miatt fennáll a fulladás veszélye is, sőt az anafilaxiás sokké egyaránt, mely életveszélyes.

Gyerekek reggelije a világ körül

Érdekes fotósorozat készült arról, a világ melyik táján mit esznek a gyerekek reggelire. Mi is kiegészítettük egy képpel a hazai kicsikre vonatkozóan.

Ezt is szeretjük