Egyetlen papírzsepis trükkel fél perc alatt elalszik a kicsi: cuki videó
A legtöbb szülő ismeri, milyen nehézségekkel járhat a babák elaltatása.

zsepi
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, nincs szülő, aki ne tapasztalná meg az altatási nehézségeket. Egy remek praktika került fel a netre, mely szerint elég egy széthajtogatott zsebkendővel párszor végigsimítani a baba arcán, és kevesebb mint egy perc alatt álomba merülhet.

A trükkről cuki videó is készült, mely a módszer eredményességét támasztja alá. Egy-két próbát mindenképpen megér a dolog: soha nem lehet tudni, be is válhat az esténként és napközbeni alvásokkor is alkalmazható trükk.

Miért alszik el nehezen a baba?

Trükkök ide vagy oda, érdemes kicsit alaposabban is szétnézni a baba körül, mi lehet a nehéz elalvás oka. A háttérben lehet valamilyen környezeti tényező, de fontos észben tartani a fejletlen idegrendszerrel együtt járó elalvási nehézséget is.

Az idegrendszeri tényező

A baba az őt ért ingerek, új élmények, újonnan felfedezett dolgok - ami lehet egyszerűen valamelyik végtagja is, vagy egy új mozdulat -, rengeteg információval terheli fejletlen idegrendszerét, ami nehezíti az elalvást. Ahogy a baba fejlődik, szakaszosan változik az is, hogyan alszik, ami ugyancsak a fejlődésben lévő idegrendszernek tudható be. Így teljesen természetes, hogy vannak időszakok, amikor jobban alszik, és vannak olyanok, amikor kevésbé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Az éjszakai felébredések gyakorisága is változik az idő múlásával: míg egy baba alvásciklusai 45 percesek, a felnőtteké 1,5 órásak. A kevésbé mély alvás periódusában a baba jó eséllyel felébred.

A környezeti tényezők

Egyéb tényezők is lehetnek a nehéz elalvás hátterében. Ha nem üres a pocak és nem is fáj, akkor előfordulhat, hogy a babát körülvevő ingerek nem hagyják őt nyugodtan pihenni. A túl sok inger éberen tartja, így a kicsi nem tud ráhangolódni az alvásra.

Közvetlenül a lefektetés előttre nem érdemes játékot időzíteni, mert a nevetgélés, csiklandozás is felvillanyozza a babát, ezáltal pedig nehezíti az elalvást.

Az is lehetséges, hogy a baba körül teremtett esti atmoszféra nem megfelelő. Ilyenkor érdemes nem túl erős fényben, csak kislámpa mellett tenni-venni a baba körül, viszonylag halkan beszélni, és kerülni a hirtelen mozdulatokat, hanghatásokat.

Fontos továbbá, hogy rendszer alakuljon ki a baba körül, hogy mindig minden - legalább szinte - egyidőben, egyformán történjen és következzen be elalvás előtt is. A kialakuló kis szertartás segít a babának megnyugodni és alvásra hangolódni.

Ha szülőként már mindent megpróbáltál, de nem találsz megoldást a baba elalvásának megkönnyítésére, érdemes tanácsot kérned a védőnőtől vagy gyermekorvosotoktól.

Ezt is szeretjük