Ez történik az apák agyával a terhesség során: tudósok figyelték meg

Nem csak a nők változnak a terhesség során.

Apává válás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tudjuk, hogy a várandósság idején és a szülés során a nők teste komoly átalakuláson megy át, az agy újrahuzalozódik, és lényeges változás figyelhető meg a hormonháztartásban is.

De a gyermekvárás során, illetve a gyermek születésével bekövetkező biológiai változások nemcsak az anyákat, hanem az apákat is érintik.

Így változik az apák agya

A tesztoszteron a legismertebb férfi nemi hormon, mely versenyképessé, motiváltabbá teszi a férfiakat a párkeresés idején. Kutatások szerint azonban, amikor egy férfi először válik apává, tesztoszteronszintje lecsökken - és már soha nem éri el a gyermeke születését megelőző szintet. Ennek a változásnak az a szerepe, hogy a férfi figyelmét a párkeresésről a gyermekgondozás felé terelje.

- Az alacsonyabb tesztoszteronszintű férfiak sokkal érzékenyebbek gyermekeik jelzéseire, nagyobb empátiával közelítenek feléjük. Ha csecsemősírást hallgattatnak meg egy csoport férfival, az igazán magas tesztoszteronszinttel rendelkezők nagyon irritálónak találnák a hangot - magyarázza dr. Anna Machin az ENSZ evolúciós antropológusa.

Kutatások kimutatták, hogy az alacsonyabb tesztoszteronszintű férfiak jobban alkalmazkodnak gyermekük igényeihez, és gyorsabban reagálnak a baba sírására. A csökkenő tesztoszteronszint egyúttal lehetővé teszi a férfiakban jelen lévő oxitocin hatásainak érvényesülését is. Az oxitocin szülés során betöltött szerepe jól ismert - felel a méhösszehúzódásokért -, de a kötődés kialakulásában is szerepe van - mindkét nem esetében. Vizsgálatok szerint a férfiak oxitocinszintje már a várandósság idején megemelkedik. Közelebb hozza a leendő szülőpárt egymáshoz, és hozzásegíti őket ahhoz, hogy a baba érkezését követően szorosan együttműködjenek. 

Bebizonyosodott, hogy az apák esetében a legmagasabb oxitocinszint - ellentétben az anyákkal - nem a gondozási feladatok során, hanem a gyermekeikkel való játék alatt szabadul fel. Az apává válást kísérő agyi változásokat pedig elsősorban azokon az agyi területeken figyelték meg a tudósok, melyek a tervezéshez, problémamegoldáshoz, empátiához, valamint a fenyegetettség észleléséhez kapcsolódnak.

Az apákat is segítik az ösztöneik

Azt mondják, egy nő akkor válik anyává, amikor meglátja a két csíkot a terhességi teszten, egy apa pedig akkor, amikor megszületik a baba. Emiatt a kilenc hónapnyi előny miatt sok édesapa érzi magát hátrányban párjához képest, bizonytalanabb lehet az újszülöttel való gondoskodás terén.

Sok férfi gondolja, hogy míg a nők a baba érkezésével ösztönösen készen állnak a csecsemőgondozásra, addig a férfiaknak mindent tanulniuk kell. Ez azonban nincs egészen így: a nőknek is sok mindent tanulni kell például a szoptatásról, az öltöztetésről, később a hozzátáplálásról. Ugyanakkor a fentiekből jól látszik, hogy az apákat is segítik az ösztöneik, hiszen azok a hormonális változások, melyek ilyenkor lezajlanak a szervezetben, érzékenyebbé, együttérzőbbé teszik őket, megkönnyítik a gyermekükkel való kötődés kialakítását.

Vicces fotók egy magyar apukától

Punkzdadnek, azaz Bikás Zoltánnak egyre több követője van az Instagramon. Zoli 41 évesen lett apa, ekkor született meg kisfia, aki ma már hatéves. 

Ilyen az, ha az apu és a gyerek egyedül marad otthon: 10 vicces kép a magyar apától, akit imád a net

Nézegess képeket!

Elolvasom

https://femina.hu/gyerek/rita-navarro/ 

Ezt is szeretjük