3 mondat, amit minden gyereknek hallania kell az apjától - Számít, milyen felnőtt lesz belőle
Az apának komoly szerepe van abban, hogy a gyermek felfedezze saját helyét a világban, és énazonos módon illeszkedjen a társadalomba.

GettyImages-1317967870
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világszerte ismertté vált „elég jó anya” fogalmát Donald Winnicott brit gyermekorvos, gyermekpszichiáter, pszichoanalitikus és szociológus alkotta meg a XX. században. A fogalom lényege röviden, hogy az anya ráhangolódik a gyermekére, megérti és kielégíti annak szükségleteit, de nem kell tökéletesnek, tévedhetetlennek lennie.

Ez a fogalom kiterjeszthető az apákra is. És hogy milyen az „elég jó apa”? „Előre vivő, céltudatos, határozott természete segíti a fiát és/vagy lányát a felnövésben és elsősorban abban, hogy mindketten önmagukká válhassanak.” Olvasható az idézet Berentés Éva PhD Mindenható gyermekkor című könyvében.

Az apa szerepe

A gyermek az első három évben az apát az anya kiterjesztéseként éli meg, majd megközelítőleg hároméves kor körül lesz egyre fontosabb számára az apai jelenlét. Az apa ezzel a fokozottabb jelenlétével, miközben folyamatosan tágítja, gazdagítja a gyermek külvilággal való kapcsolatát, segíti az anyáról való egészséges leválását is. Mindez a gyerek számára egy izgalmas és új kihívásokkal teli folyamat. Ha az apa „elég jó apa”, akkor képes rá, hogy a gyermeket életkorának megfelelően, következetesen és szeretettel kísérje a személyiségfejlődés útján, és apaként támogassa identitásának alakulásában. 

Fontos mondatok az apától

Légy önmagad!

Az „elég jó apa” nem azt mondja a gyerekének, hogy „Érj fel a csúcsra!”, hanem azt, hogy légy önmagad, ami azt a lényeges üzenetet hordozza, hogy bár a teljesítmény nagyon fontos, de nem önmagad feladása árán. Az „elég jó apa”, miközben az általa kiválasztott eszközökkel törekszik a férfielv átadására, magatartásában hiteles, céltudatos, határozott és következetes. Fontos, hogy nem uralkodik, nem letöri, minősíti, fenyegeti vagy rivalizál a gyerekével, hanem együttműködik vele. Segíti őt, és partnere a személyiségfejlődésében. Kezdetben csak helyettesíti az anyát - például a gyermek gondozásában -, majd hároméves kora körül mintegy „visszaköveteli” őt az anyától. Ezzel a gyermeknek is segít az anyáról leválni és fokozatosan önállóvá válni.

Büszke vagyok rád!

Nekem te vagy a legszebb a világon!

Három- és ötéves koruk között a gyerek az apán keresztül kezdi felfedezni nemi hovatartozását, kialakítani nemi identitását. Gondolj csak bele, mennyire másképp hangzik, ha egy anyuka dicséri meg a kisfiát, hogy „milyen szép várat építettél”, vagy ha az apa mondja a fiának, hogy „büszke vagyok rád, nagyon szépet építettél”. Ha az anya dicséri meg kislányát, hogy „nekem te vagy a legszebb kislány a világon”, és ha az édesapa mondja ugyanezt, az szintén másként hangzik. Ezzel a két egyszerű mondattal az apa a világ legtermészetesebb módján a kisfiút a férfiasságában, a kislányát a nőiességében erősítette meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A felnőtté válás feltételeinek megteremtése

Később az "elég jó apa" azt is megtanítja a gyereknek, hogyan kell kezdeményezni, saját célokat kitűzni, és mindeközben folyamatosan hangsúlyozza annak fontosságát, hogy „légy, aki vagy”. Segít neki, hogy felfedezze saját helyét, szerepét a világban, és énazonos módon legyen képes a társadalomba beilleszkedni. Az „elég jó apa” - az apaságának egyedi mintázatával, éppúgy mint az „elég jó anya” - már a kezdetektől fogva önálló személyiségnek tekinti a gyermekeit. Szerepvállalására a megértés, a szeretet és a következetesség jellemző. Nagyon egyszerűen a létével és az általa választott eszközökkel teremti meg a felnőtté válás feltételeit.

Cikkünk dr. Berentés Éva Mindenható gyermekkor című könyve alapján készült.
konyv-mindenhato-gyermekkor
A pszichológia mai tudása szerint az alapszemélyiségünk nyolcvan százaléka három-hat éves korunkra kialakul. Az ekkor megélt élmények a személyiségünkbe mélyen beépülnek, és később tulajdonságok, minták, attitűdök, hiedelmek, célok formájában vannak jelen az életünkben. 

Kiadja: Pro Personal Kft.
Ára: 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük