Mindent az apasági szabadságról
Tudd meg, mihez van joga az újdonsült apának! Használjátok ki a szabadnapokat, és éljétek át közösen a szülővé válás örömeit.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A terhesség kilenc hónapja alatt a babáról való gondoskodás igencsak kívül esik az apa hatáskörén. Készenlétben állhat melletted, biztosíthat szeretetéről és támogatásáról, de egy percre sem veheti át a baba gondozásának felelősségét. Amikor azonban a köldökzsinórt elvágják, a játék szabályai megváltoznak.

Nincs többé szükség speciális biológiai berendezésre a csecsemő gondozásához - bár az anyamell jól jön. Még különleges apai gyakorlatra sincs szükség, együttes erővel napról napra sajátíthatjátok el a gyereknevelés módszereit.

Ahhoz, hogy az apa partner lehessen a szülői tevékenységben, nem kell más, mint lelkesedés, jó humorérzék, némi kitartás és szívós elkötelezettség a gyereknevelés csodálatos, váratlan, kimerítő, boldogító, örök kihívást jelentő feladata iránt. Mindez azonban mit sem érne, ha az első, legfontosabb napokat nem oszthatná meg veletek: ebben segít az apasági szabadság.

Mik a feltételek?

Szerencsére ma már párodnak sem kell a rendes évi szabadságát felhasználnia a gyerek megszületése utáni napokra. A Munka Törvénykönyvének módosítása értelmében a 2002. december 1-jén, illetve ezt követően született gyerekre tekintettel öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az édesapákat. Ezt a gyerek két hónapos koráig tetszőleges időpontban vehetik igénybe, és a munkáltató köteles kiadni. A jogszabály nem csak a szülői felügyeleti jogot gyakorló vér szerinti, hanem az örökbefogadó apát is jogosultnak tekinti. Az édesapák ez idő alatt távolléti díjat kapnak, melyet nem a munkáltató, hanem az állami költségvetés finanszíroz.

Az ezt szabályozó kormányrendelet értelmében az édesapa a munkaidő-kedvezmény igénylésekor köteles bemutatni a munkáltatójának a gyermek születési anyakönyvi kivonatát. Ezzel egyidejűleg írásban kell nyilatkoznia arról is, hogy szülői felügyeletet gyakorló vér szerinti vagy örökbefogadó apának minősül, és ezt a jogát nem szüneteltetik, illetve nem szüntették meg.

Meddig maradhat otthon az apa?

Néhányan nem vesznek ki a soron kívüli öt napnál többet, de lehetőség van arra is, hogy párod egybetoldjon néhány nap rendes és betegszabadságot, hogy a babával otthon töltött időt meghosszabbíthassátok. Ha párodban felmerül az aggodalom, hogy bevállalhatja-e, hogy hosszú hetekre kimaradjon a munkából, nyugtasd meg, hogy egyre több apuka dönt úgy, hogy él az apasági szabadsággal, hogy több időt tölthessen kibővült családjával. Aki ezt tette, csaknem mindig egyetért abban, hogy ezt az időt nem szabad kihagyni - kerüljön bármibe.

Legyetek tisztában a jogokkal!

Segítsd te is párodat, hogy a legtöbbet hozhassa ki munkavállalói jogaiból és a babával töltött idejéből. Ha ő nem ismeri a jogait, legyél tisztában te a pontos részletekkel. Minden cég számára kötelező a Munka Törvénykönyve előírásának betartása, ha tehát partnered cége kevesebb szabadnapot ajánl fel neki, biztasd, hogy követelje a jogait. Hogy képben legyen, olvassa el a cég kézikönyvének, különösen a munkaköri leírásának apró betűs részeit, vagy kérdezzen meg valakit a humánerőforrás-osztályon. Vannak ugyanis olyan vállalatok, melyek saját hatáskörben bőkezűbben osztják az apai szabadságot, ilyesmiről pedig kár lenne lemaradni.

Nem árt azonban, ha már a család gyarapodása előtt körbeszimatoltok. Ha nem tudjátok, mennyire családbarát a cég, párod keressen meg olyan sorstársakat, akik sikeresen vagy éppen sikertelenül már kitaposták az apasági szabadság igénylésének útját. Lehetséges, hogy az ő megszerzett tapasztalataikat a javatokra fordíthatjátok.

Hogy tölthet otthon minél több időt?

Nem csak a jogszabályokat érdemes azonban kiaknázni. Amint kiderül, hogy várandós vagy, nem árt, ha párod is elkezd felkészülni a jövőre, és úgy osztja be a munkaidejét, hogy akkor legyen több szabadideje, amikor megérkezik a gyerkőc. Számos apuka gyűjt be túlórákat a szülést megelőzően, és a baba érkezésekor ezt kihasználva több szabadnapot vehet ki. Ez természetesen csak akkor megy, ha ezt a cégfilozófia lehetővé teszi, és a túlórát rendesen fizetik.

Ha nem engedhetitek meg magatoknak, hogy párod az öt nap fölötti részt fizetés nélküli szabadsággal oldja meg, próbálja meg a fizetetlen szabadságot néhány nap rendes szabadsággal vagy betegszabadsággal kombinálni. Amennyiben több hetet szeretnétek együtt tölteni a babával, de az apa munkáltatója nem örül annak, hogy azt egyben veszi ki, próbálja meg a távollétét időben szétosztani.

A lehetőségek végtelenek: kiveheti a törvény szerint járó öt napot az első két hónapban, majd kivehet egy hetet minden hónapban, egy vagy két napot hetente vagy számos fél napot. Ez a megoldás egyrészt kevésbé zavarja meg a munkát, másrészt meghosszabbítja a baba érkezésével járó izgalmas időszakot, és lehetővé teszi, hogy fejlődésének különböző szakaszaiban is együtt lehessetek, ne csak az első hetekben.

Ha úgy alakul, vagy azt választja párod, hogy elhasználja éves szabadságát, hogy otthon maradhasson azok alatt a bizonyos első hetek alatt, gondoljatok arra, hogy üdülések, körutazások és túrák jövőre is lesznek, de a gyerek csak egyszer lesz újszülött.

Az apasági szabadság a legtöbb esetben megéri a lemondást, és legalább az örömök mellett a nehézségeket is megoszthatod partnereddel.

Cikkünk Az első 12 hónap - Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük