Jó, ha az apa bent van a szülőszobán?
Így látjátok ti
Mindaz, ami a szülőszobán történik, intim női dolog, vagy legyen ott az apuka is? A fórumozók válaszai.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs is annál szebb, mint amikor egy pár a közös kisbabáját várja. A várandósság maga a csoda, amit szívből jövő öröm kísér végig.

A hónapok előrehaladtával ugyanakkor egyre gyakrabban merül fel egy tisztázandó kérdés, amit feltétlenül meg kell beszélnie a leendő anyukának és apukának, mielőtt kikívánkozna a pici: apás szülés legyen, vagy mindez nem férfiszemnek való, és jobb, ha a papa inkább kint várakozik majd, ha jön a baba?

Vannak szerencsés párok, akiknek világos és egyértelmű a válasz, mert mindketten az apás szülés mellett vagy ellen vannak. Akadnak ugyanakkor olyan párok is, akiknél ez konfliktushoz vezethet, mert egészen másképp látják a kérdést.

Fontos, hogy a megoldás egy kompromisszum legyen, mindkét félnek megfelelő, és senki ne érezze úgy, hogy semmibe veszik az akaratát. Semmiképpen sem jó, ha például a férfi nem szeretne bent lenni, de a nő szeretné, ezért kikényszeríti, vagy ha a nő csalódottan beleegyezik, hogy a párja kint várjon, és cserbenhagyva érzi magát.

Ha magad is várandós vagy, és még nem jutottatok dűlőre a kérdést illetően, a következő fórumhozzászólások olyan nőktől, akik már átélték ezt, segíthetnek nektek a döntésben. Olvasói véleményekből válogattunk a kérdésre keresvén a választ, jó-e, kell-e, hogy az apa bent legyen a szülőszobán.

Egyik olvasónk, benizso, aki megtapasztalta mindkét variációt, teljes mértékben az apás szülés mellett van.

- Nekem rettentően sokat segített, hogy ott volt végig (13 óra és a szülés utáni hercehurca órái). Egyszer ment csak el ennivalóért, amúgy végig kitartott, még viccelődött is, persze, akkor, amikor a fájások voltak. Nem érdekelte, hogy mit lát, mert a babára koncentráltunk. Az első gyerkőcnél a másik apuka nem jött be - utálta a kórházat -, ettől én is megutáltam őt, mert nem volt ott, amikor a legfontosabb lett volna. Mert nem egyedül és magamnak csináltam. Ezt a mostani párom megértette, és ugyan kicsit mindig is éreztem a bizonytalanságot benne, mert nem tudta mi lesz - én se -, de ott volt. Az a fontos, hogy mindent, tényleg mindent beszéljetek át előtte, mi várhat rá, mit láthat (a nagyon csúnya dolgokat is).

Másik olvasónk, nyuszi29 egészen másképp vélekedik az apás szülésről.

- Nálunk sem én, sem a reménybeli apuka nem szeretné, ha jelen lenne a szülésnél. Persze szeretném, ha valaki fogná a kezem, de ez a személy a legjobb barátnőm lenne. Őt nyilván nem viselné meg annyira a dolog, mint egy férfit, és nem gondolom, hogy sokkolnom kéne a szerelmemet azzal a látvánnyal, hogy az egyik kedvenc "kis búvóhelye" horrorfilmbe illő képsorokra hajaz. Nem gondolom, hogy egy férfi -  hiába szerelmük gyümölcsének világrajöttéről van szó - el tud vonatkoztatni, és nem ég bele az agyába örökre a látvány és nem hat negatívan a pár további szexuális életére. Nem rosszaságból, hanem tudat alatt, akaratlanul. A férfiak nagyon is vizuális lények. Én nem kockáztatnék. És ahogy a kedvesem erről nyilatkozott, ő sem. Mi nem kockáztatunk.

Sokaknak okoznak aggodalmat a fentiek, varazsko hozzászólása őket nyugtathatja meg.

- Nem ronda dolog a szülés. Az elsőnél végig benn volt a férjem, és hatalmas élmény volt neki. A másodikról sajnos lemaradt, mert túl gyorsan jött a baba, de mikor az első lányunkat odaadták a kezébe, azt a mai napig emlegeti. Nagyon meghatódott. Nekem is volt olyan félelmem, hogy ne lásson szenvedni, de igazából ennél természetesebb dolog nincs a világon, mint a szülés/születés. De ha neked máshogy jobb, vagy úgy érzed jónak hogy apa nincs benn, attól sem fog rád szakadni az ég.

Abdori hasonlóan vélekedik az előző hozzászólóhoz, és egy remek tippet is ad, ha attól féltek a pároddal, hogy olyasmit lát majd, amitől kiábrándul.

- Természetesen ha nem akarod, nem muszáj bent lennie az apukának. Egyébként, ha bent is lesz veled a párod, nem lát semmilyen "durva" dolgot, ha a fejedhez áll. Nekünk volt szülőszoba gyakorlatunk, és tapasztalataim szerint hatalmas élmény egy apukának, ha ott lehet a gyermeke születésénél. A lényeg, hogy neked jó legyen, hiszen te fogsz szülni, és a párodnak is meg kell értenie, ha egyedül szeretnél lenni.

Ezt is szeretjük