Így lesz a szülés életed legszebb emléke

3 meglepő tanács, amire nem gondolsz

Egyszerű, de annál hatékonyabb praktikák következnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy nő számára a legnagyobb dolog, ha továbbadhatja az életét, ám a fájdalom megkeserítheti ezeket a gyönyörű pillanatokat.

Ha megfogadod az alábbi tanácsokat, sokkal inkább a kisbaba világrajövetele feletti örömödre fogsz emlékezni, mint a szüléssel együtt járó kellemetlenségekre.

A múltbeli traumák feloldása

Fontos, hogy a múlt traumatikus élményei olyan mértékig feldolgozásra kerüljenek, hogy a szülésnél már lehetőleg ne bukkanhassanak váratlanul elő, pszichés elakadást okozva - írja Noll Andrea Nandu Vajúdástámogatás mindenkinek című könyvében.

Különösen oda kell figyelni a szülés körüli gyász - például művi abortusz, vetélés -, a nemiséggel kapcsolatos traumák - például szexuális bántalmazás -, az előző szülések élménye, valamint a saját születésélmény körüli esetleges lelki sérülések feloldására, emellett pedig az anya szüleihez, testvéreihez és párjához fűződő kapcsolatára.

A blokkok feloldására számos módszer létezik, ilyen például a transzlégzés vagy a kineziológia, de akadnak olyan anyukák is, akiken egyes sámánisztikus technikák segítettek.

Noll Andrea Nandu szerint a szóba jöhető módszerek közül azok szoktak a leghasznosabbnak bizonyulni, melyeknél az anyáé az aktív szerep, vagyis ő maga dolgozik a saját problémáin, nem pedig egy külső személy próbálja az oldásokat helyette kieszközölni - hiszen a szülés és a szülővé válás igen fontos eleme az önállóság. A témáról ide kattintva olvashatsz bővebben.

Kényeztető masszázs

Manapság már számos lehetőség adott a vajúdás és a szülés megkönnyítésére - ilyen például a masszázs, amit még mindig nem alkalmaznak kellően széles körben, pedig roppant egyszerű, és semmiféle költséggel nem jár.

Így vedd fel a kapcsolatot születendő gyerekeddel

Nézegess képeket!

Elolvasom

Akár magad is elvégezheted, de sokkal jobb, ha egy, a szívedhez közeli ember masszíroz, például a párod vagy az édesanyád. A masszázs nemcsak fizikai, hanem lelki szinten is hat: azt az üzenetet közvetíti, hogy nem vagy egyedül ezekben a szép, de nehéz pillanatokban.

Leginkább a keresztcsonttájék, a váll, a csípő, az ülőgumók és a comb masszírozása ajánlott. Kontrakciók között - lazító céllal - pedig igen eredményes lehet a kéz és a talp masszírozása - ezek ugyanis telis-teli vannak reflexpontokkal, melyek stimulálása révén az egész testre hathatunk.

Háborítatlan nyugalom

A szülés abszolút intim dolog - hajdanán nem is voltak jelen az apák a vajúdás és a kicsi világrahozatala közben.

Manapság divat társaságban szülni, és vannak párok, akiknek ez csak tovább erősíti a kapcsolatát - ám nem vagyunk egyformák. Ha úgy gondolod, hogy az egészségügyi személyzeten kívül senkire nincs szükséged, az szíved joga.

Persze jó az, ha érzed a szeretteid támogatását, mégis sok kismamával előfordul, hogy gátlásossá és szégyenlőssé válik a vajúdás közben, ami nagyban megnehezítheti az egész folyamatot. Ha pedig nem tudod elengedni magad, és görcsösen próbálod kizárni a tudatodból, hogy a férjed ilyen állapotban lát, akkor saját magad számára teszed még fájdalmasabbá - testileg és lelkileg is - a szülést. Ha feszélyezve érzed magad a párod jelenlétében, inkább kérd meg, hagyjon magadra. Így jobban tudsz koncentrálni az apróság világra jöttére, így pedig maga a szülés is megszépül.

Te félsz a szüléstől?

Ezt is szeretjük