Ne félj a fájdalomtól! Így tedd a szülést életed legszebb pillanatává
Neked és a babának is az az érdeke, hogy a szülésig megszabadulj a lelki blokkoktól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt mindenki tudja, hogy az anyukának érdemes úgymond rágyúrnia a szülésre - ezt a célt szolgálja a terhestorna, a kismamajóga, illetve a különböző tanfolyamok. Fontos azonban, hogy lélekben is készen állj a baba fogadására.

Mindebben segítségedre lehet egy csoport vagy egy szakember, de egyedül is jól boldogulhatsz. Tudd meg, mit tehetsz azért, hogy gyermeked világrajövetele valóban életed legszebb pillanata legyen.

Múltbeli traumák feldolgozása

Fontos, hogy a múlt traumatikus élményei olyan mértékig feldolgozásra kerüljenek, hogy a szülésnél már lehetőleg ne bukkanhassanak váratlanul elő, pszichés elakadást okozva. Különösen oda kell figyelni a szülés körüli gyász - például művi abortusz, vetélés -, a nemiséggel kapcsolatos traumák - például szexuális bántalmazás -, az előző szülések élménye, valamint a saját születésélmény körüli esetleges lelki sérülések feloldására, emellett pedig az anya szüleihez, testvéreihez és a párjához fűződő kapcsolatára.

Így oldd fel a blokkokat!

A blokkokat oldó módszerek közül azok szoktak a leghasznosabbnak bizonyulni, amelyeknél az anyáé az aktív szerep, vagyis ő maga dolgozik a saját problémáin, nem pedig egy külső személy próbálja az oldásokat helyette kieszközölni. A szülés és a szülővé válás igen fontos eleme az önállóság.

A rendelkezésedre álló módszerek - például egyes sámánisztikus technikák, kineziológia, transzlégzés - közül olyat válassz, amelyik korlátaid számát csökkenti, nem pedig növeli. Tehát kerüld azokat, amelyek teljesítménykényszert vagy felesleges elvárásokat akasztanának a nyakadba. Például az a hipnózist alkalmazó felkészítés, amely csak egyféle szülésélményre programoz be, legalább olyan korlátozó, mint az az asztrológiai tanács, amely a szülést csak egyetlen kitűzött napon látja kedvezőnek.

A szüléssel kapcsolatos terveidnek nem szabad forgatókönyvszerű sémákba merevedniük. Sokkal jobb, ha széles látókörrel kitűzött, hosszú távon is értelmes célokat, illetve rugalmas, pozitív, teremtő szándékokat tartalmaznak. Ha a felkészülés eszközéül vizualizációs technikákat, meditációt vagy megerősítő mondatokat használsz, mindig csak azt vizualizáld, illetve erősítsd meg, amit el szeretnél érni, ne pedig azt, amit el szeretnél kerülni.

Terhesség hétről hétre
Kíváncsi vagy, hogyan fejlődik a baba a pocakodban? Kattints az adott hétre, és mindent megtudhatsz róla.

Kapcsolatteremtés a babával

A babával való kapcsolatteremtés szintén meghatározó eleme lehet a lelki felkészülésnek. Erre is léteznek különféle kidolgozott módszerek és technikák, de az egyszerű belső beszélgetés, a baba rugdalózásának csendes figyelése, a domborodó pocak szeretetteljes megsimítása, az úszás vagy az éneklés is képes betölteni ezt a szerepet.

Többedszer szülők gyakran éreznek lelkiismeret-furdalást amiatt, hogy már nem jut annyi idejük és figyelmük az újonnan érkezőre, mint annak idején az elsőre. Számos szakember szerint viszont a babák már méhen belül tudják, érzik, hogy hány gyermekes család tagjaként születnek, és csöppet sem bánják, hogy egy rutinosabb anyáért és a testvérekért cserébe le kell mondaniuk az osztatlan figyelem egy részéről. Ha az anya megteszi a legtöbbet, ami tőle telik, az elegendő lesz.

Mi vár rád a szülőszobában?

Ridegnek tűnik, ám itt minden a baba és a mama biztonságát szolgálja. Ismerd meg a helyiséget, ahol életet adsz majd gyermekednek.

Információszerzés - tudatosan és tudat alatt

A megismerés sajátosan női és igen mélyreható formája a történetmesélés, illetve a különféle benyomások szerzése képek, filmek vagy akár személyes szüléskísérési tapasztalat útján. Ide tartozhat akár még az álmok, a tudatalatti üzeneteinek felidézése, értelmezése is. Így nem csupán racionális tényadatok, hanem összefüggések, egyfajta átfogó rálátás, sőt, intuitív ráérzés is a lényedbe épülhet az adott témáról.

Fontos, hogy a szüléssel kapcsolatos történetek, amelyeket várandósan hallasz, soha ne vészhelyzetekről és súlyos komplikációkról szóljanak, hanem erőt meríthess belőlük. Ina May Gaskin, korunk egyik legnagyobb bábamesélője arra biztatja a várandósokat, nyugodtan szakítsák félbe a rémtörténeteket azzal, hogy őket az ilyenek meghallgatásától eltiltotta a bába.

Ugyanakkor úgy véli, még a legfájdalmasabb szülés történetét is meg lehet fogalmazni olyan formában, hogy az a hallgatóság számára felemelő, ne pedig elkeserítő legyen. Nagyon sok minden függ ugyanis attól, hogy az anyába céltalan félelemkeltés helyett az erő történetei ivódjanak be, amelyeknek emléke a szülés során energiát és bátorságot ad, nem pedig elveszi azt.

Cikkünk Noll Andrea Nandu Vajúdástámogatás mindenkinek című könyve alapján készült.

A könyv gazdagon illusztrált lapjain a szerző közérthető egyszerűséggel, mégis átfogó alapossággal osztja meg az olvasóval a hatékony szüléskönnyítő módszereket, a gyógyszermentes fájdalomcsillapító technikákat, a segítő testhelyzeteket és még számtalan egyéb bábatrükköt, amelyek segítségével bárkiből magabiztos támogatója válhat a vajúdó anyának. A Vajúdástámogatás mindenkinek azonban korántsem csupán technikai dolgokra korlátozódik: holisztikus szemléletéhez híven nem csak teste, hanem lelke is van.

Sok fontos információt megtalálunk benne a szülés lelki blokkjainak elhárításáról, a megfelelő pillanatban kimondható és a holtponton átemelő, bátorító szavakról, a támogatás helyes időzítéséről, illetve a vajúdó anya testbeszédének, megnyilvánulásainak értő olvasásáról, amely sok esetben szükségtelenné tehet egyes beavatkozásokat.

Kiadja a Jaffa Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük