Első hét

Kövesd nyomon a baba fejlődését, és tudd meg, ezen a héten mivel készülhetsz az anyaságra.

Mi történik a mamával?

A fogamzáshoz és a jövőbeni szülői szerephez a lehető legjobb formában kell lenned. Ha az elmúlt néhány hónapban lemondtál a dohányzásról, az alkoholról és a receptre vagy szabadon kiváltható gyógyszerek szükségtelen szedéséről, akkor már rengeteget tettél azért, hogy egészséges babát hozhass a világra.
 

Amennyiben te magad vagy bárki a családodból már korábban fennálló betegségben szenved, feltétlenül beszéld meg orvosoddal, milyen lehetséges kockázatai lehetnek terhességedre nézve. A peteérés idején kissé megemelkedhet tested alaphőmérséklete, éppen ezért fontos, hogy már ezen a héten kezdj el egy három hónapos naplót vezetni, ami alapján a legapróbb változásokra is felfigyelhetsz. Ekkoriban 36,6 fok körül mozog az átlag testhőmérséklet, a következő héten azonban remélhetőleg följebb kúszik.

A túlsúly, mint kockázati tényező

A várandósság alatt nincs helye a diétának, ám figyelj az étrendedre, hogy a súlygyarapodás mértéke ne haladja meg az egészséges határt, azaz a 9-13,5 kilogrammot. Ellenkező esetben ugyanis megnő a különböző magzati, illetve újszülöttkori szövődmények - többek között a nyitott gerinc és a szívrendellenességek - kialakulásának kockázata. A túlsúlyos kismamák esetében gyakoribb a méhen belüli magzathalál, valamint a születést követő első hónapokban bekövetkező csecsemőhalál is.
 
Könnyen lehet, hogy a szülés császármetszéssel megy végbe, mert az anya önhibáján kívül nem tudja kihordani gyermekét. Bár a súlyfelesleg önmagában nem fokozza a spontán koraszülés kockázatát - sőt, némi védelmet is nyújt azzal szemben -, az anyánál fellépő szövődmények miatt a kelleténél hamarabb indulhat meg a szülés.

Mit tegyél az egészséges terhességért?

A fentieket megelőzendő tarts kiegyensúlyozott étrendet - ennek összeállításánál akár orvos vagy dietetikus segítségét is igénybe veheted. Részesítsd előnyben azokat az ételeket, melyek rostban és összetett szénhidrátokban gazdagok, glikémiás indexük pedig alacsony. Ugyanakkor ügyelj arra, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthasson születendő gyermeked is.
 

Ha az orvos egyetért vele, a terhességgel együtt járó súlygyarapodás mértékét testmozgással csökkentheted - hetente néhány alkalommal gyalogolj, ússz, esetleg kerékpározz egy félórát. Ily módon testedet is formába hozhatod, megerősítve az izomzatodat: a derekadat, a hasadat, a lábat, és segít majd a terhesség során fellépő nehézségek leküzdésében.

Milyen tápanyagra van szükséged?

Bár a várandósság során válik igazán fontossá, hogy minden ásványi anyagból és vitaminból kellő mennyiséget fogyassz, már a fogantatás időpontja előtt is érdemes odafigyelned.

Folsav

A várandósság során mindvégig szükséged lesz folsavra, de már a fogantatás előtt érdemes szedned, ugyanis elősegítheti a sikeres teherbeesést is. A B-vitaminok családjának ez a tagja létfontosságú szerepet játszik a sejtek növekedésében, és jelentős mértékben csökkenti a velőcsőzáródással kapcsolatos fejlődési rendellenességeket, például a nyitott gerinc, valamint a szájpadhasadék és a koraszülés kialakulásának kockázatát.

Ajánlott napi mennyiség: 400-600 mikrogramm.
Forrásai: leveles zöldségek, banán, élesztő, dió, narancs, tőkehal, lazac.

Ha étrended nem elég gazdag folsavban, lehetséges, hogy tabletta vagy étrend-kiegészítő formájában kell a szükséges mennyiséget kiegészíteni. Kérd ki orvosod véleményét!

Mit ne fogyassz?

Hogy megelőzhesd a túlzott mértékű hízást, kerüld a kevés tápanyagot, ám sok kalóriát tartalmazó élelmiszereket, mint az édesség vagy a chips, illetve általában a zsíros ételeket. A kóla, a limonádé, a szénsavas üdítőitalok bővelkednek cukorban, így magas a kalóriaértékük - fogyasztásuk ugyancsak nem ajánlott. Kerüld a gyümölcsleveket is, melyekben mindössze 30% - vagy annál is kevesebb - gyümölcs van, a többi cukor és víz.

Milyen szűrővizsgálat esedékes?

Ha a terhesség korai szakaszában a rubeola vírusa támad meg, súlyos fogyatékossággal születhet a babád. Kérd meg orvosodat, hogy a vérvétel során ellenőrizze védettségedet, még abban az esetben is, ha voltál rubeolás, illetve korábban már kaptál rubeola elleni vakcinát, ezek ugyanis önmagukban nem jelentenek automatikus védettséget.


Ha a vérvizsgálat során kiderül, hogy nem vagy védett, és egyelőre nem is estél teherbe, kérheted a védőoltást.

Ebben az esetben azonban még három hónapig célszerű elhalasztanod a babaprojektet, amíg a vakcina kiürül a szervezetedből.

Cikkünk a Terhesség hétről hétre című könyv alapján készült.

A könyv bemutatja a baba fejlődését a fogantatástól egészen a születésig, valamint eligazít, hogy mit kell tenned annak érdekében, hogy terhességed egészséges és problémamentes legyen. A könyv leírja a baba fejlődését, a terhesség lefolyását, a legfontosabb viziteket és vizsgálatokat, az alapvető ismereteket a terhesgondozásról és az egészséges étrendről.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára: 1699 Forint.
Ezt is szeretjük