- Egy spermadonor a gyerekem apja

Ezt kell tudnod az ivarsejt-adományozásról

Egyre több nő és pár veszi igénybe egy ismeretlen segítségét.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban a magyar párok 15-25%-a fogamzási problémával küzd. Ilyenkor sajnos gyakran előfordul, hogy egy ismeretlen segítségére van szükség ahhoz, hogy egy párnak gyermeke szülessen. Emellett az is egyre gyakoribb, hogy egyedülálló nők a termékeny éveik vége felé közeledve spermadonor segítségét veszik igénybe annak érdekében, hogy teherbe essenek.

Most megtudhatod, milyen vizsgálatokon kell átesnie valakinek ahhoz, hogy felajánlhassa ivarsejtjeit, milyen jogi feltételei vannak az adományozásnak, illetve tarthatja-e a kapcsolatot a donor a gyerekkel.

Kritériumok

- Spermadonorrá válhat minden 18 és 35 év közötti, magyar állampolgárságú férfi, akinek az egészségi állapota is megfelelő, és tudja vállalni a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt.

Erre azért van szükség, mert a potenciális jelöltből donorrá válni egy hosszadalmas folyamat eredménye, hiszen a törvény részletes leírást ad arra vonatkozóan, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie a donoroknak - mondta dr. Tausz Judit ügyvéd, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet jogi képviselője.

Szűrés

Az ivarsejt adományozásnak fontos feltétele, hogy a donor átessen egy részletes szűrésen, ahol a szakemberek szelektálhatják a különböző rendellenességeket.

- A donorsperma-szolgáltatás hazánkban az erre a célra létrehozott spermabankokban vehető igénybe. A spermadonorok részt vesznek egy részletes andrológiai kivizsgáláson, amelybe beletartozik a nemzőképesség vizsgálata is. Ilyenkor a mintát helyben kell adniuk, hiszen fontos, hogy frissen nyert anyagot tudjunk vizsgálni, ami garantáltan a sajátjuk.

A donorjelöltek továbbá részt vesznek genetikai vizsgálaton és családfaelemzésen, emellett pszichológiai, általános laboratóriumi, mikrobiológiai vizsgálaton is, illetve természetesen szexuális úton terjedő betegségekre vonatkozóan is szűrjük őket.

A belépéstől számítva legkorábban hozzávetőlegesen nyolc hónap alatt lehet valakiből spermadonor, ha minden eredményét rendben találjuk - tudtuk meg a szakembertől.

Segítőkészség mint fizetség

- A közhiedelemmel ellentétben fizetség nem adható a donációért, csak a munkahelyi kiesést térítik meg az adományozás során, illetve a donációval járó költségeket, mint például az utazás költségeit.

Nem igaz tehát az az elképzés, hogy anyagi szempontok miatt adományoznak a donorok, hiszen ez egy hosszadalmas procedúra, ami ilyen szempontból nem költséghatékony, viszont a segítőkészség szinte mindenkiben tetten érhető - mondta el Szabó Katalin, az intézet laborvezető embriológusa.

Kiből lehet spermadonor?

Az embriológus azt is elárulta, hogy milyen információk alapján választhatják ki a jövendőbeli szülők a donort, aki az ivarsejtet adományozza számukra.

A donációt igénybe vevők a donor összes fenotípusjegyét megtudhatják, és még néhány fontos részletet. Ilyenek például a testmagasság, testsúly, haja, szeme színe, arcformája, füle formája, szőrzete, vércsoportja, hobbija, vallása, végzettsége, életkora.

Sőt, még a csillagjegyét is megkérdezhetik, de a pontos születési dátumát természetesen nem árulhatják el, hiszen minden olyan adat titkos, amely segíthet fényt deríteni a személyazonosságára.

A spermadonációt igénybe vevő párok általában arra törekszenek, hogy a donor minél inkább hasonlítson a férjre külsőleg, mert sokszor nem szeretnék megosztani a környezettel, hogy donáció útján született a gyermek.

Mi lesz a biológiai szülőkkel?

A jövendőbeli szülőkben, illetve az adományozóban is felmerülhet a kérdés, hogy tarthatja-e a kapcsolatot a donor a születendő gyermekkel, illetve neki lesz-e lehetősége arra, hogy felkeresse biológiai szülőjét?

 

- Amikor valaki spermadonornak jelentkezik, akkor gyakorlatilag lemond az apasághoz fűződő jogairól és kötelezettségeiről, ami a későbbiek során nem is kérhető számon rajta. Más a helyzet akkor, ha valaki saját felhasználásra helyez letétbe spermát, mint például az Egyesült Államokban a sportolók vagy az asztronauták.

A spermadonáció során a donornak nincs joga megismerni a gyermekét, és az intézetnek kötelessége fenntartani ezt az anonimitást. Arra van lehetőség, hogy a spermadonor-szolgáltatást igénybe vevő páciens egy visszaazonosításra teljesen alkalmatlan kódszámot elkérjen, amit később megmutathat a gyermekének. Az internet lehetőségével élve így a féltestvérek felkutathatják egymást.

Törvénybe foglalva

Magyarországon törvény szabályozza, hogy egy donornak összesen négy gyermeke születhet. Azért is van szükség egy ilyen korlátozásra, mert a szakemberek igyekeznek elkerülni annak a lehetőségét, hogy az anonim adományozás révén féltestvérek véletlenül találkozzanak, és összeházasodjanak. Ennek a statisztikai valószínűsége ezzel a törvénnyel gyakorlatilag elenyésző - mondta a Versys Clinics jogi képviselőjétől.

Ezt is szeretjük