Emlékszel a palackból itatott, csontsovány kisfiúra? Így él ma a 8 éves Hope

A falujából elüldözött kisfiú a csodával határos módon megmenekült.

hope-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2016 év elején bejárta a világsajtót egy fotó. Egy vékony lábakon álló, aprócska, csontsovány kisfiú volt rajta, akit egy szőke, tetovált hölgy itatott vizes palackból.

A legtöbben pusztán az afrikai éhezéssel kötötték össze a szívbemarkoló képet, ám valójában ennél jóval többről, a nigériai életveszélyes babonákról mesélt. És hogy mi történt azóta? Elmondjuk.

Hope megmenekült

A képen szereplő ruhátlan, láthatóan elcsigázott és végletekig lesoványodott kisfiú kétéves volt és Nigéria utcáin élt, mivel elüldözték falujából. A szőke hölgyet, aki a palackból itatta őt, Anja Ringgren Lovénnak hívják. Anja felváltva él Dániában és Nigériában, ahol 2012-ben megalapította a DINNødhjelp nevű jótékonysági szervezetet, melynek célja a boszorkánysággal vádolt nigériai gyermekek védelme, megmentése.

Hiába tiltják ugyanis ma már törvényileg Nigériában, hogy bárkit boszorkánysággal vádoljanak, sőt van olyan tartománya az országnak, ahol a gyerekek boszorkánynak titulálása tíz év börtönbüntetést von maga után, a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy mindez kevés ahhoz, hogy egy régóta tartó káros, veszélyes és végtelenül szomorú berögződést felszámoljanak.

A boszorkányüldözés okai

Különösen Nigéria délkeleti részén elterjedt, és a hagyományos hiedelemrendszernek szerves része a boszorkányságtól való félelem. A rossz életkörülmények, a szűnni nem tudó nyomor, a kilátástalanság, a minőségi egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya pedig tovább fokozza a problémát. De ráerősít minderre a nigériai pünkösdi egyház felekezetei, illetve nollywoodi - vagyis nigériai - filmipar is, melyeknek kedvelt témája a boszorkányhit, az ördögűzés.

A boszorkánysággal vádolt kicsik között sok a beteg, fogyatékkal élő, epilepsziás, vagy egyszerűen csak az átlagnál nehezebben kezelhető, engedetlen gyerek, de akár a túl szótlanok, túl okosak is céltáblává válhatnak. Nem ritka, hogy a boszorkánysággal vádolt kicsik szülei meghaltak, és az őket nevelő rokonok vagy a falu ellenük fordul, megbélyegzi őket, hiszen a gyerekek könnyű célpontot jelentenek, akik okolhatók a családokat ért szerencsétlenségekért, ínségért.

Nem mellékesen pedig az ördögűzés jó üzlet. Sok önjelölt lelkipásztor él abból, hogy a boszorkánynak titulált gyerekekből valamilyen fájdalmas rituálé során jó pénzért kiűzi a gonoszt. De, ha a családnak nincs pénze, gyakori, hogy akár a pár éves gyerekeket is az utcára teszik. Ez történt Hope-pal is. Így - vagyis Reménynek - nevezte el Anja Ringgren Lovén a képen szereplő, palackból itatott kisfiút, aki a csodával határos módon életben maradt, és mivel a fotó vírusként terjedt az interneten, neki köszönhetően világszerte egyre többen szereztek tudomást a „boszorkánygyerekekről”, illetve a Nigériában uralkodó veszélyes babonákról.

Hope már 8 éves

Hope ma már 8 éves, egészséges kisfiú, aki jelenleg 87 sorstársával együtt él a DINNødhjelp nevű jótékonysági szervezet által működtetett Land of Hope nevű gyermekvédelmi intézményben. Nemrég Hope és Anja visszalátogattak a kisfiú egykori falujába. Részben azért tartotta fontosnak ezt a látogatást Anja, hogy Hope láthassa a családját. Sikerült találkoznia anyai nagybátyjával, illetve apjával - ők 2016-ban egy másik államban dolgoztak, így nem voltak jelen azokban az időkben, amikor a babonától tartó falusi közösség elüldözte a kétéves kisfiút. A lenti képen a ma már 8 éves Hope piros ingben látható apjával.

Hope nem fog már a családjával élni, de mint Anja mondja, joga van a személyazonosságához, ismernie kell a gyökereit, tudnia kell, honnan származik, hiszen ez segít formálni a személyiségét. Az identitás pedig alapvető emberi jog. Másrészt azért is volt fontos visszatérnie, hogy az ott lakók tanúi legyenek Hope elképesztő átalakulásának és ezzel segítsék csökkenteni a bennük élő káros, lelketlen babonákat.

Afrikai gyermekházasságok

Ma a világon az UNICEF adatai szerint körülbelül 650 millió olyan lány és nő él, akit gyermekként, azaz 18 éves kora alatt adtak férjhez. Ez nagyjából a nők 21%-át teszi ki, a szám pedig egyre csak növekszik:

Ezt is szeretjük