Mi történik a szervezetben, ha nem hámozod meg a gyümölcsöt? Így add a gyereknek!

Miért jó, és miért veszélyes?

nagykep?cikkid=162669&kep=alma-hamozatlan1-lead

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kétféle ember létezik: aki meghámozza a gyümölcsöt akkor is, ha héja fogyasztható lenne, és aki nem hámozza meg, hanem jóízűen elfogyasztja a gyümölccsel együtt. Mindez azonban nemcsak ízlésbeli kérdéseket vet fel, hanem azt is, vajon melyik verzió az egészségesebb, és egyáltalán, mi történik, ha hámozatlan gyümölcsöt fogyaszt az ember.

Különösen fontos a tájékozódás a szülők számára, hiszen a gyermekük táplálása az ő felelősségük, így a döntés is, hogy meghámozva vagy héjastól kínálják a gyümölcsöt azon a korai időszakon túljutva, amikor még azokat a gyümölcsöket is meg kell hámozni elővigyázatosságból, melyeket egyébként nem szoktunk, például a meggyet vagy az epret.

Mi történik, ha nem hámozod meg?

Ha meghámozod, ha nem, mindig alaposan mosd meg a gyümölcsöt, hogy a szennyeződéseket eltávolítsd róla. A gyümölcs hámozatlan fogyasztásának számos előnyös hatása lehet, ám fontos megemlíteni a veszélyeket is. A következőkben ezekről olvashatsz.

Miért jó héjastól enni a gyümölcsöt?

A gyümölcs héjának íze alapvetően gazdagítja a gyümölcsfogyasztás ízélményét, de sokkal több ok szól mellette ennél. Egyfelől a gyümölcshéj remek rostforrás, mely segít megtartani az emésztés normális ritmusát, illetve karban tartani a belek egészségét, és méregtelenítő hatású is. Másfelől a gyümölcs héjában sok-sok tápanyag is van, melyről lemondunk, ha meghámozva fogyasztjuk azt. Az alma héja például C-vitaminban gazdag, ráadásul triterpenoid-tartalma révén rákmegelőző hatással is bír.

A héj fogyasztása mellett szól a héj flavonoidtartalma is, mely a növény anyagcseréjének másodlagos terméke, és amely a gyümölcs húsában is megtalálható. A flavonoid vízben oldódó festékanyag, mely a héjában segít a gyümölcsnek védekezni az UV-sugárzás ellen. Több ezer különféle flavonoid létezik, és mindegyik más okból hasznos a szervezetnek: immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatásúak, és jótékony hatással vannak a keringésre.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vegyszerek a gyümölcs héjában

Érdemes észben tartani, hogy milyen feltételekkel nevezhető biztonságosnak és egészségesnek a gyümölcs héját elfogyasztani. A zöldségesnél mindig figyeld, hogy az adott gyümölcs hazai-e, vagy sem. A külföldről behozott gyümölcsöket különféle tartósító permetekkel kezelik, hogy a gyümölcs friss maradjon, míg a polcokra nem kerül. Az egzotikus gyümölcsök héját - bár azok tápanyagtartalma is magas lehet - minden esetben érdemes eltávolítani, tekintettel a tartósító és egyéb vegyszeres eljárásokra, melyek a sértetlen és romlatlan behozatalhoz szükségesek.

A piacon is tájékozódj, hogy az adott gyümölcs, amit vásárolni szeretnél, volt-e permetezve. A bio gyümölcs ugyan drágább lehet, de az egészség érdekében jobb választásnak minősülhet. Ha mégsem azt választod, kérdezd meg az árust, mikor volt permetezve a gyümölcs. A gyümölcstermesztők tudják, mennyi időnek kell eltelni a permetezés és fogyasztás között. Ezt permetje és gyümölcse válogatja, az almánál például 14 nap a minimum várakozási idő. A nem bio gyümölcsöket, tekintettel a permetanyagra, mellyel kezelték, érdemes lehet minden esetben meghámozni.

Ezt is szeretjük