4 egészen csodás ajándék ovisoknak, amit imádni fognak: fejlesztik a gondolkodást és az egyensúlyérzéket
A gondolkozást és az egyensúlyérzéket fejlesztő játékok kisfiúknak és kislányoknak is remek ajándékok.

karacsony-anya-lanya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony előtti hetekben mindenki - aki az elmúlt hónapokban nem jegyzetelt és vásárolt előre - bajban van, mivel ilyenkor egyszerre több családtagot kellene ajándékokkal meglepni.

Természetesen az ünnepeket mindig a gyerekek várják legjobban, hiszen ilyenkor a karácsonyi fényeken, a süteményeken és az együtt ünneplő családon túl a fa alatt megbújó, színes szalagokkal átkötött dobozok is plusz izgalmat jelentenek. Ha tanácstalan vagy azzal kapcsolatban, mi is kerüljön egy óvodás kisfiú vagy kislány ajándékos dobozába, adunk pár ötletet.

Ördöglakat - a jobb térlátásért

Az ördöglakatnak már a neve is izgalmasan hangzik. A fából vagy fémből készült logikai játék egyszerűbb változatai már óvodás kortól remek ajándéknak számítanak. A bonyolultabb ördöglakatoknak pedig játékosabb kedvű felnőtteknek is örülnek. Segít fejleszteni a térlátást, a logikus gondolkodást, valamint azt a képességet, hogy egy bizonyos problémát más oldalról közelítsen meg, ha szükséges.

Alapvetően kétféle ördöglakat létezik, az egyiknél a szétszedés a cél: ezek általában fémből, esetleg kötélre fűzött fagolyókból és karikákból állnak, melyeket le kell szedni falapokról. A másik típusnál az összerakás a cél: ennél jellemzően fakockákat vagy gúlákat kell összeilleszteni különböző alakú elemekből. Nem számít drága ajándéknak, az egyszerűbb változatok már 2000 forinttól kezdődnek.

Csepphinta - kuckózáshoz

A hintázást általában már az egészen kicsi babák is szeretik, hiszen a ringatózás, a ritmusos mozgás az anyaméhben töltött hónapokra emlékezteti őket, ebből adódóan megnyugtat, ellazít, oldja a belső feszültséget. Jellemzően a nagyobbak is örömmel hintáznak a játszótéren és otthon is. Óvodáskorra a babaként használt szobai hintát kinövik a kicsik, így ilyenkor érdemes váltani. 15 kg felett jó választás lehet a csepphinta. Azon túl, hogy a hintázás óvodáskorban is segíti az idegrendszer fejlődését, erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot, és jótékony hatással van az egyensúlyérzékre, ez a különleges kialakítású hinta még bekuckózásra, pihenésre is alkalmas. Ráadásul jó hír a szülőknek, hogy a komolyabb csepphinták teherbírása akár egy felnőtt súlyát is elbírja. A csepphinták ára típustól és minőségtől függően 9-30 ezer forint között mozog.

Legó - kakaóhoz

Az óvodás korosztály esetében a legó megunhatatlan és lényegében kikerülhetetlen ajándék. Nem egyszerűen szórakozást és kikapcsolódást jelent a gyerekek számára - a szülőknek pedig akár félórányi nyugalmat -, de játék közben észrevétlenül fejlődik a mozgáskoordináció, a térlátás, a kreativitás, problémamegoldó képesség. Sőt együtt játszás során kooperációra is tanít.

A játékboltok polcairól jól ismert legókon túl választhatsz egy kicsit speciálisabb, akár viccesebb változatokat is. Ilyen például a legóbögre, mely BPA-mentes műanyagból készült, tehát nem csak kidekorálható, de valóban alkalmas a reggeli tea vagy kakaó elfogyasztására. Számos netes oldalról vásárolhatsz, általában 3-6000 forint körüli értékben.

lego-bogre

Élményajándék - az egész családnak

Előfordulhat, hogy úgy érzed, a megajándékozni kívánt kisfiú vagy kislány szobája már csordultig van játékkal, és nem valószínű, hogy érdemes egy sokadikkal meglepned karácsonyra. Nem vagy egyedül ezzel, az elmúlt években a tárgyi ajándékokkal szemben egyre népszerűbbé váltak az élményajándékok, melyek tartalmas kikapcsolódást biztosítanak, és összehozzák a családot. A Feldobox tematikus programcsomagjai között 14 ezer forintért találsz olyat, mely kifejezetten a 2-14 év közötti gyerekek és szüleik számára szóló családi programokat tartalmaz.

De ha nem ilyesmire gondoltál, jó választás lehet korcsolyabérlet, állatkertbe vagy vadasparkba szóló jegy, esetleg egy ajándékutalvány a Csodák Palotájába. Ezek értéke általában pár ezer forinttól 15 ezerig terjed - attól függően, hogy hány személyre szól a belépő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Karácsonyi manók otthon található alapanyagokból

Ha van kedvetek kicsit kreatívkodni, a következő manókat együtt is elkészíthetitek. Tökéletes DIY-ajándék lehet belőlük.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük