Karácsony ajándék nélkül? Miért próbáljátok ki a családdal idén?

Ha már nem bírja a pénztárcád a kötelező karácsonyi ajándékdömpinget, ideje változtatnod rajta!

GettyImages-1043061990
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyerekként mindenkit elvarázsolt a karácsony, a gyönyörű, sziporkázó fények, a szaloncukorral és gömbökkel díszíttet fa, és persze a sok-sok ajándék, ami alatta bújt meg. Aztán ahogy idősebbé válik az ember, majd felnő, a meghitt készülődés helyét inkább a stressz, mintsem a karácsonyi hangulat veszi át. Még az utolsó napokban is a plázában rohangálunk, hogy ajándékot találjunk a nagynéniknek vagy az unokatestvéreknek és azok gyerekeinek, a képzeletbeli lista végén pedig könnyen elborzadunk: vajon mennyibe fog idén kerülni ennyi ember ajándéka?

Úgy tűnik, sokan elfelejtik, a karácsony valójában miről szól: az adventi időszak várakozással, befelé fordulással kell, hogy teljen. Ezekben a hetekben Jézus születését várjuk, és ahelyett, hogy egy kicsit számot vetnénk az életünkkel, hogy azokkal lennénk és törődnénk, akiket szeretünk, inkább idegeskedünk és kapkodunk.

Ajándék nélkül is lehet boldog az ünnep

Ennyire elanyagiasodott világ még sosem létezett, mint manapság. Régen szüleink csillogó szemmel nyitották ki az ajándékpapírba csomagolt zoknit, sálat és sapkát, a szocializmusban pedig leírhatatlanul örültek, ha banán vagy narancs került a fa alá. Nagyszüleinknek még ennyi sem jutott, ahol sokan voltak testvérek, ott alma, dió, esetleg kézzel készített, fűrészporral kitömött babák kaptak helyet a fa alatt, mégis tudtak örülni minden apróságnak, de legfőképp annak, hogy az ünnepek alatt együtt lehet a család.

GettyImages-143690940

Neked sem kell azon görcsölnöd, hogy egyhavi fizetésed elmenjen olyan ajándékokra, amelyek nem is biztos, hogy elnyerik az ajándékozott tetszését. Ha nagy a család, közösen dönthettek arról, hogy idén már a felnőttekkel nem vesztek egymásnak ajándékot, így nemcsak sok-sok pénzt, de időt is takaríthattok meg.

A családok ugyanakkor megegyezhetnek abban, hogy a gyerkőcök legyenek apróságokkal megajándékozva, elvégre nem lenne fair tőlük elvenni azt, amire talán egész évben a legjobban vágynak. A családtagok megbeszélhetik, hogy egy nagyobb ajándékra dobnak össze nekik, vagy mindenki egy kisebb ajándékkal lepi meg őket.

Jó megoldás lehet - és ezt is láttam sokaknál jól működni -, hogy a családtagok vagy a barátok nevet húznak, és csak azt az egy személyt ajándékozzák meg egy szimbolikus összegért: egy doboz jó minőségű csokoládé vagy egy finom üveg bor, és máris nem kell azon idegeskedni egész hónapban, milyen felesleges dologra költsd a pénzed.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nálunk így működik a családi karácsony

Miután betöltöttük a tesómmal és unokatesóimmal a 18-at, a szüleink megegyeztek, hogy innentől kezdve karácsonyra és születésnapra csak szimbolikus ajándékot kapunk: sálat, tusfürdőt, egy üveg pezsgőt, ilyeneket. Amióta van kisfiam, fontos számomra, hogy ha nagyobb lesz, tudatosítsa, hogy az ünnep nem az ajándékdömpingről szól. Ahogy születésnapjára, úgy karácsonyra is igyekszünk ésszerű keretek között vásárolni, és tényleg csak egy-két ajándékkal meglepni. Semmiképp sem tartozunk azokhoz a szülőkhöz, akik ilyenkor a fele fizetésüket elköltik a gyerekekre, ahol a kislányok hatalmas, mindennel felszerelt játékkonyhát, a kisfiúk pedig fél szobát beborító vonatszettet kapnak, amit pár hónap után meg is unnak.

Nem beszélve arról, hogy már pici korban anyagiassá teheti őket a temérdek ajándék, és megbecsülni sem fogják a dolgokat, ha havonta veszünk nekik valami jó kis játékot: mint a Harry Potterben Dudley Dursley, aki kikérte magának, hogy születésnapjára csak 36 ajándékkal lepték meg a szülei, pedig tavaly kettővel többet kapott - igaz, az idei ajándékok sokkal nagyobbak és drágábbak voltak.

GettyImages-598745179

Dobjátok össze közösen az esti vacsorát!

Nem kell, hogy a karácsonyi lakomák alkalmával csak egy személy robotoljon reggeltől estig a konyhában, hogy a tízfős társaságnak ötfajta fogást szolgáljon fel. Jól működhet az a megoldás is, ami nálunk - pontosabban anyósoméknál működik. Mindenki elvállal egy fogást. A sógornőm készíti például a halászlevet, az anyósom a főételt, én pedig általában a desszertet. Így nem kell egyvalakinek beleszakadnia az ünnepi készülődésbe, kevesebb lesz a stressz, és ami a legfontosabb: többet lehet együtt a család!

Kézzel készített ajándék

Ezekhez a DIY-technikákhoz nem kell több ezer forintokat a hobbiboltban hagynod: filléres hozzávalókból cuki és egyedi dolgokat kreálhatnak akár a legkisebbek is.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük