A terhességi diabétesz 5 tünete

Ezekre a jelekre figyelj!

A terhességi diabétesz jelei hasonlóak az általános terhességi tünetekhez, ezért sokan elsiklanak fölöttük.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A várandósság idején akkor is jelentkezhet a diabétesz, ha a teherbeesés előtt semmiféle jelét nem tapasztaltad. Szerencsére nem kell tartanod attól, hogy egész további életed során elkísér.

Ám semmiképp sem szabad elbagatellizálni, mivel a kezeletlen betegség nemcsak rád, hanem a szíved alatt hordott életre is veszélyt jelenthet. Tudd meg, miként ismerheted fel mielőbb a bajt, illetve mit tehetsz annak érdekében, hogy a babával együtt egészségesen vészeljétek át ezt az időszakot.

Hogy alakul ki?

Az inzulin nevezetű hormon nélkülözhetetlen szerepet játszik abban, hogy a vérben lévő cukrot a szervezet sejtjei felvehessék. Megesik azonban, hogy az inzulint termelő hasnyálmirigy kimerül, e hormon hiányában pedig a vércukorszint megnő, míg a sejtek nélkülözni kénytelenek a cukrot - ez esetben már kialakult diabéteszről beszélünk.

A diabétesznek két fő válfaja ismert: az egyes típusú még fiatalon, nemritkán gyermek- vagy serdülőkorban jelentkezik, és az inzulintermelés teljes hiányával jár. A kettes típusú pedig idősebb korban ad hírt magáról, és jellemzően szoros összefüggésben áll a főként a fehér cukorban és lisztben fellelhető, úgynevezett izolált szénhidrátok rendszeres fogyasztásával. Előbbi rendszeres inzulinadással, utóbbi gyógyszeres kezeléssel tartható karban.

A terhességi cukorbetegség azonban egyik kategóriába sem sorolható be. Ami az okát illeti, még ma sem teljes az egyetértés a szakemberek között, de a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a probléma kialakulása a méhlepény által termelt hormonok - kortizol, progeszteron, humán placental lactogen, prolactin, humán chorio-gonadotropin - jelenlétére vezethető vissza. Ezek ugyanis megnövelik a vércukorszintet, miközben az ugyancsak megváltozott nemihormon-szint is negatívan befolyásolhatja a cukoranyagcserét.

Milyen veszélyt jelent?

Ha a betegséget nem kezelik, könnyen kettes típusú cukorbajjá alakulhat, és idővel akár súlyos szövődményekkel is számolni kell. Ám a terhességi diabétesz nemcsak az anyukát, hanem a babát is veszélyezteti. Negatív hatással van ugyanis a méhlepényt átszövő erekre, így azok nem képesek eljuttatni a kicsihez a fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat.

A tartósan fennálló hiányállapot következtében a baba éretlen légzéssel-keringéssel láthatja meg a napvilágot. Ugyanígy fejlődési rendellenességek is kialakulhatnak nála, leginkább a szívben és a tüdőben, sőt, az agykárosodás veszélye is fenyegeti.

A terhességi cukorbajban szenvedő anyák gyermekei nagyobb eséllyel jönnek már eleve túlsúlyosan a napvilágra, és a későbbiek során hajlamosabbak lehetnek a cukorbetegségre. Mindemellett a koraszülés kockázata is nagyobb.

Kit érint?

A kialakulás esélyét növeli a családban előforduló kettes típusú diabétesz, a kismama életkora - 30 év fölött nagyobb valószínűséggel jelentkezik a betegség -, valamint a dohányzás. A túlsúly, a magas vérzsírszint és vérnyomás ugyancsak a hajlamosító tényezők közé tartozik. Fokozza a veszélyt az is, ha az anyukának már volt vetélése, illetve előző terhessége során 4000 grammnál nagyobb babát hozott a világra. Az előző terhességnél vagy terhességeknél jelentkező diabétesz ugyancsak rizikófaktort jelent.

Mik a tünetei?

A kötelező terhességi vizsgálatok során vércukorszint-ellenőrzést is végeznek, melynek során könnyen fény derülhet a terhességi diabéteszre - ám a betegség az alábbi módokon is hírt adhat magáról:

  • Fáradtság, levertség.
  • Fokozott folyadékbevitel és gyakori vizeletürítés.
  • Bőrviszketés.
  • Gombásodásra való hajlam.
  • Húgyúti betegségekre való hajlam.

A fentiek közül több a várandósság természetes velejárója lehet, ám a biztonság kedvéért inkább fordulj soron kívül orvoshoz, ha bármelyiket tapasztalod magadon.

A terhességi cukorbetegség kezelése

7,8 mmol/ és 11,1 mmol/l közötti érték esetében elegendő a diéta, hogy melynek fő összetevői a gabonafélék és a zöldségek, gyümölcsök, valamint a tejtermékek, hús, tojás, hüvelyesek és olajos magvak. Az ételek mennyiségét és minőségét szakember határozza meg - a cél az anyuka vércukorszintjének karbantartása oly módon, hogy a baba is megkapja a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

11,1 mmol/l feletti értéknél inzulin adására is szükség lehet - ami elsőre talán ijesztőnek tűnik, ám a korszerű felszerelések révén gyorsan, egyszerűen és lényegében fájdalommentesen kivitelezhető.

Ezt is szeretjük