A legjobb gyerekfogkrémek körképe
Szoktasd rá a fogmosásra!
A fogak ápolását nem lehet túl korán kezdeni. Melyik életkorban milyen fogkrémet válassz?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csemetéd fogainak épségéért már akkor felelősséggel tartozol, amikor azok még elő sem bújtak. Csecsemőkorban azonban még elég egy megnedvesített rongy- vagy gézdarab a szájhigiéniás művelethez, mellyel gyengéden áttörölgetheted a pici ínyét.

Az egészséges, stramm fogacskákat a kisbabád helyes táplálásával is megalapozhatod, melynek legjobb módja a szoptatás, ami nagyban hozzájárul az állcsontok megerősödéséhez, valamint a rágóizmok és a később megjelenő fogak ideális fejlődéséhez.

Ha kénytelen vagy tápszerrel etetni a babát, arra ügyelj, hogy a cumin kicsi legyen a lyuk, így a porontyodnak megfelelő izommunkát kell végeznie. Fontos azonban, hogy a tápszerhez soha ne adagolj cukrot.

Fogápolás a kisgyerekek igényei szerint

Az első tejfogacskák nagyjából féléves kor után törnek utat maguknak, de ennek időszakát pontosan nem lehet meghatározni, hiszen gyermekenként változó. Ilyenkor, ha még a fogát nem is kell mosni, a szoktatás kedvéért már a baba kezébe adhatsz egy puha sörtéjű fogkefét, hadd rágcsálja - természetesen felügyelet mellett. Ez nemcsak arra jó, hogy megszokja a számára még ismeretlen eszközt, hanem finom masszírozásával enyhítheti a fogzással járó tüneteket is.

A pici egyéves koráig egy vattapálcára tekert nedves gézdarabbal tisztítsd a száját, majd később bevethetsz egy apró fejű, puha sörtéjű babafogkefét is erre a célra. Külön a szoktatás időszakára fejlesztették ki az ujjra húzható kefét, mellyel kényelmesebb és játékosabb körülmények között sajátíthatja el gyermeked a szájápolás alapjait.

Ha a fogmosás mindig tükör előtt zajlik, és közben folyamatosan kommentálod csemetédnek, hogyan mozgatod a fogkefét, és miért úgy teszed, akkor sokkal könnyebben rögzülnek benne a helyes mozdulatok, és mire elérkezik annak az ideje, hogy egyedül is megpróbálkozzon a fogmosással, már könnyedén menni fog neki.

Mikortól moshatod fogkrémmel a gyerek fogát?

A fogkrém alkalmazását leginkább csak akkor ajánlják a fogorvosok, amikor a kis lurkó már tud öblíteni. Ám ma már kaphatóak kifejezetten lenyelésbiztos fogkrémek is, melyek kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készültek, kevésbé habzanak, és fluoridot sem tartalmaznak. A gyermek életében nagyjából három- és ötéves kora között jön el az az időszak, amikor megtanulja önállóan használni a fogkefét, ennek ellenére a szülői felügyelet még továbbra is szükséges lehet a fogmosás során.

Mivel a gyermek és felnőtt fogkrémek nemcsak az ízesítésükben különböznek, hanem a más-más igényekhez alkalmazkodó összetételük is eltér, fontos, hogy porontyod hatéves koráig a számára megfelelő tejfogkrémet vagy zselét alkalmazzátok.

A tejfogakat is óvni kell!

A fogváltás idején, amikor a tejfogak és a maradandóak már vegyesen sorakoznak a kisgyerek szájában, érdemes junior fogkrémre váltani, ami intenzívebb védelmet nyújt a kialakulófélben lévő fogaknak. Sajnos gyakori tévhit, hogy a tejfogak ápolását nem muszáj rendszeresen és alaposan végezni, pedig az elhulló fogacskák állapota merőben meghatározza a későbbiek minőségét.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a gyermeked csak ép fogakkal képes egészségesen táplálkozni, illetve megfelelően megrágni az ételt, valamint sok fájdalomtól és nyűgtől óvhatod meg, ha naponta legalább kétszer gondot fordítasz a tejfogak tisztítására. Az első fogacskák megjelenésétől ajánlott fogorvoshoz is rendszeresen elvinni a kicsit. Ha kezdetben valamiért kimaradt az ellenőrzés, akkor legkésőbb 12 hónapos koráig feltétlenül keríts rá sort! A szájápolás legfontosabb alapszabályai után pedig tudd meg, milyen életkorban mivel mosd a pici fogát!

Fluoridmentes, természetes alapanyagú fogkrémek

A fogszuvasodás elleni küzdelemben a fluor rendkívül fontos hatóanyag, ami nem csupán a lepedék eltávolításában játszik szerepet, hanem a fogak megerősítésében és védelmében is. Mindez tudományosan igazolt tény, ám azt is figyelembe kell venni, hogy a kezdetekben - amikor épphogy csak előbukkantak a tejfogacskák - a baba ínye és a fogzománca még rendkívül sérülékeny, ezért kíméletes tisztítást igényel.

Erre a korai, fogmosásra szoktató időszakra fejlesztették ki a fluoridoktól és tartósítószerektől mentes, kizárólag növényi alapanyagú fogkrémeket, melyek akkor sem okoznak gondot, ha az apróság véletlenül lenyeli őket. A Biopláza weboldalán bukkanhatsz rá a növényi kivonatokat tartalmazó Weleda zselés gyerekfogkrémre, amit 1099 forintért rendelhetsz meg. A Dr. Hauschka kozmetikumokat forgalmazó webáruházból narancsos ízesítésű, gyermek fogtisztító gélt vásárolhatsz 950 forintért, mely stabil szájflórát biztosít, erősíti a szájnyálkahártyát, ugyanakkor lehetővé teszi a szelíd fogápolást.

A Velvet Plaza kínálatában találhatsz rá a Nenedent-Baby tanuló-szoktató csomagra, mely egy természetes alapanyagú fogkrémet és egy ujjra húzható fogkefét tartalmaz, 1833 forintért. A fogkrém összetételét úgy alakították ki, hogy lenyelés esetén se terhelje meg a kicsi szervezetét.

Fluoridos gyermekfogkrémek

A kis lurkók két- vagy hároméves korától már bátrabban lehet alkalmazni a fluoridtartalmú fogkrémeket is. Sőt, ezekben az években egyre fontosabbá válik a fogzománc védelme, hiszen hazánkban a legtöbb helyen az ivóvíz nem tartalmazza a szükséges mennyiségű fluoridot, ezért külsőleg vagy belsőleg kell azt pótolni. A fluoridos fogkrémek használatán túl azonban csak speciális esetekben indokolt a tabletta szedése, amit érdemes megbeszélned a gyerek orvosával. A fluorid tartós túladagolása ugyanis foltos fogzománc kialakulásához vezethet.

A Chicco tejfogkrémet eper és banán ízesítésű változatban is megtalálod, az ára 910 forint. A Szájpláza internetes bolt termékei között bukkanhatsz rá az Elmex Kinder fogkrémre, melynek használata hatéves korig ajánlott, és 725 forintért juthatsz hozzá. Szintén a Szájpláza oldaláról rendelheted meg a G.U.M. Garfield gyümölcsízű fogpasztát, ami 1225 forintba kerül.

A Velvet Plaza webáruházában a Four Fruit Gel elnevezésű gyerekfogkrémet eper, banán és zöldalma ízesítésben is megtalálod, 471 forintért.

A klasszikusnak számító, fluoridot és kalciumot tartalmazó Gabi fogkrémet a legtöbb drogériában megtalálhatod, mindössze 320 forintért. A Vitamin Sziget internetes termékkatalógusában többféle Logodent fogkrém is fellelhető, melyek közül a Daily Care típus természetes fluoridokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Az ára 640 forint.

Ezt is szeretjük