A beszédtanulás legmókásabb pillanatai

Egy 3 gyerekes anyuka szemével

Gondoltad volna, hogy a multibúbánat 100%-os gyümölcslevet jelent?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahány gyerek, annyiféle - mindez pedig a beszédtanulás terén is megfigyelhető. Ki gyorsabban, ki lassabban sajátítja el anyanyelvét, ám bárhogy is legyen, a kezdeti csetlés-botlás rengeteg derültségre ad okot.

Multibúbánat

Csemeténkhez való nyelvi asszimilációnkat illusztrálja a következő történet: amikor az önkormányzaton érthetetlen szót kiabálva gyermekünk hangos zokogásba kezdett, az ügyintéző kedvesen érdeklődött, mint mond a kicsi. Férjem a papírkitöltés közben flegmán odavetette: multibúbánat.

A hölgy erre elpirult, de nem mert visszakérdezni. Nehéz lett volna felvázolni neki az etimológiai hátteret, hogy a gyümölcscentrifuga hangja a búúú, ezért kezdetben így jelezte a gyerek, amikor szomjas volt. Erre apuci rendszerint megjegyezte, hogy a gyerek búbánatos, úgyhogy attól kezdve búbánatnak hívtuk a löttyöt.

Mivel azonban a nagymamának nem volt gyümölcscentrifugája, nála multivitaminos gyümölcslét kapott, ami viszont sokkal édesebbnek bizonyult, ezért attól kezdve tömören jelezte, hogy a multibúbánatot részesíti előnyben.

Később lányunk ráébredt, hogy a dolgok valójában már őelőtte is el voltak nevezve, és lelkesen gyakorolta anyanyelvét. Főleg, miután megszületett a kishúga, és rájött, hogy ez egyelőre konkurenciamentes terep, jó lesz beállítani az erőviszonyokat. Férjem többnyire még csak levegőt vett a megszólaláshoz, szeme fénye már túl volt a mondatkezdő szón: Apaaa. Mire apa odafordult hozzá, rendszerint már azt is kitalálta, mit akar mondani, férjem viszont a maga mondókáját végképp elfelejtette.

Esti mese a telefonkönyvből

Kisebbik lányunk hamar belátta, hogy máshol kell kivívnia a szó jogát. Először a mackóknak újságolta el a napi eseményeket, aztán alvó kisöccsének mesélt - a telefonkönyvből. Ennél aktívabb beszélgetőpartnerek mellett sokáig nem szívesen nyilvánult meg, viszont ezt ellensúlyozandó rendkívül beszédes mimikája alakult ki. Egyetlen panaszos grimasszal képes volt kifejezni például, hogy szeretett volna rajzolni nővére lila filctollával, és ezért az meghúzta a haját. Igaz, néhány tény segítette őt mondanivalója kifejezésében, mint például a kezében lévő filc, a nővére arcán lévő lila csík és az ő zilált copfja.

Miután kisfiunk még álmában sem jutott szóhoz, nem csoda, hogy nem lett kenyere a beszéd. Valójában inkább bólogatni szeretett. Mindez persze sem őt, sem a nagymamákat nem zavarta hosszas telefonkapcsolatok létesítésében. Ha csörgött a telefon, rohant, hogy elsőnek érje el a kagylót, komolyan hallgatott, szívlágyítóan mosolygott, lelkesen bólogatott vagy rázta a fejét.

Az iskolában soha nincs semmi

Középső csemetém iskoláskorára behozta-leküzdötte a kommunikációs különbségeket-nehézségeket, ebben nagy szerepe volt annak, hogy nővérének valakivel meg kellett beszélnie az iskolában és edzésen történteket, fiunk azonban egyelőre megőrizte szűkszavúságát.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amikor a lányok egymás szavába vágva mesélték el a friss híreket - hogy az egyik hal megdöglött az iskolai akváriumban, hogy valaki elesett egy rollerrel, és kijött a mentő, és egy gyerek elfelejtett iskolatáskát vinni -, kisöccsük vállrándítva ennyit válaszolt a Mi volt az iskolában? kérdésre: Semmi. Pedig én tudtam, hogy ő hagyta reggel itthon a táskáját, és kiderült, hogy az ő rollerével esett el egy osztálytársa. Remélem, a hal halálához nem volt köze.

Cikkünk Szám Kati Családi karikatúra - Három gyerek nem akadály című könyvének segítségével készült.

Családi kör görbe tükörben - néha egy karikaturista vastagon fogó ceruzájával, néha egy elfogult anya pasztellszíneivel.

Bízva a humorban, hogy felderíti a sötétebb tónusokat és megbocsáthatóvá teszi a szentimentalizmust. Hogy segítségével el lehet mondani, milyen nehéz és aprólékos meló és milyen semmihez sem hasonlítható ajándék: gyereket nevelni. Így született meg a családi karika.

Kiadja a Képmás.
A könyv ára 2250 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük