A 4 legjobb internetes játék gyerekeknek

Ismerd meg azokat az egyszerű játékokat, melyek fejlesztik a gyerkőc ügyességét, és próbáljátok ki őket együtt!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülők számára nagy kérdés, hogy a számítógép nélkülözhetetlen rossz vagy hasznos kellék a gyerek életében. Sokan tartanak attól, hogy a sokoldalú technikai csoda a játszótér helyett maga elé szegezi a porontyokat, ráadásul az erőszakos játékok negatívan befolyásolják a személyiségfejlődést.

Ha vannak is hasonló negatív gondolataid, azt sosem szabad elfelejtened, hogy a számítógép a mindennapi élet része, melytől nem tarthatod távol a gyereket. Amennyiben szeretnéd, hogy a hasznára váljon, vezesd be te magad a számítógépes játékok világába.

Szerencsére léteznek olyan játékok, melyeket kifejezetten a fiatalabb korosztály számára találtak ki: mutasd meg porontyodnak, hogyan működnek ezek az ügyességfejlesztő programok, és szórakozz vele együtt!

Mikortól játsszon?

Öt éves kora előtt nem tesz jót a gyereknek, ha annyit ülhet a számítógép előtt, amennyit csak akar. A monitor szabad szemmel láthatatlan vibrálása erősen károsítja a szemet, amíg az nincs teljesen kifejlődve, másrészt a bonyolultabb játékokat még nem biztos, hogy megérti porontyod. A legjobb, ha először nagycsoportos ovisként engeded a géphez, de néhány évig még ezután is csak úgy játsszon a gyerkőc, hogy te is ott vagy mellette.

Fontos!
Ha nem szeretnéd, hogy a gyerek túl sokat játsszon, mindennap határozd meg azt az időt, amikor a gép elé ülhet. Ha emellett a számítógépezés is közös program, és nem ürügynek használod, hogy végre egyedül lehess, a gyerkőc sem menekül a monitor elé.

Árnyvadász - egészen kicsi gyerekeknek

A játék egyszerű, könnyen kezelhető, így akár öt éves kortól is megengedheted porontyodnak, hogy árnyakat párosítson. A programhoz magyar nyelvű leírás is tartozik, de természetesen a legegyszerűbb, ha te magad magyarázod el az apróságnak, hogyan kell kattintgatni. Ha elolvastad, hogyan kell játszani, kattints az ablak bármelyik pontjára, és kezdődhet is a szórakozás!

Az ügyességfejlesztő játék során az alul található tárgyakat kell megfogni az egérrel úgy, hogy csemetéd egyszer rákattint, majd be kell illesztenie őket a megfelelő helyre. Ezzel természetesen nem ér véget a móka, hiszen, ha már tökéletesen megy az egyszerű beillesztés, egyre nehezebb körülmények között kell eltalálnia, mi hová való.

Ha már a mozgó tárgyak közül is eltalálja, melyiknek hol a helye, és az összes szintet gond nélkül teljesíti, nehezebb játékokkal is engedheted játszani. Azt azonban minden esetben tartsd be, hogy te legyél az első, aki a játékot kipróbálja. Csak így tudhatod meg ugyanis, hogy valóban megfelel-e az életkorának, illetve, hogy biztosan nincsenek-e benne erőszakos képek. Az Árnyvadászt itt próbálhatjátok ki.

Posh Dressup - a lányok örök kedvence

Az öltöztetős játék nem csak akkor élvezetes, ha egy igazi babára lehet újabb és újabb ruhákat húzni. A régi klasszikus, a papírból kivágott lányfigura és a fehér fülekkel ráaggatható papírruhácskák nyomán ma már számos internetes öltöztetős játék létezik, mellyel öt éves lányod néha bátran játszhat. Ennek nagy előnye, hogy sokkal szélesebb ruhakínálatot nyújt, és csemetéd nemcsak a babaruhák közül válogathat, de akár a leányzó haját is megváltoztathatja.

A játékot a Play gombbal indíthatod el. A modern öltöztetős baba gardróbjában már nemcsak a hercegnőruhák találhatóak meg: ha lányod inkább a vagány külsőt kedveli, akár trendi csatos frizurát is adhat neki, és dögös rucikat aggathat rá.

Némi japánmese-ízt kölcsönöz a dolognak, hogy a lány kiegészítőként akár fülecskéket és rókafarkat is viselhet, de, ha a tévében ezek a különös mesék gyermeked kedvencei, biztosan nem találja majd furcsának, mit keres az ékszerek között a szőrös testékszer. A játék sajnos csak angol nyelven elérhető, ha azonban egyszer megmutatod porontyodnak, hogyan kell játszani, többször biztosan nem lesz szüksége útbaigazításra. A Posh Dressup nevű játékot itt próbálhatjátok ki.

Eperke - gyümölcsszedés nagyobbaknak

Ebben a játékban Eperke, a híres mesefigura szedi a gyümölcsöket. A nyitóképen a Play felirattal ellátott eperre kattintva máris megpillanthatod, hogyan kell játszani, majd az ok gombbal léphetsz tovább. Ezúttal a feladat kissé összetettebb, így inkább iskolás korosztálytól ajánljuk. Nem elég ugyanis csak a gyümölcsöket begyűjteni, hiszen minél több azonos fajtájú termés pottyan a kosárba egymás után, annál több plusz pont jár. Érdemes tehát a gyerkőcnek azt is fontolóra vennie, hogy időnként kihagyjon egy-egy áfonyát, hogy, ha az első gyümölcse eper volt, a következő is az legyen.

Mindeközben az esőcseppek is megnehezítik a helyzetet, melyek lenullázzák a kombókat, így a következő termény nem számít bele a sorozatba, és ismét csak ötven pontot ér. A játék legbájosabb részlete, hogy tulajdonképpen nem a virág tetején csücsülő Eperkét mozgatja a gyerek, hanem a napot lehet ide-oda húzogatni az egérrel a képernyő tetején, és a virág arra nő, amerről az életet adó fényt kapja. Az angol nyelvű leírás miatt porontyodnak ismét szüksége lehet egy kis segítségre, de, ha egyszer megmutatod neki, hogyan kell játszani, hamarosan ügyesebben szedi a gyümölcsöket, mint te! Ha szeretnétek kipróbálni az Eperke játékot, itt tehetitek meg!

Doeo - ügyességfejlesztő macskagyűjtögetés

Első osztályosként minden bizonnyal már ezzel a játékkal is megbirkózik gyermeked. A feladat, hogy a furcsa pályák mindegyikén szedjen össze az egérrel legalább száz macskát. Elsőre ez a mennyiség soknak tűnhet, azonban a rózsaszín állatok valósággal tobzódnak a képernyőn, csak győzze a gyerek üldözni őket az egérrel.

A játékot a Play gombbal indíthatod el, majd nehézségi fokozatot kell választanod. Ha gyermeked próbálja ki az alkalmazást, feltétlenül a legkönnyebb szintet válaszd, tehát kattints az Easy feliratra. A flash-játék még számodra is szórakoztató lehet, azonban vigyázz vele, mert könnyen magával ragadhatja gyermekedet! Csak addig engedd gyűjtögetni, amíg az a javára válik: ha nem sikerül elég gyorsan megtalálnia a kockafejű macskákat, inkább egy egyszerűbb játékot keress neki.

A Doeo! egy japán játék, de szerencsére angolul is megtekintheted a szabályokat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha kipróbáltad, mutasd meg gyermekednek is, hogyan kell játszani, és versenyezzetek, melyikőtök tud több cicát összegyűjteni! Ha szeretnétek kipróbálni a Doeo!-t, itt megtaláljátok.

Ezt is szeretjük