9 jel, hogy a gyereked szerelmes

A szerelem nemcsak a felnőttek számára a legnagyobb boldogság és kín egyben, de a kicsik szíve is lángra lobbanhat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan úgy vélik, hogy az óvodás- és kisiskoláskorban születő szerelmeket nem kell komolyan venni, hiszen egy ilyen korú gyerek nem is tud igazán szenvedélyes érzelmeket táplálni ellenkező nemű társai iránt.

A hasonló hozzáállás azonban életre szóló károkat okozhat a lurkók lelkivilágában. Ha szeretnéd csemetédet segíteni, az első lépés, hogy egyáltalán felismerd, amikor épp szerelmes: tudd meg, melyik életkorban milyen jelek utalnak erre!

Az első szerelem

Az első szerelmek általában az óvodában születnek, miután a családi körből kiszakadt gyermek az új környezetben eddig ismeretlen érzelmekkel találkozik. Ezt csemetéd a legtöbb esetben tudomásodra is hozza, hiszen ebben a korban még nem igazán érzi emiatt kellemetlenül magát.

Az ovis szerelem árulkodó jelei

  • Mindig a szíve választottját is érintő történetekkel kezdi a nap beszámolóját.
  • Amikor délután érte mész, vagy meglátogatod, zavarba jön, hogy a kis szerelmével játszik.
  • A boltban nem a kedvenc csokiját kéri, hanem azt, ami ő is szeret.

Érzéseit akkor is vedd komolyan, ha minden egyes nap, amikor érte mész, más-más csoporttársa iránt rajong: hangsúlyozd előtte, hogy a számára kedves gyerkőc valóban kivételesen vonzó. Ha nem mosolygod meg, hanem ezt a bimbózó szerelmet is komolyan veszed, és segíted őt, hogy minél többet együtt lehessen a számára kedves lánnyal vagy fiúval akár gyerekzsúrokon, akár az oviban, később is bízni fog benned.

Nagyobbacska szerelem

A kisiskolás korú gyermekek az óvoda utáni első egy-két évben szinte ellenségnek tekintik ellenkező nemű kortársaikat. Ebben az életkorban nagyon ritkán lesznek szerelmesek, kivételek persze mindig vannak. A legjellemzőbb, hogy a gyerkőcök egy elérhetetlen, távoli személy iránt kezdenek el rajongani, lehet az egy népszerű énekes, színész vagy akár a szomszéd legidősebb, egyetemre járó gyereke is, aki soha nem lehet az övék. Ez a példakép általában idősebb is, hiszen a kicsik ezzel próbálnak a felnőttek világához közelebb kerülni.

A kisiskolás szerelem árulkodó jelei

  • Heves tiltakozásba, ellenkezésbe kezd, ha valaki rosszat mond imádottjáról.
  • Rosszul viseli, ha az édes, kicsi gyermekedként tekintesz rá, hiszen ő már szeretné, ha felnőttként kezelnéd.
  • Nem keresi a vele egykorúak társaságát, sokkal inkább elmerül az imádottjával kapcsolatos minden apró részletben.

Ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy soha ne éreztesd vele azt szavakkal vagy tettekkel, hogy imádottja számára elérhetetlen. Ha érzéseiről beszél, minden esetben hallgasd végig, támogasd, és próbáld őt segíteni. Kezeld komoly szerelemként vonzalmát, és úgy adj neki tanácsot, mintha csak egy barátnődnek segítenél javaslataiddal a viszonzatlan szerelem átvészelésében.

Kamaszszerelem

Gyermeked a szerelem érzésének egy újabb szintjére lép, ha a saját korosztályából választ magának szerelmet, ami sokaknál kamaszkorban, vagyis az érzelmi érés idején fordul elő legelőször.

Ez az új helyzet megrettentheti, emiatt gyakori, hogy az érzelmek megélésének első időszakában a gyerkőc mindenki előtt titkolja a benne lezajló folyamatokat, hiszen az eddigi kezdetleges szenvedélyhez képest ez egészen más. Ha szemfüles vagy, szavak nélkül is felismerheted, miről van szó, és segíthetsz neki.

A tiniszerelem árulkodó jelei

  • Gyermeked különös titka miatt gyakran izgatott, zavart.
  • Egyre fontosabbak lesznek számára a külsőségek, hiszen meg akar felelni választottjának.
  • Minden iskolai programon részt akar venni, amit eddig nem is annyira szeretett.

Az első és legfontosabb, hogy vedd őt komolyan, hiszen a tinédzserkor első éveiben megélt szerelem és annak szépségei, nehézségei nagyban befolyásolják későbbi lelkivilágát és a szerelem érzéséhez való viszonyulását.

Emellett nem szabad őt kiábrándítanod sem, tehát még véletlenül se bántsd meg a lelkét azzal, hogy felhívod a figyelmét arra, mennyire nem illenek össze választottjával, és ő rá sem hederít. Ehelyett beszélgess vele minél többet az érzéseiről, és segítsd át a mélypontokon.

Ezt is szeretjük