3 gyötrő gyerekkori probléma lelki háttere

Csemetéd nem akar iskolába menni, és féltékeny a kistesóra? Ne csak hóbortnak tekintsd: tudd meg, mi áll a háttérben!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kicsik problémáit nem szabad egyszerű, gyerekes hóbortnak tekinteni, amit majd úgyis kinőnek. Bár a fejlődésnek valóban akadnak nehezebb állomásai, melyek során anyaként számítanod kell az ok nélküli hisztikre, csemetédnek is lehetnek komoly lelki bajai.

A kicsik sok helyzetben érzékenyebben reagálnak a konfliktushelyzetekre, mint a felnőttek, azonban tapasztalatok híján nem biztos, hogy tudják, hogyan fejezzék ki gondolataikat.

Lehet, hogy az iskolakerülés és a féltékenység nem egyszerű gyerekcsíny csemetéd esetében, hanem érdemes alaposabban megvizsgálnod az esetleges lelki okokat. Tudd meg, milyen mélyebb problémák állhatnak a leggyakoribb gyerekbajok hátterében!

Szeparációs szorongás - feldolgozatlan veszteség

Csemetéd nem bír néhány lépés távolságnál messzebb engedni magától, és az óvodai elválás is rendszerint zokogásba torkollik? Ha gyermeked nyugtalanná válik a távollétedben, és minden egyes alkalommal tiltakozik is a szituáció ellen, az nem makacsság. Sok anya hasonló helyzetben azzal próbálja elcsitítani a gyereket, hogy felnőttes viselkedésre inti, és azt mondja, csak a pici babák sírnak, ha egyedül kell maradniuk. A szorongásra azonban mindez nem megoldás, hiszen a kicsi valódi félelmét nem szünteti meg, sőt, még fokozhatja is.

Ha porontyod szeparációs szorongásban szenved, valójában attól retteg, hogy a távollétedben bajod esik, vagy vele történik valami. Ez a frusztráló érzés megnehezíti az óvodai, iskolai tartózkodást, és alvási nehézségekhez is vezethet, de néhány szigorú szótól még nem múlik el. Míg a jelenség az egészen kicsi gyerekeknél természetes, ha három-négy éves korában is fennáll csemetédnél, és szinte alig akar elmozdulni mellőled, keress fel vele egy szakembert!

A jelenség hátterében általában valamilyen váratlan veszteség áll, amit a kicsi nem tudott feldolgozni: ahhoz pedig, hogy érzéseivel megbirkózzon, lehet, hogy nem elég az anyai megértés. Ha tehát a családban váratlan haláleset vagy válás történt, fordulj gyerekpszichológushoz, aki neked is segíthet abban, hogyan támogasd porontyodat!

Iskolakerülés - félelem, frusztráció

Ha gyermeked már tizedszer panaszkodik reggeli hasfájásra, épp a suliba indulás előtt húsz perccel, de, ha otthon marad, egy óra múlva már vidáman játszik, az első gondolatod valószínűleg az, hogy a komisz kölyök lógni akar. Korántsem biztos azonban, hogy a játék csábítja az iskola mellé. A legtöbb esetben az intézményben átélt sorozatos kudarcok, az osztálytársak csúfolódásai és a gyengébb teljesítmény miatt érzett csalódás az oka. Lehet, hogy a fejlődési ritmusához képest korán került iskolába, illetve valamelyik tanár elutasító magatartása miatt stresszes csemetéd, ez pedig arra ösztönzi, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy ne kelljen iskolába mennie.

Többnyire reggel, az iskolába induláskor jelentkeznek a tünetek sírás, hasmenés, fejfájás képében, de más formái is lehetnek a szorongásnak. Ha a kicsi a hétköznapokon depressziós, alvászavarokkal és étvágytalansággal küzd, valószínűleg nem játékból akar otthon maradni, hanem komoly lelki frusztrációt okoz számára az iskola. Hasonló helyzetben próbálj utánanézni, hogy mi lehet az oka az iskolától való félelemnek: egy tanár, a magas követelmények, netán a többi gyerek.

Amennyiben szükséges, kérd gyermekpszichológus tanácsát is, hiszen lehet, hogy a kicsi lelki problémáját több tényező okozza egyszerre. Az semmiképpen nem megoldás, ha beleegyezel, hogy kerülje az iskolát, hiszen így egyre súlyosabbá válhatnak félelmei: nemcsak a tanulásban maradhat el egyre jobban a többiektől, de önbizalmán is egyre nagyobb csorbát ejthet, ahogy eltávolodik kortársaitól.

Féltékenység

Ha kistestvér születik, a nagyobb gyerkőc átmenetileg nehéz helyzetbe kerül érzelmileg. Az újszülött ugyanis minden téren riválisa, hiszen hirtelen mindenki, aki eddig csak rá figyelt, a babára függeszti tekintetét. A gyerekek különbözőképpen reagálnak erre: sok esetben egyértelműen jelzik, hogy véleményük van a dologról. Egyesek úgy tesznek, mintha észre sem vennék az új jövevényt, vagy legalábbis visszafogott érzelmekkel közelednek hozzá. Előfordul, hogy ellenségesen fogadják, mások pedig úgy próbálják az elveszett szeretetet visszaszerezni, hogy ők is visszafejlődnek a babák szintjére, és újra bepisilnek, nyafognak.

Ezek a reakciók alapvetően normálisak, ha azonban a tünet és a féltékenység több hónapon keresztül fennáll, és befolyásolja a gyerek egyéb tevékenységét és teljesítményét is, valószínűleg komolyabb lelki okok állnak a háttérben. A leggyakoribb probléma az, hogy a nagyobbik gyerek úgy érzi, ő kimarad a dolgokból, és a szülei megfeledkeztek róla. Ebben az esetben a megszülető csöppségre erőteljesen féltékeny lehet, és nagyobb korában is folyton figyeli majd, nehogy többet kapjon, mint ő.

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy már a terhesség alatt próbáld meg porontyodat bevonni az élménybe, és éreztesd vele, hogy változatlanul szereted őt, különben kirekesztettnek, elhanyagoltnak fogja magát érezni.

További feszültséghez vezethet, hogy egyszerre kell feldolgoznia testvérével kapcsolatos pozitív és negatív érzelmeit. Rengeteg segítséget nyújthatsz neki megértő szereteteddel, azonban ebben a nehéz helyzetben elengedhetetlen a gyermekpszichológus segítsége, ha nem szeretnéd, hogy életre szóló lelki sebeket szerezzen csemetéd.

Cikkünk A doktor néni könyve című kiadvány alapján készült.

Ezt is szeretjük